Μαθητής από το Μαρούσι τίναξε τις βαθμολογίες στο αέρα και έπιασε 19.820 μόρια

Τους αριστούχους τους θεωρούμε συνήθως «παιδιά-θαύματα», χωρίς κοινωνική ζωή και ενδιαφέροντα, σαν «ρομποτάκια» που είναι προγραμματισμένα να διαβάζουν. Δεν είναι καθόλου έτσι!

Ζωντανό παράδειγμα, ο Άγγελος Νικομάνης. Ο Άγγελος κατάφερε να συγκεντρώσει 19.820 μόρια στο 2ο πεδίο (των θετικών και τεχνολογικών επιστημών), γράφοντας τρία 20άρια και 19,1 στην έκθεση. Τελείωσε το Λύκειο Αναβρύτων στο Μαρούσι, όπου και κατοικεί.

Το star.gr επικοινώνησε με τον Άγγελο, προσπαθώντας να μάθει περισσότερα για την καθημερινότητα ενός αριστούχου, για το πώς τα κατάφερε και, φυσικά, για τα μελλοντικά του σχέδια.

Πρώτο, κυριότερο και θέμα που κεντρίζει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων και τον φόβο των μικρότερων που «είναι οι επόμενοι»: πόσες ώρες διάβαζε: «Δεν θα πω ψέματα, διάβαζα αρκετές ώρες την ημέρα. Κι επειδή μιλάμε για μαθήματα, όπως τα μαθηματικά και η φυσική, που θέλουν πολλή εξάσκηση και δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος ότι τα ξέρει όλα. Χρειάζεται συνεχώς φρεσκάρισμα των γνώσεων. Ήταν περίπου 4-5 ώρες την ημέρα, χωρίς τις ώρες που ήμουν στο σχολείο ή το φροντιστήριο».

star

Στη συνέχεια, η «συνταγή της επιτυχίας»: διαβάζω έστω και λίγο κάθε μέρα, διατηρώντας την επαφή μου με τα μαθήματα ή «φυτουκλιάζω» και διαβάζω ασταμάτητα τους τελευταίους μήνες, περιμένοντας να γράψω καλά; Ο Άγγελος είναι κάθετος. «Χρειάζεται συστηματικό διάβασμα, όχι απαραίτητα πολύ. Αυτό που ακούω για κάποιους, ότι διάβαζαν οκτάωρα, στα όρια της εξάντλησης, δεν γίνεται, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ο εγκέφαλος. Το σημαντικό είναι να γίνεται συστηματικό διάβασμα. Σε καμία περίπτωση το καθημερινό διάβασμα δεν είναι λίγο, αλλά δεν πρέπει να είναι και υπερβολικό!».

facebook

Οι μαθητές που ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες κάθε χρόνο, κοιτάζουν με δέος τους μεγαλύτερούς τους που τα κατάφεραν, ειδικά αν είναι αριστούχοι, όπως ο Άγγελος. Ποια είναι η συμβουλή του, λοιπόν, προς τις νέες γενιές, που ακολουθούν; «Το πρώτο είναι να μην αφήσουν κενά. Το δεύτερο, να διαβάζουν όλες τις μέρες, όσο μπορούν, όσο έχουν χρόνο. Αλλά να πηγαίνουν και μια βόλτα με τους φίλους τους μια στο τόσο, φυσικά. Δεν νοείται να μην υπάρχει χρόνος ξεκούρασης και χαλάρωσης με οικογένεια και φίλους».

Από το άγχος, την πίεση και τα ξενύχτα, υπάρχουν στιγμές που μπορεί να αποπροσανατολιστείς και να μη θες να συνεχίσεις άλλο; «Φυσικά και υπήρχαν στιγμές που ήθελα να τα παρατήσω! Ειδικά το διάστημα μέχρι τα Χριστούγεννα. Υπήρχαν πολύ δύσκολες περίοδοι που αισθανόμουν ότι είχα μείνει πίσω, ότι δεν μπορώ να ανταπεξέλθω εκείνη τη χρονική στιγμή. Εννοείται ότι δεν ήταν ομαλή η διαδρομή» εξομολογείται ο Άγγελος. Πίστη στον εαυτό του, όμως, και μια βαθιά, εσωτερική, ανεξήγητη δύναμη, τον ώθησαν να προχωρήσει δυναμικά.

Ο μαθητής –προσεχώς φοιτητής, για ακρίβεια – αγαπάει την κιθάρα. «Κάποιες άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως το γυμναστήριο, για παράδειγμα, αναγκάστηκα να τα κόψω υποχρεωτικά, για έχω χρόνο να διαβάζω φέτος. Ήταν, όμως, πολύ σημαντικό να ξεκλέβω ένα μισάωρο την ημέρα για να παίξω κιθάρα, να ξελαμπικάρω». Κι αυτό είναι κάτι που όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να θυμούνται:όσο διάβασμα κι αν έχετε, να θυμάστε να ξεκλέβετε πάντα λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Έστω αυτό το μισάωρο που αναφέρεται παραπάνω.

facebook

Ο Άγγελος σκέφτεται να δηλώσει το Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ ή το τμήμα Ναυπηγών του ΕΜΠ.«Με ενδιέφερε πάρα πολύ η Φυσική τα τελευταία χρόνια, που ασχολήθηκα πιο εντατικά. Ήθελα ανέκαθεν να δηλώσω το Φυσικό. Τώρα, έχω αρχίσει να αλλάζω τρόπο σκέψης, γιατί θέλω να προσπαθήσω να βρω δουλειά στην Ελλάδα, που έχει καλή απορρόφηση, σκέφτομαι και τη σχολή Ναυπηγών στο Πολυτεχνείο».

Να ευχηθούμε και εις ανώτερα και καλή σταδιοδρομία!

[star]

Πηγή

Related posts

«Τον πέταξαν χωρίς τα ρούχα του»: Φρικτές αποκαλύψεις για το τραγικό τέλος του Χρήστου Μάρκου στα Πατήσια

Αγρίνιο: Η στιγμή του σεισμού των 4,7 Ρίχτερ σε σούπερ μάρκετ – Έτρεχε έντρομη η υπάλληλος

Σκοτwθηκε ο 16χρονος – Καλό παράδεισο άγγελε μου