Αυτή Είναι Η καλύτερη πόλη για να ζεις στην Ελλάδα.. και με αποδείξεις

Πυκνή βλάστηση, ήπιο κλίμα, χρυσαφένιες παραλίες, αρχαίοι ναοί, είναι μόνο μερικά από αυτά που χαρακτηρίζουν την γενέτειρα του πατέρα της ιατρικής, του Ιπποκράτη… την πανέμορφη Κω.

Προσθέστε τώρα στην εξίσωση και ότι έχει ψηφιστεί ως η καλύτερη πόλη στην Ελλάδα για να ζεις και.. ετοιμάστε βαλίτσες!

Αλλά ας το πάρουμε από την αρχή.. Πριν από 2 χρόνια περίπου δημιουργήθηκε μια λίστα με τις καλύτερες πόλεις στην Ελλάδα για να ζεις. Ο δημιουργός της άντλησε δεδομένα από το numbeo.com, την μεγαλύτερη βάση δεδομένων στον κόσμο με user-generated περιεχόμενο για πόλεις και χώρες από όλο τον κόσμο.

Η έρευνα βασίστηκε σε 7 παράγοντες (υγειονομική περίθαλψη, τιμές καταναλωτή, αγοραστική δύναμη, μετακίνηση – κυκλοφοριακό, ρύπανση κτλ).

Για την ιστορία βάσει των παραπάνω δεικτών η Ελλάδα έχει καλή ποιότητα ζωής και η βαθμολογία που φτάνει είναι οι 133 μονάδες. Ανά πόλη μετά την Κω με 251 ακολουθούν τα Χανιά με 203. Η Αθήνα βρίσκεται στην τελευταία θέση για την ποιότητα ζωής της με 82 μονάδες μετά την Πάτρα που έχει 115 μονάδες.

Όσο για την ταλαιπωρημένη σήμερα αλλά πάντα όμορφη Κω συνεχίζει να λάμπει με το ιδιαίτερο φως της και την απέραντη ιστορία της.

Το νησί που πήρε το όνομά του πιθανότατα από την κόρη του μυθικού βασιλιά Μέροπα, που λεγόταν Κώος, κρύβει μυστικά που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις και μια πολύπλοκη και γοητευτική προσωπικότητα που το κάνει να πρωταγωνιστεί στις πρώτες θέσεις των ομορφότερων νησιών του κόσμου.

Είναι η πατρίδα του «πατέρα της ιατρικής» Ιπποκράτη και κατοικήθηκε από τους νεολιθικούς χρόνους. Τον 14ο αι. το νησί καταλήφθηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες, οι οποίοι ενίσχυσαν τα παλαιότερα κάστρα και οικοδόμησαν νέες οχυρώσεις. Στην Τουρκοκρατία, το νησί δέχτηκε επιθέσεις από ποικίλους εισβολείς, ενώ κατά την Ιταλοκρατία χτίστηκαν σπουδαία μνημειακά δημόσια κτίρια. Με την Ελλάδα ενσωματώθηκε επίσημα το 1948.

Αυτό που διαφοροποιεί την Κω από τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά είναι η ύπαρξη του υπέρλαμπρου ασκληπιείου το οποίο λειτουργούσε εδώ, ένα από τα αρχαιότερα του κόσμου.

Το ιδιαίτερο κλίμα του νησιού, αλλά και το γεγονός ότι ήταν πατρίδα του Ιπποκράτη έγιναν οι λόγοι που αναδείχτηκε από την αρχαιότητα σε νούμερο ένα προορισμός βαθιάς και αναγεννητικής θεραπείας.

Η παράδοση θέλει να έχει επιζήσει ο πλάτανος του Ιπποκράτη, το δέντρο που αναπαυόταν ο μεγάλος αυτός ιατροφιλόσοφος.

Στο εντυπωσιακό και από άποψη αρχιτεκτονικής Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω ο επισκέπτης θα μυηθεί στην παμπάλαια ιστορία του νησιού.

Περίπατος στην πόλη

– Στο μεσαιωνικό κάστρο (Κάστρο Νερατζιάς). Βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού σε θέση που πιστεύεται πως είχε οχυρωθεί από τους βυζαντινούς χρόνους (7ο αι.). Ξεχωρίζουν, ο εσωτερικός περίβολος με τους τέσσερις κυκλικούς πύργους στις γωνίες και ο εξωτερικός με τους ογκώδεις προμαχώνες. Οι δύο περίβολοι χωρίζονται επικοινωνούν με μία γέφυρα πάνω από την τάφρο που τους χωρίζει.

– Στην πλατεία Ελευθερίας, που είναι το κέντρο της σύγχρονης πόλης. Περιστοιχίζεται από τρία τεράστια κτίρια, κληρονομιά των Ιταλών: τη δημοτική αγορά, τη λέσχη (επί Ιταλοκρατίας ονομαζόταν Μέγαρο του Φασισμού) και το Αρχαιολογικό Μουσείο (με προϊστορική συλλογή, γλυπτά, αλλά και ψηφιδωτά δάπεδα από τα ρωμαϊκά κτίρια της αρχαίας πόλης), το οποίο έχει χτιστεί κατ’ απομίμηση των ρωμαϊκών θερμών. Στην άκρη της πλατείας βρίσκεται το τζαμί Ντεφτεντάρ.

– Στην αρχαία πόλη η οποία ήταν πρωτεύουσα του νησιού από το 366 π.Χ. Ξεχωρίζουν, η αγορά, ο δωρικός ελληνιστικός ναός, ο βωμός του Διονύσου, το ιερό και η στοά του λιμένος, το ιερό του Ηρακλή, τα λείψανα της βόρεια πλευράς του τείχους, τα ρωμαικά λουτρά, οι πολυτελείς ρωμαϊκές επαύλεις με τα πλούσια ψηφιδωτά δάπεδα, η ρωμαϊκή οικία καθώς και το ρωμαϊκό ωδείο χωρητικότητας 750 ατόμων.

– Στην πλατεία του Πλάτανου ή πλατεία Λότζιας, ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της πόλης.

– Στο τζαμί της Λότζιας, που κατασκευάστηκε το 1786 και στους τοίχους του διακρίνονται ενσωματωμένα κομμάτια από αρχαία και μεσαιωνικά μνημεία.

– Στον πλάτανο του Ιπποκράτη, ακριβώς απέναντι από το τζαμί της Λότζιας. Στη σκιά του ο μεγάλος ιατρός δίδασκε τους μαθητές κι εξέταζε τους ασθενείς του, οπότε η ηλικία του δέντρου έχει υπερβεί τα 2.500 χρόνια! Η περιφέρεια του κορμού του ξεπερνά τα 10 μ. και τα γιγαντιαία κλαδιά του σκιάζουν ολόκληρη την πλατεία.

– Στον δρόμο με τους Φοίνικες και τη μεσαιωνική γέφυρα.

– Στο Ασκληπιείο, που βρίσκεται περίπου 3,5 χλμ. ΝΔ της πόλης της Κω και ήταν το πιο φημισμένο Ασκληπιείο της Ελλάδας. Κτίστηκε τον 4ο αι. π.Χ., μετά το θάνατο του Ιπποκράτη. Μεταξύ άλλων, αξίζει να δείτε τη στοά, το συγκρότημα ρωμαϊκών θερμών, τον βωμό αφιερωμένο στον Ήλιο, την Ημέρα, την Εκάτη και τον Μαχάονα (γιο του Ασκληπιού), τον ιωνικό ναό του Ασκληπιού, τον μεγάλο δωρικό περίπτερο ναό του Ασκληπιού (170-160 π.Χ.)

Απολαύστε μερικές φωτογραφίες – δείγμα της ομορφιάς της Κω αλλά και ένα βίντεο από την εκπομπή «Γυρίσματα» που θα σας ξεναγήσει στα αξιοθέατα της

Πηγή

Related posts

«Τον πέταξαν χωρίς τα ρούχα του»: Φρικτές αποκαλύψεις για το τραγικό τέλος του Χρήστου Μάρκου στα Πατήσια

Αγρίνιο: Η στιγμή του σεισμού των 4,7 Ρίχτερ σε σούπερ μάρκετ – Έτρεχε έντρομη η υπάλληλος

Σκοτwθηκε ο 16χρονος – Καλό παράδεισο άγγελε μου