Ανησυχία στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Συναγερμός για πιθανή αύξηση των προσφυγικών ροών. Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, με στόχο τη φυγή προς τα εμπρός.
Με το βλέμμα στραμμένο στις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή βρίσκονται στην κυβέρνηση, μετά και τη χθεσινή πολύνεκρη επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας. Οι πιθανότητες ειρηνευτικής λύσης στην κόντρα Ισραηλινών και Παλαιστινίων απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο και στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογούν τα δεδομένα και τις συνέπειες που θα προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στη χώρα μας.
Αλλαγή σχεδίων για τον Πρωθυπουργό
Όπως σημειώνουν, η Ελλάδα «έχει μια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και ταυτόχρονα παραδοσιακές σχέσεις με τις αραβικές χώρες. Παράλληλα, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και αξιοπιστίας κι έχει πολύ ενεργό ρόλο σε όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμμάτιζε να πραγματοποιήσει αύριο επίσκεψη στο Ισραήλ, κάτι όμως που -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- δεν μπορεί να γίνει για λόγους ασφαλείας. Στις σκέψεις του πρωθυπουργού ήταν να μεταβεί και σε Ιορδανία και Αίγυπτο, κάτι που θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες.
Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια αναζήτησης λύσεων, προκειμένου να μην υπάρχει γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή.
Ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε χθες σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπου επανέλαβε την ανάγκη η Ε.Ε. να μιλά με ενιαία φωνή για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα μετά την πρόσφατη επίθεση της Χαμάς, προσθέτοντας ότι πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι, ενώ επισήμανε την ανησυχία της Ελλάδας για τις συνέπειες που θα είχε η επέκταση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο.
Έντονη είναι η ανησυχία της Αθήνας για το ενδεχόμενο νέας έξαρσης του μεταναστευτικού, κυρίως στα νότια σύνορά μας, την ίδια ώρα που, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Αίγυπτος έχει διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι δεν θα δεχθεί άλλους μετανάστες στο έδαφός της και θα επιτρέψει να πλημμυρίσει η Ευρώπη με νέα κύματα.
Πάγια θέση της χώρας μας, όπως τη διατύπωσε χθες και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, στη συνάντησή του με βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, είναι η υιοθέτηση του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς και η δημιουργία νόμιμων μεταναστευτικών οδών, με όρους και κανόνες, που θα αποδυναμώνουν τα παράνομα δίκτυα των διακινητών.
Μεταρρυθμιστικό έργο
Με ενδιαφέρον, εξάλλου, αναμένεται η σημερινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1, όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και σε σχέση με το εσωτερικό μέτωπο, λίγα 24ωρα μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και την «όχι καλή βραδιά», κατά τον ίδιο, για τη ΝΔ.
Το στίγμα αναμένεται να δώσει και στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο θα επιχειρηθεί μια φυγή προς τα εμπρός, με έμφαση στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, την καθημερινότητα του πολίτη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του.
Όπως σημειώνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, «τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι πολίτες στην κάλπη συζητήθηκαν και αξιολογήθηκαν σε βάθος από την Κυβέρνηση, η οποία εκλαμβάνει το αποτέλεσμα όχι ως πολιτική κυριαρχία, αλλά ως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών, για την οποία αξιολογείται καθημερινά».
Δείτε το video