Αλέξης Τσίπρας: «Η Ελλάδα είναι the next big thing»

Είναι «θεαματική» η αλλαγή της εικόνας στο πεδίο της οικονομίας, καθώς η Ελλάδα της ύφεσης επέστρεψε από το 2017 στην ανάπτυξη και μάλιστα με δυναμικούς ρυθμούς που εκτιμάται ότι υπερβαίνουν σταθερά το 2% από φέτος και για τα επόμενα έτη, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση των όποιων ευθυνών γιατί δεν γίνεται απλώς να πάμε παρακάτω με την ψευδαίσθηση ότι θα ξεχαστεί έτσι απλά».

Για τις υποθέσεις διαφθοράς είπε ότι είναι έργο αποκλειστικά της δικαιοσύνης και όχι των πολιτικών κομμάτων.

Είπε «όχι» στην πρόταση για προληπτική πιστωτική γραμμή και σημείωσε ότι προκαλεί η επιμονή σε αυτήν από επίσημα χείλη, ως προς τη σκοπιμότητα τους.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «εύκολες, απλοϊκές και παλαιοκομματικές» τις εξαγγελίες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα στοιχεία που αποδεικνύουν αυτή τη θεαματική αλλαγή στην οικονομία και πιο συγκεκριμένα:

-Η ανεργία υποχώρησε 7 ολόκληρες μονάδες μέσα στα τρία αυτά χρόνια και διατηρεί μια συνεχή τάση αποκλιμάκωσης.

-Ενώ η χώρα που είχε καταστεί συνώνυμο του χρόνιου δημοσιονομικού εκτροχιασμού, εξήλθε το καλοκαίρι από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και από το 2016 και μετά κατορθώνει κάθε χρόνο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, πολύ υψηλότερα από τους στόχους του προγράμματος.

-Τα στοιχεία των εξαγωγών και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι θετικά, αλλά το σημαντικότερο, αναδεικνύουν τον ταχύ αναπροσανατολισμό της χώρας από ένα καταναλωτικό μοντέλο που βασιζόταν αποκλειστικά στις εισαγωγές με δανεικά, προς ένα σύγχρονο παραγωγικό πρότυπο που βασίζεται εκτός από την ενίσχυση της ζήτησης και στην εξωστρέφεια, παρακολουθεί τις διεθνείς τάσεις και αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Για την ανάπτυξη προϋπόθεση είναι η χρηματοδότηση και η ρευστότητα και για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση διαμόρφωσε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που περιλαμβάνει τον αναπτυξιακό νόμο, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, σταθερό τραπεζικό σύστημα και την ταχύτατη απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ολοκληρωμένος αναπτυξιακός σχεδιασμός για την επόμενη μέρα

Τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη να παρουσιάσει έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα, στον οποίο εξειδικεύονται οι στόχοι και οι συγκεκριμένες δράσεις σε κλαδικό και περιφερειακό επίπεδο.

Σημαντικά μέρη αυτού του σχεδιασμού έχουν παρουσιαστεί στις περισσότερες από τις περιφέρειες της χώρας στα 10 μέχρι σήμερα αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια.

«Η ανάπτυξη δεν παραγγέλνεται με θεωρητικά σχήματα από καθέδρας, ούτε εξαγγέλλεται με διαγγέλματα, αλλά χρειάζεται δουλειά, σχέδιο, επιμονή, διαβούλευση με τους πραγματικά ενδιαφερόμενους και προσπάθεια σύνθεσης απόψεων και προτάσεων συγκεκριμένων και εφαρμόσιμων, που να αναδεικνύουν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του κάθε τόπου ξεχωριστά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πιο φιλική και αξιόπιστη η Ελλάδα για επενδύσεις

Μέσα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στο σύνολο του οικονομικού και θεσμικού περιβάλλοντος της χώρας, σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα πιο φιλική και πιο αξιόπιστη στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, λιγότερο γραφειοκρατική, με σύγχρονο φορολογικό μηχανισμό, ομοιόμορφους και αδιάβλητους κανόνες ανταγωνισμού, αλλά και με πολύ πιο ενισχυμένες κοινωνικές δομές για το σύνολο των πολιτών.

«Κι αυτή τη νέα τη νέα κατάσταση για τη χώρα που εξέρχεται από μια πολυετή περιπέτεια κρίσης, επικροτούν σήμερα, σε κάθε ευκαιρία, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και ο ΟΟΣΑ, αλλά την αναγνωρίζουν και οι ανεξάρτητοι διεθνείς αναλυτές, την επιβραβεύουν έμπρακτα οι διεθνείς επενδυτές με την εμπιστοσύνη τους στις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, ακόμα κι όταν η διεθνής συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή, όπως είδαμε πολύ πρόσφατα από την τελευταία επιτυχημένη μας έκδοση», επισήμανε.

Πρόσθεσε πως και στο εσωτερικό της χώρας όσοι είχαν επενδύσει τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα, σήμερα σπεύδουν να ισχυροποιήσουν τις θέσεις τους, ενώ νέοι επενδυτές αξιοποιούν επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στους τομείς της ενέργειας, των δικτύων και των επικοινωνιών, των μεταφορών και του εμπορίου, του Τουρισμού, τη αγροδιατροφικής παραγωγής και κυρίως στους τομείς της έρευνας και των νέων τεχνολογιών.

Έτσι η Ελλάδα εντάσσεται σήμερα στον επενδυτικό σχεδιασμό κρατών και μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και, όπως είπε, «δεν είναι υπερβολή να επαναλάβω, όπως έχω υποστηρίξει καιρό τώρα, ότι είμαστε «the next big thing» στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις σοβαρές πληγές που προκάλεσε στην Ελλάδα η κρίση, με σημαντικότερες το brain drain και την ανεργία των νέων που αυξήθηκε δραματικά .

Και στα δυο αυτά μέτωπα η κυβέρνηση προσπάθησε να δώσει απαντήσεις με την ενίσχυση των προγραμμάτων κατάρτισης και επανένταξης στο εργατικό δυναμικό και με την παροχή φορολογικών κινήτρων, επιχορηγήσεων καθώς και με την αύξηση των πόρων για έρευνα και τεχνολογία. Έτσι ώστε, όχι απλώς να αποφύγουμε την απαξίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας, αλλά και να βγούμε δυναμικά στο ανταγωνιστικό πεδίο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, δηλαδή της καινοτομίας, της τεχνητής νοημοσύνης και του δημιουργικού ανθρώπινου κεφαλαίου.

Τα οφέλη να διαχέονται δίκαια στο σύνολο της κοινωνίας Τα τρία τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έδωσε έναν μεγάλο και πολλές φορές άνισο αγώνα για να κρατηθεί η χώρα και να ξαναστηθεί στα πόδια της η οικονομία.

«Έγινε, είναι αλήθεια, σημαντική και δύσκολη δουλειά και τώρα βρισκόμαστε, ίσως, στο κρισιμότερο σημείο της προσπάθειας μας», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Δηλαδή στην προετοιμασία της επόμενης μέρας για τον τόπο. Της μέρας εκείνης όπου θα έχουμε αφήσει πίσω μας την επώδυνη εμπειρία των μνημονίων και της εθνικής αναδίπλωσης και με πίστη στις δυνάμεις μας θα ξαναβγούμε στο προσκήνιο και θα πραγματώσουμε τις δυνατότητες που έχει ο τόπος μας, με τα οφέλη να διαχέονται δίκαια στο σύνολο της κοινωνίας. Και για να γίνει αυτό απαιτείται μια νέα αντίληψη διακυβέρνησης και ένας αέρας ανανέωσης στα πολιτικά πράγματα που θα ξαναδίνει νόημα στην αξίας της δημοκρατικής συμμετοχής και θα εμπνέει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς στους θεσμούς».

Για τον σκοπό αυτό υπογράμμισε: «Δώσαμε και δίνουμε καθημερινά εξετάσεις στον ελληνικό λαό, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη. Ένα διαφορετικό ήθος και ύφος στη διαχείριση της ευθύνης αλλά και του δημόσιου συμφέροντος.-Μακριά από τις πελατειακές λογικές και τη διαπλοκή των συμφερόντων που γνωρίσαμε στο παρελθόν».

Σε ότι αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού / μεταναστευτικού τόνισε πως η Ελλάδα αποκόμισε τον διεθνή έπαινο, διότι κατάφερε να προτάξει τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, κόντρα στον εγχώριο συντηρητισμό που υποδαύλιζε διαρκώς την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Επίσης με νομοθετικές παρεμβάσεις στο ζήτημα των κοινωνικών δικαιωμάτων έβγαλε το περιθώριο συμπολίτες που εξαιρούνταν και στιγματίζονταν για χρόνια ολόκληρα.

Η τραγωδία της κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση ευθυνών

Αναφερόμενος στις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η χώρα μας έζησε μια περίοδο γρήγορης αλλά επίπλαστης ανάπτυξης που κατέρρευσε απότομα επιφέροντας μια σειρά ιδιαίτερα αρνητικών συνεπειών και τώρα βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της κατάστασης, το οποίο, όμως, θα μείνει ανολοκλήρωτο και θα μας καταδιώκει αν δεν αποδοθεί δικαιοσύνη».

«Η τραγωδία της ελληνικής κρίσης πρέπει να κλείσει με την απόδοση των όποιων ευθυνών γιατί δεν γίνεται απλώς να πάμε παρακάτω με την ψευδαίσθηση ότι θα ξεχαστεί έτσι απλά», επισήμανε ο κ. Τσίπρας και παρατήρησε πως «μόνο έτσι θα μετουσιώσουμε την πικρή εμπειρία των μνημονίων σε δίδαγμα και εθνική αυτογνωσία, ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον».

Σε ότι αφορά τα ζητήματα διαφθοράς δήλωσε πως «θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ριζικά τα συστημικά αίτια της διαφθοράς κι όχι να κάνουμε μικροπολιτική πάνω στις περιπτώσεις που ανακύπτουν. Και αυτό φυσικά είναι αποκλειστικά έργο της δικαιοσύνης, με όλες τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου που παρέχονται από το Σύνταγμα της χώρας».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως «η στάση μας αυτή, επιβάλει ότι και εμείς από την πλευρά μας πρέπει να είμαστε ακόμα πιο αυστηροί σε σχέση με τις δικές μας πράξεις. Δεν επιχειρούμε να πολιτικοποιήσουμε την ηθική και ο καθένας πρέπει να κρίνεται με βάση τις θέσεις, τα πεπραγμένα και τη συνεισφορά του στο δημόσιο βίο, αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κάθε στιγμή, ώστε να μην παρεκκλίνουμε από τις αξιακές μας σταθερές.

Γιατί ξέρετε, στη διάρκεια της μεταπολίτευσης, διαμορφώθηκε μια αποκομμένη, διακομματική κυβερνητική ελίτ που με αλαζονεία και κυνισμό, μεταχειρίστηκε το λαϊκό αίσθημα με μεθόδους κατευνασμού, εκτόνωσης και επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού. Αντίθετα, εμείς, σεβόμαστε το λαϊκό αίσθημα ακριβώς γιατί σεβόμαστε την ίδια μας τη συνείδησή και την αξιακή μας συγκρότηση».

Σχετικά με την προετοιμασία για την επόμενη μέρα, μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, επισήμανε: «Διανύουμε πλέον τα τελευταία βήματα προς την ολοκλήρωση του προγράμματος. Το μεταμνημονιακό πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις μας με τους δανειστές μας, είναι ένα ανοικτό και δυναμικό πεδίο υπό διαμόρφωση.

Από την πλευρά μας έχουμε καταστήσει σαφές ότι θα σεβαστούμε απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, αλλά ταυτόχρονα διεκδικούμε την αδιαμφισβήτητη ανάκτηση της αυτονομίας μας στον καθορισμό της οικονομικής πολιτικής.

Τη δυνατότητα δηλαδή να θέτουμε τα δικά μας μεταρρυθμιστικά προτάγματα με βάση τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Τώρα,

έχοντας αποδείξει την αξιοπιστία μας, είναι καιρός να αναλάβουμε τον αυτοκαθορισμό της οικονομικής μας στρατηγικής και φυσικά την ευθύνη που αυτή συνεπάγεται».

Αυτοδύναμη επάνοδος στις αγορές

Αναφέρθηκε στη στρατηγική για πλήρη και αυτοδύναμη επάνοδο στις αγορές μέσω του κεφαλαιακού αποθέματος, του λεγόμενου «μαξιλαριού ρευστότητας» που σε συνεργασία με τους εταίρους χτίζει, όπως είπε, συστηματικά η κυβέρνηση, μετά από κάθε εκταμίευση αλλά και κάθε έξοδο στις αγορές ομολόγων, ώστε τον Αύγουστο που μας έρχεται να μην έχουμε την ανάγκη κανενός τρίτου για να σταθούμε στα πόδια μας.

«Όχι» στην προληπτική πιστωτική γραμμή

Σχετικά με άλλες απόψεις, όπως η προληπτική πιστωτική γραμμή τις χαρακτήρισε μεν «σεβαστές», αλλά σημείωσε πως «δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη στιγμή που συνεπάγονται νέες δεσμεύσεις και διαιώνιση της επιτροπείας».

Πρόσθεσε δε ότι «η επιμονή σε αυτές από επίσημα χείλη, τη στιγμή που είναι πλήρως εν γνώσει τους ότι δεν αποτελούν ούτε επίσημη θέση της χώρας αλλά ούτε και των Ευρωπαϊκών οργανισμών εις τους οποίους εξίσου λογοδοτούν, μόνο ερωτηματικά μπορεί να προκαλεί ως προς τη σκοπιμότητά της, προσωπική ή πολιτική δεν έχει σημασία».

«Σε κάθε περίπτωση όλοι όσοι κατέχουμε θέσεις ευθύνης, κρινόμαστε και θα κριθούμε όχι μόνο από τις απόψεις μας αλλά και από την αποτελεσματικότητα με την οποία υπερασπιστήκαμε και υπερασπιζόμαστε το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ελάφρυνση του χρέους Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πω σε μεγάλο βαθμό η επόμενη μέρα και η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης περνά – εκτός από την επιτυχή ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων- και από τα αναγκαία μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Η ελάφρυνση αυτή θα είναι και το «επιστέγασμα μιας δύσκολης αλλά καλά σχεδιασμένης και επιτυχημένης προσπάθειας που ολοκληρώνουμε χάρη στις θυσίες και στους κόπους του ελληνικού λαού. Μιας προσπάθειας προετοίμασε την έξοδο από την επιτροπεία και το πέρασμα στο μέλλον. Ένα μέλλον ευημερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατικής συμμετοχής.

«Εύκολες και παλαιοκομματικές» οι εξαγγελίες Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών σίγουρα πρέπει αλλά αυτή δεν αποτελεί πανάκεια για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας και μάλιστα χωρίς απαντήσεις για το πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί δίχως περαιτέρω ζημιές και περικοπές στο εύθραυστο κοινωνικό κράτος, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών της χώρας».

Μίλησε για εύκολες εξαγγελίες από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες, όμως, δεν μπορούν να ξεγελάσουν ούτε να πείσουν σήμερα κανέναν. Τις χαρακτήρισε «παρωχημένες, απλοϊκές και τόσο παλαιοκομματικές όσο ακούγονται», λέγοντας ότι «υποβαθμίζουν, εν τέλει, με τρόπο άκομψο και προσβλητικό, τις παραγωγικές και αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, να θεωρούν κάποιοι ότι οι επενδύτες χρειάζονται απλά ένα «δόλωμα» για να τσιμπήσουν».

Επίσης είπε ότι «οι επενδυτές αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών γνωρίζει πολύ καλά ότι προϋπόθεση για να μπορέσουν να επουλωθούν οι πληγές της κρίσης και να μειωθεί η σε πολλές περιπτώσεις δυσβάσταχτη φορολογία, είναι η Ελλάδα να μη γυρίσει πίσω.

Να μη γυρίσει πίσω στις σπατάλες και στις ρεμούλες Να μη γυρίσει πίσω στο καθεστώς στης διαφθοράς και της διαπλοκής

Να μη γυρίσει πίσω στις πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα στα ελλείμματα και στην διεθνή ανυποληψία.

Να πορευθεί σταθερά το δρόμο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, το δρόμο της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, το δρόμο της κάθαρσης και της δικαιοσύνης».

Τον πρωθυπουργό προσφώνησε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, Συμεών Τσομώκος.

Πηγή: tanea.gr

Related posts

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί – Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο

Έρχεται ψυχρή εισβολή με χιόνια

Δημήτρης Σούρας – Ντέμη Γεωργίου: Πέθαναν από την ίδια αιτία! Τι είναι η βακτηριακή λοίμωξη που πρoκάλεσε τους θανάτoυς;