Αλλάζει ο καιρός από ώρα σε ώρα: Πέφτει η θερμοκρασία, έρχονται βροχές και καταιγίδες – Ποιες πόλεις θα δροσιστούν

Αλλάζει ο καιρός σήμερα Δευτέρα 5 Αυγούστου με βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Αλλάζει ο καιρός από ώρα σε ώρα: Πέφτει η θερμοκρασία

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις κυρίως στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες. Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά και πιθανόν τις πρωινές ώρες σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της ανατολικής Θεσσαλίας και της βόρειας Εύβοιας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στις περισσότερες περιοχές. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα τους 35 με 37 βαθμούς – τοπικά στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 38, στο Ιόνιο και την Κρήτη τους 35 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό στα βόρεια να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα γύρω ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τις πρωινές ώρες βόρειοι έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα τοπικά αυξημένες. Τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες ενδέχεται να εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία – κυρίως στην περιοχή της Χαλκιδικής – και τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στα ορεινά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τις πρωινές ώρες τοπικά βόρειοι έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 με 36 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 με 36 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στην ανατολική Στερεά και τα ορεινά των υπόλοιπων περιοχών. Στη βόρεια Εύβοια αυξημένες νεφώσεις και τις πρωινές ώρες, οπότε ενδέχεται να εκδηλωθούν πρόσκαιροι τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά βόρειοι έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Χωρισμένος στα 2 ο καιρός τον Αύγουστο, αν φεύγεις διακοπές…: Από τη μία καύσωνας και από την άλλη καταιγίδες
Φαίνεται ότι οι μετεωρολόγοι για ακόμα μια φορά διχάζονται σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που αναμένονται τον Αύγουστο. Παρόλο που στην αρχή προέβλεπαν καύσωνα με θερμοκρασίες γύρω στους 40 βαθμούς, στη συνέχεια υποστήριξαν ότι θα υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, αλλά όχι καύσωνας, καθώς και έντονες βροχοπτώσεις.

Από τη μία καύσωνας και από την άλλη καταιγίδες
Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωσε ότι η ζέστη θα συνεχιστεί, παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές υπήρξε πρόσκαιρη μείωση της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες.

Ο κ. Κολυδάς επισήμανε ότι αυτή η κατάσταση δεν παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο, όπου οι θερμοκρασίες είναι 3 με 5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τις φυσιολογικές και οι μέσες μέγιστες τιμές πλησιάζουν τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Και έγραψε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του: “Παρά την πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας στην Αθήνα ο υδράργυρος σε γενικές γραμμές τις επόμενες μέρες διατηρείται σε επίπεδα κατά 5 περίπου βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή. Γενικότερα όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη τη Βαλκανική διατηρούνται οι θερμοκρασίες τουλάχιστον κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα με μέσες μέγιστες τιμές περί τους 38 °C”,

Καλλιάνος: Υψηλές θερμοκρασίες
Την ίδια γραμμή ακολούθησε και ο μετεωρολόγος Γ. Καλλιάνος “Ακολουθούν οι θερμοκρασίες που θα σημειωθούν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας έως και την Κυριακή 4 Αυγούστου. Προφανώς και αυτές οι θερμοκρασίες αναφέρονται στα πεδινά και ευπαθή στη ζέστη τμήματα της εκάστοτε περιφέρειας. – Μέχρι και την Παρασκευή 2 Αυγούστου οι θερμοκρασίες θα είναι ήπιες για την εποχή και μάλιστα την Τετάρτη και την Πέμπτη θα είναι οριακά χαμηλότερες για την εποχή.

– Άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία κυρίως το προσεχές Σαββατοκύριακο. Οι θερμοκρασίες δεν θα είναι ακραίες και προφανώς δεν θα λάβει έως και την Κυριακή κάποιο κύμα καύσωνα.

– Το Σαββατοκύριακο, θερμοκρασίες που θα προσεγγίζουν επίπεδα καύσωνα, θα σημειωθούν τοπικά μόνο σε συγκεκριμένα τμήματα της χώρας (Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Κεντρική/Ανατολική Στερεά, Ανατολική Πελοπόννησος).

– Στην Αττική, μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο, δεν φαίνεται ότι ο υδράργυρος θα μπορέσει να ξεπεράσει εύκολα τους 38°C. Άρα, ναι, θα επικρατήσει ζέστη στο νομό, όχι όμως κάτι το ιδιαίτερο για την εποχή.

– Οι θερμοκρασίες του Σαββατοκύριακου είναι αποτυπωμένες κατά προσέγγιση και ενδεικτικές διότι έχουμε μπροστά μας αρκετές ημέρες μέχρι τότε και επομένως υπάρχει μικρή πιθανότητα να υπάρξουν ορισμένες μικροαλλαγές”

Προειδοποίηση Μαρουσάκη για βροχές
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, με ανάρτησή του στο Facebook, τόνισε ότι αυτή την εβδομάδα οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, αλλά δεν υπάρχει καύσωνας. Επιπλέον, επισήμανε την ανάγκη να είμαστε σε ετοιμότητα για βροχές, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα.

“Δε νομίζω ότι έχει υπάρξει άλλο καλοκαίρι που να έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ ο όρος “καύσωνας”.

Ναι πράγματι φέτος βρισκόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από την επίδραση υψηλών εως και πολύ υψηλών θερμοκρασιακών τιμών, συνθήκες οι οποίες επιβαρύνουν σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό. Άλλο αυτό και άλλο σε κάθε κύμα ανόδου του υδραργύρου να γίνεται λόγος για καύσωνα.

Επίσης το να γίνονται συγκρίσεις των μετρήσεων του σήμερα με αντίστοιχες πολλών ετών πίσω και να διαπιστώνουμε ότι σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο δε νομίζω ότι έχει κάποιο νόημα μιας και τότε είχαμε ένα εντελώς διαφορετικό πλήθος σταθμών όπως επίσης το τότε δίκτυο λειτουργούσε κάτω από άλλες συνθήκες και με άλλες προδιαγραφές.

Όλα τα παραπάνω σηκώνουν πολύ συζήτηση, συζήτηση η οποία αφορά την επιστημονική κοινότητα και τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας. Και πρέπει κάποια στιγμή η συζήτηση αυτή να γίνει και να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών πάνω στο οποίο θα μπορέσουμε στο μέλλον να στηρίξουμε τα συμπεράσματά μας που θα μας οδηγήσουν στην αλήθεια όσο βέβαια μας επιτρέπουν τα όρια λειτουργίας της ατμόσφαιρας και της Φύσης γενικότερα.

Μέχρι όμως να γίνουν αυτά (αν γίνουν και κυρίως αν θέλουμε να γίνουν), θα υπάρχουν πάντα πολλά ερωτηματικά για το αν όντως τα συμπεράσματά μας είναι σωστά ή είναι τα ίδια που θα καταλήγαμε χρόνια πριν αν χρησιμοποιούσαμε τα αντίστοιχα εργαλεία και τότε.

Θυμάμαι από τις πρώτες ημέρες κιόλας στα έδρανα του τμήματος Φυσικής, δινόταν μεγάλη βαρύτητα στο πώς μετράμε ένα μέγεθος (π.χ θερμοκρασία), όπως επίσης και το όργανο που θα χρησιμοποιήσουμε γι’ αυτή τη μέτρηση.

Σε ότι αφορά τώρα στα περί νέου καύσωνα κτλ, μέχρι και το τέλος της εβδομάδας δε φαίνεται κάτι τέτοιο (μετεωρολογικά τουλάχιστον….), με τα μελτέμια να κυριαρχούν και τη ζέστη να είναι πιο έντονη προς τα δυτικά και το νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Στο πρώτο μας διάγραμμα μπορείτε να δείτε τις καμπύλες κύμανσης της θερμοκρασίας όπου έχουμε επισημάνει με τις μαύρες γραμμές τα όρια κατά κάποιο τρόπο της ζέστης, ενώ στον δεύτερο χάρτη σημειώνουμε με τα λευκά βέλη τους χρωματισμούς που οδηγούν σε καύσωνα και που σε καμία περίπτωση δεν απασχολούν τη χώρα μας.

Ας λάβουμε υπόψη μας ότι μια μέγιστη θερμοκρασία της τάξης των 35 με 36 βαθμών

θεωρείται κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και άρα οι 38 π.χ βαθμοί που θα συναντήσουμε στα δυτικά μακριά από την επίδραση του μελτεμιού δεν θα πρέπει να αποτελούν είδηση. Κάθε καλοκαίρι τα βιώνουμε αυτά, μην τα θεωρούμε και όλα ακραία!

Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!

Υ.Γ. Αυτή η πολύ μεγάλη περίοδος ξηρασίας φαίνεται να λαμβάνει τέλος μιας και υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα και με το μακροπρόθεσμο σύστημα πρόγνωσης που τρέχουμε για διαμόρφωση τύπου κυκλοφορίας που θα φέρει ένα ικανοποιητικό διάστημα με αρκετές βροχές.

Θα το αναλύσουμε περισσότερο μέσα στον Αύγουστο το όλο αυτό θέμα που ταλαιπωρεί τους αγρότες μας.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε και έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κι ενδεχόμενα προβλήματα από τις βροχές που φαίνονται”.

Ο καιρός σήμερα
Γενικά αίθριος καιρός θα είναι ο καιρός σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών αναμένονται το πρωί στο νότιο τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας και στην ανατολική Θεσσαλία και το μεσημέρι στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι το απόγευμα σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 36 και τοπικά στα δυτικά τους 37 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 32 με 34 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα για ασθενής βροχή στο νότιο τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 και τοπικά έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε υπάρχει πιθανότητα για ασθενή βροχή στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο.

Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και σταδιακά από το απόγευμα βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 με 35 και στα ηπειρωτικά έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Πελοποννήσου τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 30 και στη νότια Κρήτη έως 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ .

Θερμοκρασία: Από 25 έως 33 και τοπικά έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα ορεινά και τις πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα για ασθενής βροχή μικρής διάρκειας στα ανατολικά.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά και τις Σποράδες από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 με 35 και στις Σποράδες έως 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Σε όλη την Ελλάδα καύσωνας και εκεί 13 βαθμοί: Το πιο δροσερό μέρος είναι εξίσου όμορφο και ο παράδεισος του καλοκαιριού

Η Ελλάδα είναι φημισμένη για το ζεστό της κλίμα, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι καύσωνες είναι συχνοί και ο υδράργυρος εκτοξεύεται στα ύψη. Ωστόσο, υπάρχει ένα μέρος στην Ελλάδα όπου η λέξη “καύσωνας” είναι άγνωστη. Αυτό το μέρος είναι η Βλάστη της Κοζάνης, ένας δροσερός παράδεισος που απολαμβάνει χαμηλές θερμοκρασίες ακόμη και κατά τους πιο ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Βλάστη Κοζάνης: Ο Δροσερός Παράδεισος της Μακεδονίας
Τον Ιούλιο του 2023, ενώ οι θερμοκρασίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, στη Βλάστη ο υδράργυρος δεν ξεπερνούσε τους 12,4 βαθμούς Κελσίου. Αυτή η δροσερή γωνιά της Ελλάδας είναι γνωστή για τις ευχάριστες θερμοκρασίες της, προσφέροντας ανακούφιση από τη ζέστη του καλοκαιριού.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως κοντά στην εν λόγω περιοχή βρίσκεται η πόλη η οποία κατέχει το ρεκόρ χαμηλότερης καταγεγραμμένης θερμοκρασίας όλων των εποχών στην Ελλάδα. Πρόκειται για την Πτολεμαϊδα, στην οποία στις 27 Ιανουαρίου 1963, ο υδράργυρος έφτασε τους -27,8 βαθμούς Κελσίου.

Ιστορική Διαδρομή
Η ιστορία της Βλάστης ξεκινάει από τον 15ο αιώνα, όταν οι Τούρκοι Κονιάροι εγκαταστάθηκαν στην κοιλάδα των Καϊλαρίων (Πτολεμαΐδα), αναγκάζοντας τους χριστιανικούς πληθυσμούς να μετοικίσουν σε ασφαλέστερες, ορεινές περιοχές. Οι πρώτες μαρτυρίες για την ύπαρξη του οικισμού χρονολογούνται από το 1652, ενώ η περιοχή γνώρισε σημαντική ανάπτυξη με την άφιξη προσφύγων από τη Μοσχόπολη μετά την καταστροφή της το 1769.

Πολιτιστική Κληρονομιά
Η Βλάστη απέκτησε σημαντική πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Η οικονομική ακμή του οικισμού αντικατοπτρίζεται στην αστική οργάνωση της περιοχής: τρία σχολεία, τρεις εκκλησίες, βιβλιοθήκη, δημαρχείο και διώροφα πέτρινα αρχοντικά. Με την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό το 1912, η Βλάστη ανακηρύχθηκε δήμος, διατηρώντας τον τίτλο αυτόν μέχρι το 1923.

Δυσκολίες και Καταστροφές
Η Βλάστη υπέφερε από τις συνέπειες των πολέμων και των συγκρούσεων. Οι Μακεδονικοί Αγώνες, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και οι Παγκόσμιοι Πόλεμοι άφησαν τα σημάδια τους στην περιοχή. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το χωριό καταστράφηκε από τους Γερμανούς, χάνοντας έναν πολιτισμό πέντε αιώνων σε λίγες ώρες.

Κατά την απογραφή του 1958 η Βλάστη είχε πληθυσμό 2.250 άτομα. Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 50 κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το καλοκαίρι όμως το χωριό ζωντανεύει και πάλι, με τα διάφορα πανηγύρια αλλά και πολλούς Βλατσιώτες που επιστρέφουν στον τόπο τους.

Σημαντικές Προσωπικότητες
Η Βλάστη έχει αναδείξει σημαντικούς ανθρώπους της πολιτικής, της επιστήμης και της τέχνης που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους για την πατρίδα. Μερικοί από αυτούς είναι:

Κωνσταντίνος Βέλλιος, βαρόνος της Αυστρίας, το κληροδότημα του οποίου φέρει το όνομά του.
Στέργιος Δούμπας, πρόξενος της Βιέννης.
Νικόλαος Δούμπας, γερουσιαστής και σύμβουλος του αυτοκράτορα της Αυστρίας Ιωσήφ Β΄.
Κωνσταντίνος Δόσιος, Υπουργός Εκκλησιαστικών και Δημόσιας Εκπαίδευσης Ελλάδας.
Κωνσταντίνος Θωμαϊδης, πρόεδρος της Μακεδονικής Εκπαιδευτικής Αδελφότητας Κωνσταντινούπολης.
Χριστόδουλος Γαλάνος, μεγάλος ευεργέτης.
Συμβολή στους Αγώνες του Έθνους
Η Βλάστη πρόσφερε πολλά στην υπεράσπιση της Ελλάδας ανά τους αιώνες. Πιο γνωστός απ’ όλους είναι ο οπλαρχηγός και “Φιλικός” του 1821, Γιάννης Φαρμάκης. Κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής κατοχής, η Βλάστη αντιστάθηκε σθεναρά και τιμωρήθηκε σκληρά, με το χωριό να πυρπολείται και να χάνει έναν πολιτισμό πέντε αιώνων σε λίγες ώρες. Σώθηκαν μόνον οι εκκλησίες, λίγα αρχοντικά και το άκαμπτο φρόνημα των Βλατσιωτών.

Παραδοσιακά Έθιμα και Εορτές
Η Βλάστη είναι γνωστή για τα πανηγύρια της, όπως του Αϊ -Γιαννιού του Κλήδονα (24 Ιουνίου), του Αϊ-Λια, του Αγίου Παντελεήμονα και της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο. Τότε, Βλατσιώτες από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό ανταμώνουν για να πιαστούν στον Τρανό Χορό, τραγουδώντας στίχους που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά. Ο Τρανός Χορός έχει ενταχθεί στο εθνικό ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας ενώ έχει υποβληθεί φάκελος ώστε να διεκδικήσει θέση και στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Τι να Δεις στη Βλάστη;
Στη Βλάστη λειτουργούν δύο ξενοδοχεία και κάποιοι ξενώνες για τους επισκέπτες της περιοχής. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ταβέρνες και καφετέριες εξυπηρετούν τους εκδρομείς, ενώ πεζοπορικές διαδρομές και δραστηριότητες κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον. Αξίζει κανείς να περπατήσει στα καλντερίμια του χωριού και να θαυμάσει τα παλιά αρχοντικά αλλά και τα νεόδμητα κτίρια που ακολουθούν την τοπική αρχιτεκτονική.

Στα αξιοθέατα συγκαταλέγονται η εκκλησία του Αγίου Μάρκου κτισμένη το 1856, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (1761) με το ξυλόγλυπτο τέμπλο από τη Μοσχόπολη, οι πολυάριθμες βρύσες του χωριού, το Θωμαΐδειο Διδακτήριο (1860), το Μουσίκειο Ελληνικό Παρθεναγωγείο, το “Σουηδικό” Εργοστάσιο Υφαντουργίας (1963) και το Βρανάκειο Δημοτικό Σχολείο (1925). Εκτός του οικισμού, αξίζει να επισκεφθείτε το νερόμυλο Γιαννιώτη, το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία (1917) μέσα στο ξέφωτο του δάσους της οξιάς και το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα για να θαυμάσετε τη θέα από το υψόμετρο των 1540μ.

Παραδοσιακά Εδέσματα
Μη φύγετε από τη Βλάστη χωρίς να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής και ιδιαίτερα το ονομαστό “μανούρι”, το οποίο παρασκευάζεται από κατσικίσιο γάλα και είναι ένα από τα πιο σπάνια τυριά στην Ελλάδα.

Η Βλάστη είναι σίγουρα ένας ξεχωριστός προορισμός, ένας δροσερός παράδεισος στην καρδιά της Μακεδονίας που προσφέρει ανακούφιση από τη ζέστη του καλοκαιριού, πλούσια ιστορία και μοναδική φυσική ομορφιά.

Ακολουθούν Φωτογραφίες:

Related posts

«Τον πέταξαν χωρίς τα ρούχα του»: Φρικτές αποκαλύψεις για το τραγικό τέλος του Χρήστου Μάρκου στα Πατήσια

Αγρίνιο: Η στιγμή του σεισμού των 4,7 Ρίχτερ σε σούπερ μάρκετ – Έτρεχε έντρομη η υπάλληλος

Σκοτwθηκε ο 16χρονος – Καλό παράδεισο άγγελε μου