Εξελίξεις στην έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, σχεδόν 11 μήνες μετά την εθνική τραγωδία. Τι δείχνουν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών αναλύσεων από το Γενικό Χημείο του Κράτους…
Μια σημαντική εξέλιξη προέκυψε τις προηγούμενες ημέρες με τα αποτελέσματα των επαναληπτικών αναλύσεων από το Γενικό Χημείο του Κράτους σχετικά με ανίχνευση χημικών ουσιών στο σημείο της σύγκρουσης και στα συντρίμμια των συρμών. Ο Κώστας Λακαφώσης, μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης για λογαριασμό των οικογενειών, εξηγεί στο newsit:
«Οι δειγματοληψίες από το σημείο της σύγκρουσης και από τα συντρίμμια των συρμών που είχαμε ζητήσει από την πρώτη στιγμή, έγιναν τελικά με μεγάλη χρονική καθυστέρηση στις 29 Μαρτίου και ανίχνευσαν την ύπαρξη ξυλολίου σε 7 διαφορετικά σημεία, τόσο στο χώμα στην περιοχή της σύγκρουσης όσο και στις εξωτερικές επιφάνειες των μηχανών.
Επειδή, όμως, θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να οφείλονται σε κάποια φυσική αιτία ή κάποια ρύπανση του περιβάλλοντος στην περιοχή, ζητήσαμε να γίνουν και πάλι από το Γενικό Χημείο του Κράτους επαναληπτικές δειγματοληψίες και αναλύσεις με αρκετό χρόνο να μεσολαβεί στο μεταξύ. Έτσι, έγιναν νέες δειγματοληψίες από τα ίδια σημεία και ακριβώς υπό τις ίδιες συνθήκες τον Οκτώβριο, ώστε να συγκριθούν με τις προηγούμενες του Μαρτίου.
Το ίδιο συνεργείο της Χημικής Υπηρεσίας Λάρισας έλαβε μετρήσεις από τα ίδια σημεία και την ίδια μεθοδολογία όπως την πρώτη φορά και τα δείγματα απεστάλησαν στο ίδιο εργαστήριο του Γενικού Χημείου του Κράτους. Τα αποτελέσματα των επαναληπτικών μετρήσεων που παραλάβαμε χθες, ανιχνεύουν ξανά τα έλαια σιλικόνης που είχαν βρεθεί σε όλα αυτά τα σημεία στην δειγματοληψία του Μαρτίου, όμως δεν ανιχνεύουν πλέον πουθενά το ξυλόλιο, ούτε πάνω στις μηχανές αλλά ούτε και στο χώμα σε διάφορα σημεία γύρω από τη σύγκρουση.
Αυτό το γεγονός είναι η ξεκάθαρη επιβεβαίωση που αναμέναμε, αφού αποδεικνύεται πλέον ότι το ξυλόλιο διασκορπίστηκε στην περιοχή με τη σύγκρουση και έπειτα ως πτητική ουσία εξατμίστηκε και χάθηκε. Προφανώς, θα είχε ανιχνευτεί σε μεγαλύτερη ποσότητα εάν οι δειγματοληψίες είχαν γίνει αμέσως μετά τη σύγκρουση, έπειτα ανιχνεύτηκε σε ελάχιστη ποσότητα 29 μέρες μετά, ενώ εξατμίστηκε και δεν υπάρχει πλέον πουθενά στο σημείο ή στα συντρίμμια 9 μήνες αργότερα.
Εάν το ξυλόλιο βρισκόταν εκεί λόγω ρύπανσης του περιβάλλοντος ή από οποιαδήποτε άλλη φυσική αιτία, θα έπρεπε να ανιχνεύεται πάντα, όμως αυτό δεν προκύπτει από τις επίσημες αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους».
Η έρευνα του Εφέτη Ανακριτή συνεχίζεται και πληροφορίες του newsit,gr αναφέρουν ότι αναμένεται η άσκηση νέων ποινικών διώξεων τις επόμενες ημέρες. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν φαίνεται να προλαβαίνει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος Φεβρουαρίου, με τη δίκη να ακολουθεί κάπου προς την αρχή του καλοκαιριού.