Πανελλήνια θλίψη για τους δυο πιλότους που έπεσαν από την πτώση του του F-4 Phantom, που κατέπεσε ανοιχτά του Κατακόλου τη Δευτέρα (30/01), το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έχει ξεκινήσει ήδη να αναζητούν τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία.
Οι οικογένειες των δύο πιλότων έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, με τους γονείς, τους συγγενείς και τους φίλους να αναζητούν την αλήθεια για το τι έφταιξε και το δικινητήριο μαχητικό κατέληξε στον βυθό του Κυπαρισιακού κόλπου.
Πτώση Φάντομ: Τα πιθανά σενάρια
Οι εικασίες και τα σενάρια είναι πολλά, ωστόσο, μέχρι αυτή τη τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι συνέβη τα κρίσιμα δευτερόλεπτα πριν καρφωθεί το F-4 Phantom στο νερό και στοιχίσει τη ζωή των δύο πιλότων.
Αυτοί που σίγουρα έχουν πιο καθαρή εικόνα είναι ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του δεύτερου F-4 Phantom, που πετούσε σε σχηματισμό με το μοιραίο μαχητικό και μάλιστα ήταν ο επικεφαλής κατά την εκτέλεση της άσκησης «χαμηλής ναυτιλίας».
Πτώση Φάντομ: Η άσκηση
Η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα είναι αρκετά απαιτητική, καθώς είναι άσκηση τακτικών ελιγμών και εκτελείται μόλις 100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι ιπτάμενοι δεν μιλούν μέσω ασυρμάτου προκειμένου να μην εντοπιστούν, μιας και στα σενάρια της άσκησης περιλαμβάνεται και προσβολή θαλάσσιου στόχου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Πολεμικής Αεροπορίας, πρόκειται για μία άσκηση που θέλει μεγάλη προσοχή, ενέχει κινδύνους και απαιτεί εγρήγορση και αφοσίωση κάθε δευτερόλεπτο. Δεν είναι η πιο επικίνδυνη αεροπορική εκπαιδευτική δραστηριότητα, όπως έχει ειπωθεί, είναι όμως «δύσκολη» μιας και το μαχητικό αναπτύσσει ταχύτητες που ξεπερνούν τα 800 χιλιόμετρα ελάχιστα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Τον σχηματισμό καθοδηγεί ο «Bravo 1», που είναι και ο επικεφαλής. Πετώντας πάντα λίγο πιο χαμηλά από τον «Bravo 2», τον κατευθύνει μεθοδικά μέσω ελιγμών και απότομων στροφών ώστε να αποφευχθεί ο εντοπισμός από εχθρικά ραντάρ.
Με ταχύτητα λοιπόν 800 χιλιόμετρα και απόσταση 100 μέτρα από τη θάλασσα, το παραμικρό να συμβεί, οι χειριστές έχουν μόλις 2 – το πολύ – δευτερόλεπτα για να αντιδράσουν μέχρι το μαχητικό να φτάσει στην επιφάνεια της θάλασσας και να προσκρούσει.
«Κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης στροφής και ενώ πετούσαμε σε ύψος περίπου 300 ποδών γύρισα το κεφάλι μου για να δω το Νο2 αλλά δεν τον είδα. Ξανακοίταξα προς τα κάτω και είδα μια έκρηξη, μια φωτιά στη θάλασσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του σχηματισμού, αδυνατώντας να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη ανοιχτά του Κατακόλου και το F-4 των Τσιτλακίδη και Τουρούτσικα καρφώθηκε στη θάλασσα.