Στο χαμόγελο της αντικατοπτρίζεται η χαρά και ο ενθουσιασμός από την επίτευξη του πρώτου μεγάλου στόχου της ζωής της. Από το απόγευμα της Δευτέρας, η Χριστιάννα Κουτουζή, είναι και επίσημα φοιτήτρια στην Κτηνιατρική Καρδίτσας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κι αυτή της η επιτυχία, συγκίνησε και τους ανθρώπους του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην Ηλεία, που όπως η ίδια αποκάλυψε στην εφημ. «Πατρίς», αποτελούν τη δεύτερη οικογένειά της.
Από το 2008, μαθήτρια Δημοτικού Σχολείου τότε, η Χριστιάννα έγινε μέλος της μεγάλης οικογένειας του Χαμόγελου. Περνούσε μεγάλο μέρος της ημέρας της στο «Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας», αρχικά στον Πύργο και μετέπειτα στη Βροχίτσα, έχοντας την βοήθεια, τη φροντίδα, την υποστήριξη και αγάπη των ανθρώπων του Χαμόγελου. Στα 15 της, μαθήτρια Λυκείου πια, νιώθοντας αρκετά δυνατή – όπως αποκάλυψε – αποχώρησε από το πρόγραμμα Ημερήσιας Φροντίδας, αλλά εξακολούθησε να έχει τη βοήθεια του Κέντρου Στήριξης. Μ’ αυτή τη βοήθεια πορεύτηκε μέχρι τις Πανελλαδικές εξετάσεις και σήμερα είναι φοιτήτρια του Τμήματος Κτηνιατρικής, βλέποντας το όνειρό της να γίνεται πραγματικότητα. «Σίγουρα, ένα μέρος της επιτυχία μας, τους ανήκει», λέει η ίδια συγκινημένη.
Το ΕΠΑΛ, ο στόχος, η προσπάθεια
Αν και ζούσε στον Πύργο, τα τελευταία δυο χρόνια η Χριστιάννα επέλεξε να ζήσει με τη γιαγιά και τον παππού της στα Σαβάλια (σ.σ δήμου Ήλιδας) προκειμένου να είναι κοντά στο σχολείο, στο 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, όπου και φοίτησε στον τομέα Υγείας και Πρόνοιας. Η προετοιμασία για τις εξετάσεις ήταν απαιτητική, αλλά με τη βοήθεια τόσο του Διευθυντή Κώστα Κωνσταντούλα και των καθηγητών του σχολείου, όσο και με την βοήθεια των καθηγητών του Φροντιστηρίου «ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ» του Πέτρου Θεοδωρόπουλου στην Αμαλιάδα – όπου φοίτησε δωρεάν στο πλαίσιο της υποστήριξης του έργου του Συλλόγου του Χαμόγελου του Παιδιού – ο στόχος δε φαινόταν ακατόρθωτος. Γι’ αυτό και εκφράζει ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς για τη βοήθεια και στήριξή τους. «Με βοήθησαν πολύ, γι’ αυτό και δεν μπορώ να πω ότι είχα άγχος. Διάβασα πολύ, έχοντας στο νου το στόχο μου και πήγα στις εξετάσεις χωρίς να με κυριεύσει το άγχος, αν και γνώριζα ότι το ποσοστό των μαθητών των ΕΠΑΛ που μπορούν να εισαχθούν στα ΑΕΙ, είναι μικρό», λέει η ίδια, χωρίς ωστόσο να παραλείψει να αναφερθεί στο γεγονός ότι, οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, που έδωσαν την ευκαιρία σε μαθητές των ΕΠΑΛ να εισάγονται στα ΑΕΙ, απέδειξε και τις δυνατότητες των μαθητών και κυρίως την πολύ καλή δουλειά που γίνεται από τους εκπαιδευτικούς στα Επαγγελματικά Λύκεια.
Τα δάκρυα χαράς και…το Χαμόγελο
Πρώτη προτίμηση στο Μηχανογραφικό ήταν η Ιατρική, αλλά τα μόρια που συγκέντρωσε, επέτρεπαν (σ.σ σύμφωνα με τις περσινές Βάσεις) την εισαγωγή της στην Νοσηλευτική ΑΕΙ. Όταν όμως εισήγαγε τον κωδικό της στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας, διαπίστωσε ότι πέτυχε στην Κτηνιατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην Καρδίτσα. «Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη και δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τα δάκρυά μου, κι εγώ και ο μπαμπάς μου, που ήμασταν μαζί στο σπίτι. Από μικρή αγαπούσα πολύ τα ζώα και ήθελα να γίνω Κτηνίατρος, αλλά δεν πίστευα ότι θα ¨πιάσω¨ τη σχολή. Και τελικά τα κατάφερα. Οι κόποι και οι προσπάθειες μου ανταμείφθηκαν. Οι κόποι μου έπιασαν στόχο, όπως μου είπε και η γιαγιά μου», λέει η Χριστιάννα.
Χωρίς δεύτερη σκέψη, τηλεφώνησε στην Κοινωνική Λειτουργό του Χαμόγελου του Παιδιού Νίκη Κότσιφα, και της ανακοίνωσε την εισαγωγή της στην Κτηνιατρική, γνωρίζοντας ότι θα χαρεί με τη χαρά της. Και έτσι έγινε. «…μας έκανε να νιώσουμε τεράστια χαρά και περηφάνια, όπως νιώθουμε κάθε φορά για κάθε «δικό μας» παιδί, της οικογένειας του Χαμόγελου. Τρέξαμε κι εμείς με τη σειρά μας να μοιραστούμε με όλο το Χαμόγελο του Παιδιού ανά την Ελλάδα τα ευχάριστα νέα», λέει η κα Κότσιφα, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς». Ωστόσο, η βοήθεια του Κέντρου Στήριξης του Χαμόγελου, δε σταματά εδώ. «Το πιο σημαντικό για εμάς είναι η σταδιοδρομία της Χριστιάννας από εδώ και στο εξής. Θα βρισκόμαστε στο πλευρό της, το ξέρει πολύ καλά. Θα κάνουμε μαζί την εγγραφή της, θα βρούμε μαζί σπίτι και θα φροντίσουμε για όλα τα απαραίτητα, κι όπως κάθε ενήλικο παιδί που στηρίζεται από το Χαμόγελο του Παιδιού, θα έχει και ένα μηνιαίο χαρτζιλίκι. Όπως θα κάναμε όλοι στα δικά μας σπίτια, γιατί η Χριστιάννα είναι δικό μας παιδί και την ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη χαρά, τη συγκίνηση που μας έδωσε», συμπληρώνει η κα Κότσιφα, εξηγώντας τέλος πως, αυτή η επιτυχία της Χριστιάννας και όλων των παιδιών που κατά καιρούς πετυχαίνουν τους στόχους τους, δίνουν δύναμη και κουράγιο στους ανθρώπους του Χαμόγελου του Παιδιού, να συνεχίσουν το δύσκολο έργο τους.
«Είναι η οικογένεια μου»
Ενθουσιασμός, λίγη αγωνία αλλά κυρίως ευχάριστη αναμονή. Αυτά είναι τα συναισθήματα της Χριστιάννας τώρα, λίγο πριν ανοίξει το καινούργιο κεφάλαιο της ζωής της, ως φοιτήτρια, προσπαθώντας γι’ αυτό που αγαπά. Και ο ενθουσιασμός είναι τόσο μεγάλος, που βλέπει μόνο μπροστά και στοχεύει ακόμα πιο ψηλά. Ωστόσο, δεν ξεχνά, αυτούς που τη βοήθησαν να φτάσει μέχρι εδώ, εκφράζοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ, τόσο στην κα Κότσιφα, όσο και στην κα Δήμητρα Καββαθά – Λαμπροπούλου και στον κ.Γιάννη Λαμπρόπουλο για τη βοήθεια και συμπαράστασή τους όλα αυτά τα χρόνια. «Τους θεωρώ οικογένειά μου. Αυτοί με μεγάλωσαν. Και κάθε φορά που θα έρχομαι στον Πύργο, θα έρχομαι να τους βλέπω. Δεν γίνεται να απομακρύνεται από ανθρώπους που έχεις αγαπήσει και σ’ έχουν αγαπήσει», λέει η ίδια κι ένα τεράστιο χαμόγελο σχηματίζεται στα χείλη της. Αυτός άλλωστε είναι ο στόχος, και έχει επιτευχθεί για μια ακόμα φορά: το Χαμόγελο του Παιδιού.
Πηγή: patrisnews