Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ αναφέρονται μεταξύ των φαβορί για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, με το όνομα του Αλέξη Τσίπρα να «φιγουράρει» και σε τίτλους διεθνών ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Νέας Σελίδας», οι αναφορές αυτές είναι κάτι παραπάνω από βάσιμες καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να είναι όχι μόνο υποψήφιος αλλά και να βρίσκεται μία… ανάσα από το βραβείο που αποτελεί πάντα παγκόσμιο γεγονός. Οι διεργασίες και το παρασκήνιο είναι έντονα, λίγα 24ωρα πριν την απονομή, η οποία θα γίνει την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, στις 11.00 (ώρα Βρυξελλών), και το όνομα του Αλέξη Τσίπρα ακούγεται όλο και περισσότερο ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής που απονέμει το βραβείο.
Το πρόσφατο τηλεγράφημα του σουηδικού πρακτορείου ειδήσεων TT, ενδεικτικά, προκάλεσε το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού, καθώς το ενδεχόμενο της βράβευσης του Έλληνα πρωθυπουργού δεν επιβραβεύει απλώς την κυβερνητική προσπάθεια στην εξωτερική πολιτική, αλλά αποτελεί και τιμητική διάκριση για τη χώρα.
Στο δημοσίευμα αυτό, με τίτλο «Τραμπ και Τσίπρας: βαριά ονόματα για το βραβείο Ειρήνης» τίθεται το ερώτημα εάν το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη θα απονεμηθεί και πάλι σε έναν πρόεδρο των ΗΠΑ, με δεδομένο ότι φέτος η Επιτροπή έχει ενώπιόν της ένα «δημοψήφισμα (σ.τ.σ. εννοείται το δημοψήφισμα της Κυριακής στην πΓΔΜ) της τελευταίας στιγμής για να το συσχετίσει με έναν από τους υποψηφίους για το βραβείο».
Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ έχουν ήδη επαινεθεί για τη συμφωνία τους που θέτει τέρμα σε ένα μακρόχρονο αδιέξοδο σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, προστίθεται στο δημοσίευμα που αναπαρήχθη και από το σύνολο σχεδόν του σουηδικού Τύπου.
«Το τέλειο βραβείο ειρήνης»
Ο ειδικός συντάκτης του σουηδικού πρακτορείου ειδήσεων για τα βραβεία Νόμπελ, Βίκτορ Νούμελιν, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του TT, σημείωσε άλλωστε:
«Κάθε χρόνο γίνονται πολλές εικασίες και συζητήσεις για το ποιος θα πάρει το βραβείο ειρήνης και σε ποιον τομέα θα ήθελαν (τα μέλη της επιτροπής που απονέμει το βραβείο) να δώσουν προσοχή. Φέτος μιλάνε πολύ για την Κορεατική Χερσόνησο, μιλάνε για την κατάσταση στο προσφυγικό, την κατάσταση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη «Μακεδονία» με τις διαπραγματεύσεις».
Ο κ. Νούμελιν υπογράμμισε, ακόμη, πως πολλά μέλη στην Επιτροπή για το βραβείο Ειρήνης θα σκέπτονταν πως θα ήταν κατά κάποιον τρόπο το «τέλειο» βραβείο ειρήνης.
«Θα ήταν τέλεια να δοθεί το βραβείο Ειρήνης για παράδειγμα στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών ή σε κάποιον άλλον που διαπραγματεύθηκε» είπε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ.
Πηγή: .tilestwra.com