Αποσύρονται γλυκίσματα χιλιάδων παιδιών Στην Ερώπη: Βρέθηκαν μολυσμένα με φιπρολίνη – Δείτε ποια είναι

Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά στα οποία βρέθηκε η επικίνδυνη ουσία φιπρονίλη καθώς η Γαλλία σπεύδει τώρα να αποσύρει μεγάλη ποσότητα τυποποιημένων γλυκισμάτων τα οποία απευθύνονταν κατα κύριο λόγο σε παιδάκια αλλά και ενήλικες. Πρόκειται για μάφινς, μπράουνις και βάφλες!

Άγνωστο πόσα ακόμα προϊόντα με βάση τα συγκεκριμένα αυγά έχουν μολυνθεί.

Σαν να μην έφτανε αυτό η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν ίχνη εντομοκτόνου – που προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα – σε πτηνοτροφικές μονάδες.

Την απόσυρση μεγάλης ποσότητας βελγικών τυποποιημένων γλυκισμάτων ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας στον απόηχο του διατροφικού σκανδάλου με τα επιμολυσμένα από φυτοφάρμακο αυγά.

Μπράουνις και muffins από πέντε διαφορετικές μάρκες φαίνεται ότι περιείχαν την ουσία φιπρονίλη, που ταξινομείται από τη Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ως επικίνδυνο φυτοφάρμακο το οποίο έχει απαγορευτεί για χρήση σε ζώα.

Μέχρι στιγμής η φιπρονίλη έχει επιβεβαιωθεί σε τρόφιμα 17 ευρωπαϊκών χωρών, του Ηνωμένου Βασιλείου ακόμα και σε τρόφιμα στο Χονγκ Κονγκ.

Tην περασμένη εβδομάδα, το γαλλικό υπουργείο απομάκρυνε για τον ίδιο λόγο από τα ράφια 17 διαφορετικούς τύπους από βάφλες εισαγωγής από την Ολλανδία.

Η οργάνωση καταναλωτών Foodwatch επέκρινε τη γαλλική κυβέρνηση, λέγοντας ότι έπρεπε να έχει δημοσιοποιήσει τον κατάλογο και να ανακαλέσει τα προϊόντα νωρίτερα, καθώς οι καταναλωτές μπορεί να έχουν εν αγνοία τους στο σπίτι.

Το υπουργείο Γεωργίας απάντησε ότι η ανάκληση δεν είναι απαραίτητη επειδή το επίπεδο των φυτοφαρμάκων στα αυγά δεν παρουσιάζει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Πάνω από 250.000 μολυσμένα αυγά έχουν εισαχθεί στη Γαλλία από το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες, όπου η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον δύο διευθυντές εταιρειών που είναι ύποπτοι ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο σκάνδαλο.

Από τις 20 Ιουλίου, εκατομμύρια αυγά έχουν καταστραφεί ή απομακρυνθεί από τα ράφια των σούπερ μάρκετ σε όλη την Ευρώπη.

Τη στιγμή που το διατροφικό σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά στην Ευρώπη εξακολουθεί να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, η υπουργός Υγείας της Ολλανδίας, Edith Schippers, δήλωσε ότι βρέθηκαν ίχνη εντομοκτόνου σε πτηνοτροφικές μονάδες. Η EURACTIV σε συνεργασία με την EFEAgro μεταδίδουν.

Σε σχετική επιστολή που απέστειλαν οι ολλανδικές αρχές προς το Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν εντατικοί έλεγχοι σε μία επιχείρηση παραγωγής κρεάτων και σε τέσσερις πτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες είχαν αναπτύξει διασυνδέσεις με την εταιρεία ChickenFriend το 2016 και το 2017.

Σύμφωνα με την κ. Schippers, οι Ολλανδοί ερευνητές διαπίστωσαν την ύπαρξη του εντομοκτόνου Amitraz σε προϊόντα που κατασχέθηκαν από τις προαναφερθείσες μονάδες.

Το υπουργείο Υγείας προειδοποίησε ότι πρόκειται για ουσία μέτριας τοξικότητας που ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα και μετά την κατάποση απορροφάται ταχύτατα από τον οργανισμό.

Το Amitraz επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί ενάντια στα έντομα για τη θεραπεία των χοίρων και των βοοειδών, αλλά όχι σε πουλερικά.

Η Ολλανδή υπουργός ανέφερε ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, που προκύπτει από το απαγορευμένο εντομοκτόνο, «δεν είναι ακόμη σαφής». Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ίχνη από Amitraz στα αυγά.

«Τα άμεσα κόστη στον τομέα των πουλερικών, όπου χρησιμοποιήθηκε το Fipronil, εκτιμώνται σε 33 εκατ. ευρώ», ανέφερε η κ. Schippers σε επιστολή της προς το Κοινοβούλιο.

Η ολλανδική Ομοσπονδία Αγροτών εκτιμά ότι οι συνολικές αποζημιώσεις θα αγγίξουν τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ, ενώ την Τετάρτη (23 Αυγούστου), συνέταξε επιστολή προς το υπουργείο Οικονομίας, αναφέροντας ότι οι αγρότες χρειάζονται επειγόντως βοήθεια, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με οικονομική καταστροφή.

Πώς να ξεχωρίσετε τα μολυσμένα με fipronil αυγά

Το σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά ήρθε στο φως την 1η Αυγούστου, όταν αποκαλύφθηκε πως έλεγχοι σε παρτίδες αυγών στην Ολλανδία έδειξαν ότι υπήρχαν υψηλά ποσοστά ενός εντομοκτόνου, το οποίο ονομάζεται fipronil. Πρόκειται για έναν τοξικό αντι-ψειρικό χημικό παράγοντα που απαγορεύθηκε να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή προϊόντων για ανθρώπινη κατανάλωση, αλλά διαπιστώθηκε ότι πέρασε στην τροφική αλυσίδα.

Οι αρχές της Ολλανδίας διέταξαν την άμεση απόσυρση των μολυσμένων αυγών από τα ράφια των σούπερ μάρκετ και προσωρινά έκλεισαν σχεδόν 180 αγροκτήματα. Εκατομμύρια αυγά στη συνέχεια απομακρύνθηκαν από τα ράφια στο Βέλγιο, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο

Σε πειράματα με ποντίκια, η εν λόγω ουσία προκάλεσε βλάβη στο νευρικό σύστημα και στο συκώτι, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου (BFR). Το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών για τα Φυτοφάρμακα (NPIC) αναφέρει ότι «η άμεση, βραχυπρόθεσμη επαφή με το δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρύ ερεθισμό του δέρματος (…) Όταν καταναλωθεί από άνθρωπο, το fipronil προκαλεί εφίδρωση, ναυτία, εμετό, κεφαλαλγία, πόνο στο στομάχι, ζάλη, αδυναμία και επιληπτικές κρίσεις».

Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι τα επίπεδα της ουσίας που ανιχνεύονται στα αυγά δεν είναι αρκετά υψηλά ώστε να είναι γενικά επικίνδυνα για τους ενήλικες, αλλά θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα για τα παιδιά.

Πόσα μολυσμένα αυγά με fipronil θα έπρεπε να φάει ένας ενήλικας για να κινδυνεύσει η υγεία του;

Μέχρι στιγμής, η υψηλότερη ποσότητα fipronil που μετρήθηκε ήταν 1,2 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο αυγών. Βάσει αυτού, το BFR υπολογίζει ότι ένας ενήλικας βάρους 65 κιλών θα μπορούσε να φάει έως και επτά αυγά εντός 24 ωρών και να μην έχει πρόβλημα.

Η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (DGE) συνιστά γενικά να μην καταναλώνει κανείς περισσότερα από τρία αυγά την εβδομάδα.

Τι γίνεται με τον κίνδυνο για τα παιδιά;

Το BFR υπολογίζει ότι ένα παιδί που ζυγίζει 15-16 κιλά δεν πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από 1,7 μολυσμένα αυγά εντός 24 ωρών.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω προμηθευτεί μολυσμένα αυγά;

Πρώτα απ’ όλα επιλέξτε αυγά με σφραγίδα ελληνικής παραγωγής. Αν αγοράσετε εισαγόμενα αυγά, ή αυγά που δεν είστε σίγουροι αν είναι εισαγόμενα, ή όχι, τότε ελέγξτε τον αριθμό στην σφραγίδα τους και δείτε αν περιλαμβάνεται στις λίστες που βρίσκονται στην ιστοσελίδα «www.nvwa.nl». Είναι η επίσημη ιστοσελίδα όπου οι αρχές της Ολλανδίας έχουν δημοσιεύσει τον πλήρη κατάλογο των αριθμών στις σφραγίδες από μολυσμένα αυγά στην χώρα τους.

Εάν τα αυγά σας έχουν τέτοια σφραγίδα, πετάξτε τα, ή μπορείτε να τα επιστρέψετε στο κατάστημα, που τα αγοράσατε, για να πάρετε τα χρήματά σας πίσω.

Πηγή:  pentapostagma.gr

Related posts

Μεγάλη κι επικίνδυνη φωτιά σε πλήρη εξέλιξη – Δίνουν αγώνα οι Πυροσβέστες – Στη μάχη και τα εναέρια

Προσοχή: Αλλάζει ραγδαία ο καιρός σε λίγες ώρες

Νέο σοκ: Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Καβουκλής