Αuτά διαλέγουν όλοι: Τα δύο χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος που συμφέρει να επιλέξεις για να πληρώνεις λιγότερα

Ο λογαριασμός ρεύματος σε όλα τα νοικοκυριά, θα εξαρτάται από τη μηνιαία μεταβολή της χρηματιστηριακής τιμής του ρεύματος.

Ειδικότερα, όποιο χρώμα τιμολογίου και αν επιλεγεί από τον καταναλωτή, είτε πράσινο, είτε κίτρινο, το τελικό ύψος του λογαριασμού του ρεύματος θα εξαρτάται από τη μηνιαία μεταβολή της χρηματιστηριακής τιμής του ρεύματος.

Στη συγκεκριμένη φάση, που το φυσικό αέριο κρατιέται στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα και παραμένει το καύσιμο με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στην παραγωγή ρεύματος, σημαντικές μεταβολές στην χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος δεν αναμένονται, αλλά αν έρθουν, τότε θα αποτυπωθούν στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο “βομβαρδισμός” των καταναλωτών, τόσο με ενημερωτικές επιστολές από τις εταιρείες ενέργειας, όσο και με τηλεφωνικές κλήσεις, για τις αλλαγές του νέου έτους, έχει προκαλέσει “πονοκέφαλο” στα νοικοκυριά, για το τι χρώμα τιμολόγιο πρέπει να διαλέξουν και αν πρέπει να διαλέξουν.

Ιδού τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν μέχρι στιγμής:

1. Δεν είναι υποχρεωτικό να κάνετε κάποια επιλογή ούτε υπάρχει κάποια ημερομηνία λήξεως. Αν δεν διαλέξετε κάτι, η εταιρεία με την οποία συνεργάζεστε θα σας κατατάξει υποχρεωτικά στο πράσινο τιμολόγιο. Ειδικά για τον πρώτο μήνα, εφαρμογής, όλα δείχνουν ότι δεν θα υπάρχουν εντυπωσιακές αλλαγές στις τιμές χρεώσεις σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Οπότε δεν χρειάζεται καμία βιασύνη.

2. Αυτή τη στιγμή δεν μπορείτε εύκολα να συγκρίνετε τα τιμολόγια που προσφέρουν οι διαφορετικοί πάροχοι. Πρώτον διότι η τελική χρέωση θα εξαρτηθεί από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο χρηματιστήριο κατά τον μήνα Δεκέμβριο και αυτή θα γίνει γνωστή τον Δεκέμβριο. Και δεύτερον διότι οι περισσότερες εταιρείες έχουν δώσει στοιχεία μόνο για τα “πράσινα” τιμολόγιά τους. Υπομονή λοιπόν να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Την 1η Ιανουαρίου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα μας δώσει πίνακες με την τελική λιανική τιμή για όλες τις εταιρείες στα πράσινα τιμολόγια και εκεί η σύγκριση θα γίνεται πιο εύκολα.

3. Οι επιλογές που έχετε να κάνετε σε αυτή τη φάση δεν είναι πολλές. Από τα τέσσερα χρώματα τιμολογίων, στην πραγματικότητα “παίζουν” τα δύο: τα πράσινα και τα κίτρινα. Τα μπλε που είναι τα σταθερά είναι πολύ ακριβά και τα πορτοκαλί που απευθύνονται σε όσους έχουν έξυπνους μετρητές δεν έχουν λανσαριστεί καν.

4. Στα πράσινα τιμολόγια, η τιμή λιανικής -αυτή σας ενδιαφέρει- θα γίνεται γνωστή στις αρχές του μήνα οπότε θα ξέρετε ότι ο λογαριασμός θα είναι το αποτέλεσμα μιας απλής μαθηματικής πράξης: κιλοβατώρες που καταναλώθηκαν, επί τη συγκεκριμένη τιμή. Στα κίτρινα τιμολόγια, είναι πιθανό ότι την τιμή ανά κιλοβατώρα δεν θα την γνωρίζετε στην αρχή αλλά στο τέλος του μήνα και αφού έχετε καταναλώσει το ρεύμα. Άρα, κίτρινο ίσον περισσότερο ρίσκο.

5. Θα διαλέξετε τιμολόγιο με βάση τις ανάγκες του νοικοκυριού σας και όχι μόνο με βάση το χρώμα. Έχει νυχτερινό τιμολόγιο; Υπάρχει διαφορετική χρέωση αν η κατανάλωση ξεπερνά ένα όριο; Πρέπει να γίνεται εμπρόθεσμη πληρωμή του λογαριασμού για να μην υπάρχει επιβάρυνση; Ποιο είναι το ύψος του παγίου; Αυτά θα πρέπει να μάθετε και όχι το πώς υπολογίζεται η χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος.

Η βασική αλλαγή που θα έχει ο λογαριασμός ρεύματος
Η βασική αλλαγή που θα έχει ο λογαριασμός ρεύματος από τις αρχές του 2024 είναι ότι σταματούν οι οριζόντιες κρατικές επιδοτήσεις. Άρα, είμαστε μόνοι μας για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Αρχικά με τα power pass, μετά με τις έκτακτες πιστώσεις και στο τέλος με τον “μηχανισμό στήριξης”, το κράτος φρόντιζε να μην ξεπερνά η τιμή της κιλοβατώρας τα 14-15 λεπτά. Μπορεί η τιμή να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2024; Ασφαλώς και μπορεί είναι η απάντηση.

Απλώς, σε αυτή τη φάση, δεν φαίνονται “σύννεφα” στην αγορά ενέργειας. Και αν αναρωτιέστε πόσο θα σας κόστιζε το ρεύμα αν αυτή τη στιγμή είμασταν στην 1η Ιανουαρίου και ανακοινώνονταν οι τιμές πώλησης για ολόκληρο τον Ιανουάριο, αυτή θα ήταν η εικόνα τουλάχιστον με τα “πράσινα τιμολόγια”: Ο φθηνότερος πάροχος θα πωλούσε το ρεύμα προς 14 λεπτά και ο ακριβότερος προς 18 λεπτά. Όσο για το πάγιο, θα είναι στα 4-5 ευρώ τον μήνα, περισσότερο από ότι πληρώναμε μέχρι τώρα.

Related posts

«Τον πέταξαν χωρίς τα ρούχα του»: Φρικτές αποκαλύψεις για το τραγικό τέλος του Χρήστου Μάρκου στα Πατήσια

Αγρίνιο: Η στιγμή του σεισμού των 4,7 Ρίχτερ σε σούπερ μάρκετ – Έτρεχε έντρομη η υπάλληλος

Σκοτwθηκε ο 16χρονος – Καλό παράδεισο άγγελε μου