Χωρίς Κανένας να το γνωρίζει: Μόνη και ξεχασμένη σε ίδρυμα «έφυγε» Η Ρένα Στάμου η Μεγάλη Μορφή του Λαϊκού τραγουδιού

Μόνη και ξεχασμένη σε ίδρυμα του Λονδίνου «έφυγε» η μεγάλη μορφή του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού Ρένα Στάμου. Η σπουδαία τραγουδίστρια. με τεράστια καριέρα τη δεκαετία του ’50, άφησε την τελευταία της πνοή στις 22 Μαρτίου, χωρίς κανένας να το γνωρίζει.

Τη δυσάρεστη είδηση μετέφερε στην «Espresso» ο γνωστός δημοσιογράφος και συνεργάτης της Ρένας Στάμου, Πάρις Μήτσου, συλλέγοντας πληροφορίες από Ελληνες της βρετανικής πρωτεύουσας. Η Ρένα Στάμου εγκατέλειψε την Ελλάδα το 2015 με προορισμό το Λονδίνο, προκειμένου να βρεθεί σε κέντρο αποκατάστασης κινητικών προβλημάτων. Ωστόσο, τα προβλήματα υγείας δεν της επέτρεψαν να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη. Μέχρι και πριν από δύο χρόνια είχε στενή τηλεφωνική επαφή με την πιο πιστή φίλη της, την Καίτη Γκρέυ.

Η Ρένα Δασκαλάκη – Σεβδαλή, όπως είναι το πατρικό της επώνυμο, γεννήθηκε στα Χανιά στις 4 Ιουλίου 1930. Δεν γνώρισε πατέρα. Μέχρι δώδεκα χρόνων έζησε στο Ορφανοτροφείο Ηρακλείου. Κατόπιν πέρασε πιο δύσκολα, στο σπίτι της μητέρας της, στον Πειραιά. Έφυγε και, για καλή της τύχη, έμεινε στα χρόνια της Κατοχής με μια οικογένεια στα Πατήσια.

Περιπλανήθηκε στην Αθήνα και τελικά την πήρε στο σπίτι η μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια και φίλη της Καίτη Γκρέυ. Εκεί γνωρίζεται με την παρέα των λαϊκών μουσικών, πρώτα με τον Στέλιο Χρυσίνη, και το 1948 ηχογραφεί τον πρώτο της δίσκο με τραγούδια του Γιώργου Μητσάκη, «Σεμιχά» και «Φτωχοκόριτσο», με το όνομα «Ρένα» στην ετικέτα. Ρένα Στάμου τη βαφτίζει ο Νίκανδρος Μηλιόπουλος της δισκογραφικής εταιρίας Columbia. Ερμηνεύοντας μερικά από τα ωραιότερα μεταπολεμικά τραγούδια (των Μάρκου Βαμβακάρη, Βασίλη Τσιτσάνη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Κώστα Καπλάνη, Στέλιου Χρυσίνη, Απόστολου Καλδάρα, Γιάννη Κυριαζή, Θόδωρου Δερβενιώτη, Αιμίλιου Σαββίδη, Χαράλαμπου Βασιλειάδη, Χρήστου Κολοκοτρώνη και άλλων) και στολίζοντας φωνητικά πολλά ακόμα στο πλευρό μεγάλων συνθετών, η Ρένα Στάμου χαρακτηρίζεται από πολλούς η καλύτερη και η πιο άρτια «δεύτερη φωνή» του λαϊκού και του ρεμπέτικου.

Το 1953, στα πρώτα του βήματα και τραγουδώντας έχοντας ακόμα τη φωνή του Πρόδρομου Τσαουσάκη, ο Καζαντζίδης ηχογράφησε, μεταξύ άλλων, δώδεκα τραγούδια, έχοντας δίπλα του τη Ρένα Στάμου με τα ιδιαίτερα σεγόντα της. Αξίζει να σημειωθεί πως στη διετία 1950-1952 η Ρένα Στάμου είχε ηχογραφήσει αρκετά τραγούδια μαζί με τον Πρόδρομο Τσαουσάκη. Στη βιογραφία της, που επιμελήθηκαν ο Νέαρχος Γεωργιάδης και η Τάνια Ραχματούλινα, και κυκλοφόρησε το 2009, η Ρένα Στάμου αναφέρεται εκτενώς στη συνεργασία της με τον Καζαντζίδη, που τότε ήταν φαντάρος στο ΚΕΒΟΠ στο Χαϊδάρι. Το πιο χαρακτηριστικό της τραγούδι, το οποίο έχει γίνει πλήθος επανεκτελέσεων, είναι το «Απόψε με εγκατέλειψες» του Στέλιου Χρυσίνη.

Από τον Νίκο Νικόλιζα

espressonews.gr

Related posts

Πάτρα: Σε κλίμα οδύνης η κηδεία της Γαρυφαλλιάς που πέθανε από τα χτυπήματα του συντρόφου της

Αδιανόητη τραγωδία: 32χρονη χτυπήθηκε από κεραυνό και πέθανε μπροστά στα μάτια του συζύγου της

Χαλάνδρι: Σπρωξίματα και ύβρεις μεταξύ ιερέων μέσα σε εκκλησία – Άφωνοι οι πιστοί