Χρόνια πολλά! Παραδοσιακά Κάλαντα από την Ικαρία

Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα και από νωρίς το πρωί, τα παιδιά ξεχύνονται στις γειτονιές και χτυπούν τα κουδούνια για να γεμίσουν τα σπίτια με γνωστές μελωδίες, τα κάλαντα των Χριστουγέννων.

Ο ήχος από ένα απλό τριγωνάκι ή κάποιες φορές και μουσικά όργανα, συνοδεύει το τραγούδι των παιδιών. Όταν τελειώσουν εύχονται «και εις έτη πολλά» ή «Χρόνια Πολλά» και τους δίνουν ένα συμβολικό χρηματικό ποσό, ενώ παλαιότερα οι νοικοκυρές φίλευαν τα παιδιά με παραδοσιακά γλυκίσματα, ξηρούς καρπούς ή φρούτα. Με τη γιορτή των Χριστουγέννων ξεκινά το γνωστό Δωδεκαήμερο, που τελειώνει με τον εορτασμό των Θεοφανίων. Στις παραμονές των εορτών που σηματοδοτούν το Δωδεκαήμερο (Χριστούγεννα, Αγίου Βασιλείου, Φώτα) ψάλλονται τα κάλαντα. Ο βυζαντινός χορός «Εν Ωδαίς», ψάλλει τα παραδοσιακά κάλαντα από την Ικαρία.


Τα Κάλαντα αποτελούν δημοτικά ευχητικά και εγκωμιαστικά τραγούδια που ψάλλονται εθιμικά κατ΄ έτος κυρίως την παραμονή μεγάλων θρησκευτικών εορτών όπως των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς (Αγ. Βασιλείου), των Θεοφανίων, ακόμη και των Βαΐων (ή Λαζάρου), με εξαίρεση εκείνων της Μεγάλης Παρασκευής που είναι κατανυκτικά. Κύρια παραδοσιακά μουσικά όργανα που συνοδεύουν τα κάλαντα είναι το τρίγωνο, το λαούτο, το νταούλι η τσαμπούνα, η φλογέρα κ.ά.

Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής «Εν Ωδαίς», ιδρύθηκε το 2008. Αριθμεί είκοσι με τριάντα μόνιμα μέλη, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται πρωτοψάλτες, λαμπαδάριοι και καθηγητές βυζαντινής μουσικής ενώ ανά τακτά διαστήματα ανανεώνεται και συμπληρώνεται από δοκιμασμένους κατόχους της ψαλτικής τέχνης.

Τα κάλαντα ψάλλονται κυρίως από παιδιά αλλά και από ενήλικα άτομα, είτε μεμονωμένα είτε καθ’ ομάδας, που περιέρχονται οικίες, καταστήματα, δημόσιους χώρους κ.λπ. με τη συνοδεία του πατροπαράδοτου σιδερένιου τριγώνου, αλλά ενίοτε και άλλων μουσικών οργάνων (φυσαρμόνικας, ακορντεόν, τύμπανου,φλογέρας κ.λπ.).

δογμα

Related posts

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί – Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο

Έρχεται ψυχρή εισβολή με χιόνια

Δημήτρης Σούρας – Ντέμη Γεωργίου: Πέθαναν από την ίδια αιτία! Τι είναι η βακτηριακή λοίμωξη που πρoκάλεσε τους θανάτoυς;