Τι ανακοίνωσε η Citi μετά την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα;
Ρέπλικα της απόφασης του Eurogroup του Μαΐου του 2016 χαρακτηρίζει τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup η Citi.
Στο ημερήσιο σχόλιό της σημειώνει ότι βάζει τέλος σε μια μακρά εννεάμηνη διαπραγμάτευση και επιτρέπει να εκταμιευτεί η δόση που θα καλύψει χρηματοδοτικά τις ανάγκες που απορρέουν από τις λήξεις χρέους περίπου 7 δισ. ευρώ το επόμενο τρίμηνο και πιθανότατα θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες έως και το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018.
Ωστόσο, σημειώνει, η έλλειψη διαύγειας για την ελάφρυνση χρέους, πέραν όσων είχαν συμφωνηθεί πέρυσι, αφήνει υψηλή αβεβαιότητα για την πιθανότητα ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο QE και τη δυνατότητα της χώρας να γυρίσει στις αγορές.
Η απόφαση του ΔΝΤ για ελαφρά περισσότερο επίσημη συμμετοχή στο πρόγραμμα, χωρίς ακόμα λεφτά, βοήθησε να αρθεί το αδιέξοδο και να επιτρέψει στη Γερμανία να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα.
Ο οίκος δεν περιμένει περισσότερη πρόοδο στο θέμα του χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές και πιθανά πριν το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος.
Συνολικά, η Citi εκτιμά ότι οι πιθανότητες να χρειαστεί η Ελλάδα τέταρτο πρόγραμμα παραμένουν υψηλές, καθώς φαίνεται σχετικά απίθανο να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει σε πλήρη χρηματοδότηση από τις αγορές με τη λήξη του προγράμματος σε 12 μήνες. Επιπρόσθετα οι μικρές παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους πιστωτές θα αποδυναμώσουν την κυβέρνηση στο εσωτερικό, οδηγώντας σε αυξημένες πολιτικές εντάσεις.
Την ίδια ώρα ικανοποιημένοι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και συμβιβασμένοι εδώ και καιρό με την ιδέα ότι η Ελλάδα δεν επρόκειτο να λάβει συμφωνία για το χρέος και QE στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, αλλά προς τα τέλη του έτους, είναι οι ξένοι επενδυτές.
Οι επαφές αυτές που ξεκίνησαν μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου και επικεντρώθηκαν προσφάτως στις ΗΠΑ, θα ανανεωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, 21 και 22 του μηνός στη Νέα Υόρκη, στο event του ελληνικού Χρηματιστηρίου για την παρουσίαση των τραπεζών και άλλων μεγάλων και μεσαίων ελληνικών εισηγμένων εταιριών.
Από τις πρόσφατες επαφές τους με την ξένη επενδυτική κοινότητα, οι Έλληνες τραπεζίτες εισέπρατταν το consensus ότι θα υπάρξει στην παρούσα φάση συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά όχι συμφωνία για το χρέος και ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.
Η μετάθεση -για πολιτικούς λόγους- των αποφάσεων αυτών προς τα τέλη του έτους δεν είναι, ωστόσο, το σημείο στο οποίο εστίαζαν οι ξένοι επενδυτές, καθώς εκτιμούν ότι έχει εμπεδωθεί η αίσθηση πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Στο πλαίσιο αυτό, μετέφεραν στους Έλληνες τραπεζίτες μία θετική άποψη για την ελληνική Οικονομία, η οποία επικεντρώνεται στο γεγονός ότι τα πράγματα έχουν μπει σε θετική τροχιά, η οποία δεν θα διαταραχθεί, αντιθέτως θα ενισχυθεί, ακόμη και σε αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.
«Δεν εισπράττουμε την αρνητικότητα που εισπράτταμε το 2015 και 2016», αναφέρουν χαρακτηριστικά τραπεζίτες, επισημαίνοντας ότι η θετική μεταστροφή των ξένων ειδικά για τις ελληνικές τράπεζες θα ήταν πιο ορατή στις αποτιμήσεις των τελευταίων, αν τα πράγματα (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εξωδικαστικός συμβιβασμός, ανάκαμψη της Οικονομίας) είχαν εξελιχθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Ελλείψει ταχύτητας, οι επενδυτές είναι θετικοί στη λογική πως οι ελληνικές τράπεζες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ειδικά στο σκέλος των «κόκκινων» δανείων, θεωρούν ότι οι «light» στόχοι για τη μείωσή τους το 2017 θα πιαστούν.
Για τους δύσκολους στόχους του 2018 και 2019, δεδομένου ότι ακόμη δεν διαφαίνεται κλίμα αγοράς που να επιτρέπει πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων, οι ξένοι επενδυτές αναμένουν να δουν, προς το τέλος του έτους, κατά πόσον οι στόχοι αυτοί θα κριθούν επιτεύξιμοι ή ενδεχομένως θα αναπροσαρμοστούν.
Στο άλλο μείζον θέμα, αυτό της επιστροφής καταθέσεων, οι ξένοι επενδυτές βλέπουν απλά ενίσχυσή τους το καλοκαίρι λόγω τουρισμού και βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες μέσω αύξησης των διατραπεζικών repos και μείωσης του δανεισμού από το ευρωσύστημα.
Παραμένει πρόβλημα το ότι δεν επιστρέφουν καταθέσεις «από το στρώμα» στις τράπεζες, αλλά «καθησυχαστικά» λειτουργούν τα capital controls που αποκλείουν τον κίνδυνο εκροών.
Πηγή: .fimes.gr