Την εκτίμηση ότι «εάν μπορέσουμε να κάνουμε ένα σκληρό lockdown για δύο έως τρεις εβδομάδες, θα ρίχναμε τα κρούσματα σε πολύ χαμηλό βαθμό» εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
Την εκτίμηση ότι με ένα σκληρό lockdown για τρεις εβδομάδες, όπως είχε γίνει τον περασμένο Μάρτιο, ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού θα είχε μειωθεί σημαντικά, εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Δευτέρας.
Ανησυχία μετά τα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος – Συνεχίζονται το lockdown και οι εμβολιασμοί
Όπως τόνισε, ο κόσμος στο lockdown του Νοεμβρίου εκμεταλλεύτηκε στο μάξιμουμ την δυνατότητα των μετακινήσεων, ενώ στου Μαρτίου δεν το έκανε τόσο γιατί φοβόταν.
Για τα σχολεία, υπογράμμισε πως «από την στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα σχολεία που νομίζω πως είναι μια καλή απόφαση ότι περισσότερο μπορεί να κάνει πριν ανοίξουν τα σχολεία νομίζω ότι θα βοηθούσε».
Ερωτηθείς αν μπορεί να ανατραπεί αυτή η απόφαση με βάση νέα δεδομένα ο ίδιος σχολίασε πως πρέπει να έχουμε τεράστια αλλαγή στα κρούσματα για να γίνει κάτι τέτοιο ενώ ο ίδιος εκτιμά πως δεν θα την δούμε.
Όπως επισήμανες, αυτές οι κινήσεις του κλεισίματος και του ανοίγματος, θα είναι για πολύ καιρό έτσι διότι υπάρχουν δύο επιλογές.
«Ή θα πάμε σε ένα πάρα πολύ αυστηρό lockdown επιπέδου Μαρτίου ή θα λειτουργούμε με αυτή την λογική και πως είναι δύσκολο μια κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα γιατί δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά όλες όλες οι χώρες μαζί που το αντιμετωπίζουν» σχολίασε ο κ. Δερμιτζάκης.
Ενώ εκτίμησε ότι αυτό το άνοιγμα–κλείσιμο θα συνεχίζει να γίνεται μέχρι να αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του εμβολιασμού.
Για τα εμβόλια, σημείωσε ότι «περιμένουμε μια αδειοδότηση από την Moderna που θα βάλεις κάποιες δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περιμένουμε και της Astrazeneca που έχει μεγάλη παραγγελία και σχετικά νωρίς στην ΕΕ», ενώ επισήμανε πως μέχρι να γίνει η αδειοδότηση δεν μπορούν να έρθουν τα εμβόλια.
Αναφορικά με το νέο στέλεχος του κορονοϊού είπε ότι οι ανακοινώσεις των εταιρειών είναι προσεχτικές σχετικά με το αν επηρεάζει τα εμβόλια.
«Δεν λένε ότι δεν τα επηρεάζει αλλά ότι μάλλον δεν τα επηρεάζει και ότι αυτό είναι δύσκολο να ελεγχτεί εργαστηριακά, θα πρέπει να ελεγχτεί πληθυσμιακά» ανέφερε χαρακτηριστικά.