Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου: «Κάτι περίεργο οδήγησε στο τέλος της Τζωρτζίνας» – Τι κατέθεσε καρδιολόγος του Ωνασείου

Ο καρδιολόγος Αριστείδης Αναστασάκης, κατέθεσε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Ο γιατρός και αναπληρωτής διευθυντής του Ωνασείου εξήγησε στο δικαστήριο πως από τον έλεγχο που διενήργησαν στη μικρή Τζωρτζίνα και στους γονείς της, δεν προέκυψε κάτι σημαντικό.

Τι ανέφερε στην κατάθεση του

O καρδιολόγος ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του ότι στην περίπτωση της μικρής Τζωρτζίνας ελέγξανε 125 γονίδια, τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά πως προκαλούν καρδιολογικά προβλήματα ενώ στη συνέχεια κάνανε έλεγχο και σε 800 ακόμα τα οποία δεν ξέρουν τόσο καλά.

«Το κρίσιμο σημείο σε αυτή την ιστορία δεν είναι το γενετικό κομμάτι, έχει μερικώς να συνεισφέρει στο παζλ. Αυτό που συνεισφέρει πολλά είναι η κλινική εικόνα της Τζωρτζίνας. Η πορεία που εκδηλώθηκαν τα πράγματα ήταν άκρως ασυνήθιστη. Είχαμε οχυρώσει ένα παιδί απόλυτα. Είχαμε δουλέψει για να δούμε τι συμβαίνει πολύ καιρό. Όταν έχεις τέτοιο αποτέλεσμα μετά από τέτοια προσπάθεια, μας στεναχώρησε πολύ. Το πρώτο συναίσθημα ήταν πως χάσαμε. Χάσαμε» τόνισε ο κ. Αναστασάκης, εκφράζοντας τα συναισθήματα που του δημιούργησε ο χαμός του μικρού κοριτσιού.

Ο μάρτυρας περιέγραψε, επίσης, καταθέτοντας στο δικαστήριο πως η μονάδα του ασχολήθηκε με την υπόθεση της μικρής Τζωρτζίνας, καθώς αντικείμενο της είναι «να ελέγχει οικογένειες ανθρώπων που μπορεί να πάσχουν από ένα γενετικό και κληρονομικό νόσημα. Ενημερωθήκαμε πλήρως για τους φακέλους και στη συνέχεια κληθήκαμε να ελέγξουμε τους γονείς από καρδιολογική πλευρά, προκειμένου να αποκλείσουμε ένα γενετικό νόσημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο. Είχαμε ουσιαστικά τρεις αιφνιδίους θανάτους σε αυτήν την περίπτωση. Συναντήθηκα με τον κύριο Δασκαλάκη και την κυρία Πισπιρίγκου. Δεν προέκυψε κάτι από τις εξετάσεις. Αυτό βέβαια αποτελεί μερική ένδειξη ότι δεν υπάρχει κληρονομικό νόσημα».

Ο μάρτυρας είπε στην κατάθεση του πως ενημερώθηκε για την υπόθεση από τους συναδέλφους του και εξήγησε το μηχανισμό λειτουργίας των γονιδίων, τονίζοντας: «Είχαμε πλήρη ενημέρωση και από τον κ. Παπαγιάννη και τον κ. Ηλιάδη. Ένας άνθρωπος μπορεί να γεννηθεί και να κουβαλάει μία γεννητική πληροφορία που δεν εκφράζεται. Αυτό το κουτάκι μπορεί να μην εκδηλώσει ποτέ μία κατάσταση και δεν θα απειληθώ ποτέ να πεθάνω από αυτή. Αυτό το κουτάκι μπορεί να ανοίξει σε μία πρώιμη κατάσταση ή σε μία μεταγενέστερη. Αυτό που σκοτώνει, είναι η εκδήλωση του νοσήματος. Αυτό που λέω, σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξουν ενδείξεις σε κλινικό επίπεδο. Σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα να ζητήσουμε πληροφορίες και ενδείξεις σε μεγάλο βάθος. Για παράδειγμα ο απιδινωτής, που έβαλε ο Παπαγιάννης στην Τζωρτζίνα και μας έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε όλη την πορεία της Τζωρτζίνας προς τη τελική φάση. Η διερεύνηση των γονιδίων έχει το νόημα να μας δώσει μία κατεύθυνση προς τα πού να ψάξουμε» εξήγησε ο μάρτυρας ο οποίος στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις της έδρας.

Ο διάλογος τους

Πρ: Αναφέρετε ότι το μυοκάρδιο παύει να λειτουργεί, όταν δεν έχει ενέργεια. Πότε συμβαίνει αυτό;

Μαρ: Εάν για παράδειγμα, βρεθούμε σε ένα περιβάλλον που δεν έχει οξυγόνο.

Πρ: Υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις;

Μαρ: Περιπτώσεις τοξικής παρέμβασης πχ ένα φάρμακο που μπορεί να δημιουργήσει παρεμβάσεις στο αίμα. Μπορεί πχ το οξυγόνο να μην φορτωθεί στο όχημα που είναι το αίμα ή το αίμα να μην φορτώνει το οξυγόνο.

Πρ: Πότε συμβαίνει από φυσιολογική λειτουργία το μυοκάρδιο να οδηγείται στην απόλυτη καταστροφή;

Μαρ: Φανταστείτε ένα τροχαίο, ένα πυροβολισμό, ένα δηλητήριο. Το νόσημα δεν είναι άσπρο-μαύρο, έχει εξέλιξη. Η ιατρική έχει τη δυνατότητα να πιάσει τα νοσήματα σε μία φάση που εξελίσσονται και δεν είναι ακόμα θανάσιμα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που κάτι μπορεί να συμβεί κεραυνοβόλα.

Πρ: Λέτε ότι ήταν περίεργο που ξαφνικά ξεκίνησε μία βραδυκαρδιά στην Τζωρτζίνα. Τι εννοείτε;

Μαρ: Όταν αρχίζει να δυσλειτουργεί ένα σύστημα, ουσιαστικά αρχίζεις να έχεις κάποια πρώιμα σημεία. Το ηλεκτρικό σύστημα θα καταρρεύσει σταδιακά. Πχ θα κάνει ένα πρώτο, δεύτερο λιποθυμικό επεισόδιο. Αυτό φαίνεται ότι δεν καταγράφηκε. Στη διάρκεια που ήταν η Τζωρτζίνα στο Ωνάσειο, εγώ με Παπαγιάννη συνεργαζόμασταν στενά και υπήρχε μονάδα που συνεδρίαζε κάθε ημέρα. Ξαφνικά, εκεί που ήταν καλά, οδηγήθηκε στο τέλος. Αυτό είναι περίεργο.

Πρ: Το γεγονός ότι δε λειτούργησε ο απιδινωτής…

Μαρ: Η συσκευή λειτούργησε αλλά ως βηματοδότης. Το δικό του δίκτυο σταμάτησε να λειτουργεί και άρχισε να λειτουργεί ο βηματοδότης… Η ένδειξη που είχαμε ήταν ότι το μυοκάρδιο έπαψε να απαντά.

Πρ: Προέκυψε από κάτι οικογενειακό ιστορικό γονέων με τυχόν καρδιοπάθειες;

Μαρ: Όχι δεν είχαμε κάτι.

Υπ. Κατ (Καράμπελας): Προανακριτικά αναφέρετε ότι δύο γονείς βρέθηκαν υγιείς. Εδώ είπατε δε βρήκαμε κάτι σημαντικό. Βρήκατε κάτι ασήμαντο;

Μαρ: Είναι άλλο “ελέγχω ένα άνθρωπο για το εάν μπορεί να πεθάνει” και άλλο εάν έχει προβλήματα υγείας. Εμείς επικεντρώσαμε τον έλεγχο μας για το εάν υπάρχουν θέματα που μπορούν να οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο, δεν κάναμε τσεκ απ γενικό.

Υπ. Κατ (Καράμπελας): Το γεγονός ότι δεν εκδηλώθηκε ούτε στη Τζωρτζίνα, ούτε στους γονείς κάποιο καρδιακό νόσημα, αποκλείει να επήλθε θάνατος συνέπεια καρδιακού επεισόδιο;

Μαρ: Καρδιακό επεισόδιο υπήρξε. Το θέμα είναι ποια αιτία το προκάλεσε. Στην ιατρική, πολλές φορές έχουμε πολλές ενδείξεις για κάτι. Εδώ, δεν είχαμε ούτε ενδείξεις, ούτε αποδείξεις ότι είχαμε κάποιο νόσημα. Υπήρξε επεισόδιο ανακοπής στο νοσοκομείο Πάτρας, όπου, όμως, και εκεί τα αίτια παρέμειναν αδιευκρίνιστα. Δεν μπορώ να πω ότι είχαμε στοιχειοθετήσει ένα νόσημα. Η ιατρική δεν είναι η επιστήμη του άσπρου-μαύρου. Η επιστήμη μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε εικόνα για τελικό αποτέλεσμα. Αυτή η πορεία στην Τζωρτζίνα, δεν είναι πορεία φυσιολογικού νοσήματος.

Ερωτήσεις στο μάρτυρα έκανε και ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας, σχετικά μεταξύ άλλων και τα επεισόδια που φέρεται να υπέστει η μικρή Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο.

«Το ερώτημα που απηύθυνε σε εμένα Παπαγιάννης και Ηλιάδης ήταν εάν υπήρχε καρδιολογικό νόσημα στην Τζωρτζίνα και στους γονείς που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακοπή. Η απάντηση στο ερώτημα έρχεται σε εμάς από τη νοσηλεία της μικρής Τζωρτζίνας στο Ωνάσειο» εξήγησε ο μάρτυρας σχετικά με τη γνώση που είχε για τις νοσηλείες της μικρής Τζωρτζίνας πριν το Ωνάσειο και τα επεισόδια που φέρεται να είχε υποστεί η Τζωρτζίνα προσθέτοντας πως αυτό που κράτησε είναι πως η μικρή υποστεί ανακοπή στο Καραμανδάνειο.

Αλ. Κούγιας: Όταν σας ενημέρωσε ο κ. Ηλιάδης υποπτευθήκατε κάποια παράνομη ενέργεια κατηγορουμένης;

Μαρ: Εγώ είμαι γιατρός. Με ενδιαφέρει να βρω κάποιο νόσημα.

Αλ. Κούγιας: Από τον Μάιο 2021 που σας κάλεσε στην αστυνομία να καταθέσετε, αφού δεν είχε νοσημα, αναρωτηθήκατε από τι πέθανε;

Μαρ: Προφανώς.

Αλ. Κούγιας: Από τι υπέστη ανακοπή παιδί; Μπορείτε να πείτε;

Μαρ: Όχι (…).Το τελικό σύμπτωμα είναι η καρδιά του. Οι άνθρωποι τελικά πεθαίνουν από καρδιά.

Αλ. Κούγιας: Μπορεί ένα παιδί που δεν έχει καρδιολογικό πρόβλημα μπορεί να υποστεί ανακοπή από άλλο λόγο;

Μαρ: Θα το βλέπαμε στον απιδινωτή. Μπορεί να πεθάνει από πράγματα που θα διαπιστωθούν στη νεκροτομή.

Αλ. Κούγιας: Υπάρχουν γονίδια που συνδέονται με επιληψία;

Μαρ: Για να γίνει αιφνίδιος θάνατος από επιληψία πρέπει να υπάρχει επιληψία.

Αλ. Κούγιας: Έχετε μάθει ποιοι επέμεναν ενώ το παιδί ήταν τετραπληγικό, να έρθει στο Ωνάσειο;

Μαρ: Δεν το γνωρίζω.

Αλ. Κούγιας: Οι γονείς του. Έχετε μάθει πόσο καιρό προσπαθούσαν να πείσουν τον κ. Ηλιάδη να μπει απιδινωτής;

Μαρ: Δεν το γνωρίζω.

Αλ. Κούγιας: Ενώ γονείς επιμένουν, ο κ. Παπαγιάννης δεν έχει αποφασίσει και πιέζουν οι γονείς. Η τοποθέτηση βηματοδότη-απιδινωτή μπορεί να σώσει εάν υπάρχουν καρδιολογικά προβλήματα;

Μαρ: Ναι.

Ο κ. Αναστασάκης σε ένα διάλειμμα της δίκης αγκάλιασε την κατηγορούμενη και της είπε μεταξύ άλλων «Κουράγιο, κουράγιο, με στεναχωρεί πολύ αυτή η υπόθεση».

Ένταση Κούγια – έδρας

Την έντονη ενόχληση του για όσα συνέβησαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, εξέφρασε με δήλωση του, προς το δικαστήριο κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Αλέξης Κούγιας.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου είπε απευθυνόμενος προς το δικαστήριο πως έχουν καταστρατηγηθεί τα υπερασπιστικά δικαιώματα της κατηγορουμένης, ενώ εξέφρασε και την προσωπική του δυσαρέσκεια για τη συμπεριφορά του δικαστηρίου απέναντι στο πρόσωπο του. «Με έχετε καταξεφτιλίσει προς συναδέλφους σας. Χθες τηλεφωνούσατε στους συναδέλφους σας στην Τρίπολη για να δείτε εάν είμαι εκεί. Δεν είναι συνεργασία αυτό!» είπε ο κ. Κούγιας απευθυνόμενος στην πρόεδρο του δικαστηρίου.

Στην έναρξη της διαδικασίας, ο Αλέξης Κούγιας είπε στο δικαστήριο πως μέχρι σήμερα χρειάστηκε να λείψει λόγω ανυπέρβλητων κωλυμάτων από 11 συνεδριάσεις. «Έχουν διενεργηθεί 34 συνεδριάσεις. Εξ αυτών, στις 11 είχα ανυπέρβλητα κωλύματα τα οποία έθεσα υπόψιν του δικαστηρίου πλην διόρισα για να διευκολύνω δικαστήριο τη συνεργάτιδα μου Αναστασία Μπάκα. Το δήλωσα ρητώς ότι αυτό γίνεται για να διευκολύνω τη διαδικασία. Καθημερινά όταν υπάρχουν ανυπέρβλητα κωλύματα γίνονται δεκτά. Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε ολοκληρώσει κύριο όγκο μαρτύρων Καραμανδανείου και Ρίο παρά το ότι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα τα υπερασπιστικά δικαιώματα της κατηγορουμένης. Έχουν καταστρατηγηθεί δικαιώματα της και οι συνθήκες δίκαιης δίκης. Δεν έχουν ικανοποιηθεί αιτήματα της από την πρώτη συνεδρίαση. Δεν εκλήθησαν μάρτυρες που θα έπρεπε να έχουν καταθέσει από ανάκριση. Το δικαστήριο αδιαφόρησε εντελώς για ικανοποίηση αιτημάτων της κατηγορουμένης» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Όσο αφορά στα όσα έγιναν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ο Αλέξης Κούγιας τόνισε: «Με μια εντελώς προσβλητική και μεροληπτική διαδικασία φτάσαμε στο σημείο να συνεχιστεί η δίκη χθες χωρίς δικηγόρους υπερασπίσεως και να ερωτηθεί η κατηγορουμένη για να κάνει ερωτήσεις. Το πλέον προσβλητικό είναι ότι κάθε φορά που προσκομίζω μία γραπτή βεβαίωση να επικοινωνείτε με όσους δικαστές και εισαγγελείς, κάτι που κάνατε και χθες, προσβάλλοντας ηθική μου και επαγγελματική επάρκεια. Δεν υπήρξε ποτέ ένας δικαστής να αμφισβητεί την ηθική μου, είστε η πρώτη. Δεν έχω κάνει αίτηση εξαιρέσεως ούτε πρόκειται τώρα. Το κεντρικό πρόσωπο σε μία διαδικασία είναι μόνο ο κατηγορούμενος».

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου πρόσθεσε: «Χθες στο αποκορύφωμα αυτής της προσβλητικής συμπεριφοράς και προς το πρόσωπο μου και προς το πρόσωπο της συναδέλφου μου (…), αντί το δικαστήριο σας να δείξει μία κατανόηση για τη διακοπή μίας διαδικασίας που διαρκεί επί μήνες ενώ έχετε αλλάξει δικασίμους χωρίς να ενημερωθώ, έχετε αλλάξει μάρτυρες λόγω υποχρεώσεων τους, έχει πάει ο κ. Ηλιάδης σε εκπομπές, έχει δώσει προσωπικά στοιχεία κατηγορουμένης, φτάσαμε στο σημείο να εξετάζετε εσείς κ. Παπαγιάννη αντί να τον εξετάζω εγώ».

Ο Αλέξης Κούγιας σε κάθε περίπτωση είπε στο δικαστήριο ότι δεν έχει κανένα στόχο να κωλυσιεργήσει τη διαδικασία, επισημαίνοντας: «Λέτε να θέλω να μείνει στη φυλακή η κατηγορουμένη ενώ πιστεύω στην αθωότητα της;». Μάλιστα ο κ. Κούγιας είπε στο δικαστήριο ότι όταν γίνεται επίκληση συνεχώς στο ζήτημα του 18μηνου, θεωρεί ότι το δικαστήριο έχει βγάλει απόφαση.

«Πρωταγωνίστησα με κίνδυνο ζωής μου να αποκαλύψω βρωμιάρηδες δικηγόρους, δικαστές και εισαγγελείς του παραδικαστικού κύκλωματος. Επειδή έχω ήσυχη συνείδηση μου σας λέω η διαδικασία που έχετε επιλέξει να κάνετε, είναι η παντελής αδιαφορία για τα δικαιώματα της κατηγορουμένης. Η προσβολή στο πρόσωπο μου είναι τεράστια, θα συζητήσω με την κυρία κατηγορουμένη εάν θα μείνω στη διαδικασία. Εξετάσατε ένα από τους σημαντικούς μάρτυρες χωρίς να τον εξετάσω εγώ, κάνοντας καταδικαστικές ερωτήσεις για την κατηγορουμένη, κάτι που μόνο ένας δικηγόρος μπορεί να αντιληφθεί» είπε επίσης ο κ. Κούγιας απευθυνόμενος στο δικαστήριο.

Μάλιστα ο κ. Κούγιας απευθυνόμενος στην πρόεδρο του δικαστηρίου τόνισε: «Ήξερα ότι είστε αυστηρή δικαστής, αλλά δεν μου είπε κανείς ότι είστε αντιδικηγορική δικαστής. Οι αποφάσεις που παίρνετε είναι καταστρατήγηση των δικαιωμάτων της κατηγορουμένης και προσβλητικές για το πρόσωπο μου».

Ο κ. Κούγιας επανέλαβε προς το δικαστήριο τα αιτήματα της κατηγορούμενης προς το δικαστήριο από την πρώτη συνεδρίαση ενώ αναφέρθηκε και στις πρόσφατες εξελίξεις στην υγεία της κατηγορουμένης. «Απλοί γιατροί ανακάλυψαν στην υγεία της κατηγορουμένης πολύ σοβαρά πράγματα» τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισης.

Ο κ. Κούγιας ζήτησε να κληθούν μάλιστα και οι δύο ιατροί που εξέτασαν την κατηγορούμενη. «Η κυρία κατηγορουμένη από τότε που μπήκε στη φυλακή έχει χάσει 50 κιλά και δεν τα έχει χάσει από δίαιτα. Έχει συμβεί μία σπάνια μετάλλαξη ενός μονοζυγωτικού γονιδίου στην κ. κατηγορουμένη. Να κληθούν ως μάρτυρες οι δύο γιατροί που την εξέτασαν. Είναι δύο αντικειμενικοί γιατροί που δεν τους γνωρίζαμε καν. Εμάς η πάγια θέσης μας είναι ότι η κυρία κατηγορουμένη δεν σκότωσε αυτό το παιδί ούτε αποπειράθηκε να το σκοτώσει με κεταμίνη» τόνισε ο κ. Κούγιας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Δικαστηρίου απαντώντας στον Αλέξη Κούγια, αφενός ζήτησε να μην αναφέρεται σε προσωπικά της δεδομένα και αφετέρου επισημάνανε μεταξύ άλλων προς το συνήγορο υπεράσπισης: «Το δικαστήριο θα απαντήσει σε όλα τα αιτήματα σας και δεν θα απορρίψει κανένα σιωπηρά. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Έχει επιφυλαχθεί το δικαστήριο. Η χθεσινή ένταση ήταν για τον τρόπο. Η επικοινωνία οποιαδήποτε συνηγόρου με τον γραμματέα έδρας εκτός της διαδικασίας, δεν προβλέπεται».

Παράλληλα, η πρόεδρος του δικαστηρίου απευθυνόμενη προς τον Αλέξη Κούγια πρόσθεσε: «Είπατε για το 18μηνο, αγχώνομαστε διότι θεωρείται ο απότατος χρόνος για ένα κατηγορούμενο προκειμένου να εκδοθεί απόφαση. Είναι άδικο για τον κατηγορούμενο να μην λάβει απόφαση εντός 18μηνου. Επίσης εγώ δεν έχω δει άλλα δικαστήρια να προανακοινώνουν δικασίμους και να λένε ποιους μάρτυρες θα εξετάσουν. Το δικαστήριο κάνει όλες ερωτήσεις που θεωρεί κρίσιμες για τη διερεύνηση αλήθειας».

Η δίκη συνεχίζεται αύριο.

Related posts

Αναστάτωση από φωτιά σε καμινάδα – Ξεπηδούν από την οροφή

Έκαψε… την Μουρτζουκου η μητέρα της

«Δεν δηλητhρiάσε με κεταμίνη τη Τζωρτζίνα»: Ο πιο διάσημος τοξικολόγος στον κόσμο «αθωώνει» την Ρούλα Πισπιρίγκου