Ποινικό μητρώο: Μία νέα εφαρμογή νόμου υπάρχει το τελευταίο διάστημα η οποία θα εντοπίζει τους βιαστές ανηλίκων ευκολότερα και θα διευκολύνει το έργο των Αρχών και της Αστυνομίας.
Ποινικό μητρώο: Με αφορμή την υπόθεση του Κολωνού
Βάση δεδομένων για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση συγκροτεί το υπουργείο Δικαιοσύνης
Στη σκιά της δυσώδους υπόθεσης βιασμού και μαστροπείας με θύμα το 12χρονο κορίτσι στον Κολωνό, το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία «ειδικού ποινικού μητρώου» για δράστες εγκλημάτων σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος ανηλίκων από το στάδιο της άσκησης ποινικής δίωξης. Στόχος της νομοθετικής αυτής ρύθμισης είναι η προστασία της ανηλικότητας όταν προσβάλλονται τα έννομα αγαθά της γενετήσιας ελευθερίας, της προσωπικής ελευθερίας, της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας. Και γι’ αυτόν τον λόγο προβλέπεται η άμεση καταχώριση των εκκρεμών ποινικών διώξεων, ώστε να δημιουργείται άμεσα μια βάση δεδομένων με το «ποινικό» προφίλ των συγκεκριμένων δραστών, όταν αυτοί ελέγχονται από τις δικαστικές Αρχές.
Η σχετική νομοθετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας. Και σε αυτή συμπεριλαμβάνεται ρητά η πρόβλεψη ότι στο ποινικό μητρώο εγγράφεται κάθε δίωξη που ασκείται, καθώς και το δικονομικό της στάδιο, για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της έκθεσης, της εμπορίας ανθρώπων, της αρπαγής ανηλίκων, των εγκλημάτων ανηλίκων, των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και των εγκλημάτων οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής καθώς και των αδικημάτων της ενδοοικογενειακής βίας όταν στρέφονται σε βάρος ανηλίκου, μέχρι την αμετάκλητη εκδίκαση της υπόθεσης.
Ποινικό μητρώο: Εκκρεμούν ποινικές διώξεις
«Η καταχώριση των εκκρεμών ποινικών διώξεων για τα ανωτέρω αδικήματα στο ποινικό μητρώο δημιουργεί κατ’ ουσίαν μια βάση δεδομένων, η οποία παρέχει περαιτέρω εγγυήσεις προστασίας της ανηλικότητας, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που το αντικείμενό τους άπτεται της προστασίας, φροντίδας, περίθαλψης και εκπαίδευσης των ανηλίκων» σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναγκαιότητα της προσθήκης προκρίθηκε κατόπιν στάθμισης, ως υπέρτερης, της υποχρέωσης προστασίας των ανηλίκων έναντι ενδεχόμενης προσβολής του τεκμηρίου αθωότητας, το όποιο δεν θίγεται καθόσον σε περίπτωση αμετάκλητης δικαιοδοτικής κρίσης η εν λόγω καταχώριση διαγράφεται και σε περίπτωση καταδίκης η καταδίκη καταχωρίζεται σύμφωνα με το οριζόμενα στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Ποινικό μητρώο: Τι δηλώνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, έθεσε εξαρχής ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των δικαιωμάτων των ανηλίκων. Και αναφερόμενος στις αλλαγές επισημαίνει ότι «τροποποιήσαμε τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ανήλικων θυμάτων εγκληματικών πράξεων, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αναλάβαμε, σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, πρωτοβουλίες για την επιμόρφωση δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στις αρχές της φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης και σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών προχωρούμε στην επιμόρφωση των δικηγόρων στο ίδιο αντικείμενο. Θέσαμε σε λειτουργία για πρώτη φορά το “Σπίτι του Παιδιού” της Αθήνας. Σε συνέχεια των παραπάνω και στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση προχωρούμε στη δημιουργία Ειδικού Ποινικού Μητρώου».
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αντ. Ελευθεριάνος για διακεκριμένη πορνογραφία ανηλίκων και παραβίαση δικαστικού απορρήτου. Σκοπός της έρευνας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να διακριβωθεί εάν τα παραπάνω αδικήματα έχουν τελεστεί με τη διακίνηση φωτογραφιών της ανήλικης ή άλλου οπτικού υλικού όπως ειπώθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή.