Εδώ θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ο παρατημένος τάφος, η εικόνα εγκατάλειψης, ποιοι είναι θαμμένοι δίπλα

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ταφή του του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου θα γίνει στα «βασιλικά κτήματα» στο Τατόι, δίπλα στους προγόνους του.

Όπως επίσης έχει ταφεί η μητέρα του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, βασίλισσα Φρειδερίκη, η οποία πέθανε το 1981, σε πολύ πιο δύσκολες πολιτικές συνθήκες και με νωπές τις μνήμες του δημοψηφίσματος για το Πολιτειακό.

Κηδεία βασιλιά Κωνσταντίνου: Όλες οι πληροφορίες για την ταφή

Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης, ενώ στην τελετή θα παραστεί από την πλευρά της κυβέρνησης μόνο η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Από το πρωί στο χώρο του «βασιλικού κοιμητηρίου» πραγματοποιούνται εργασίες, προκειμένου να καθαριστεί ο χώρος και να είναι έτοιμος για την ημέρα της ταφής.

Η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από αρκετούς ιεράρχες. Ως πιθανή ημερομηνία για την τέλεση της κηδείας προκρίνεται η Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023.

Το ekklisiaonline επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το μέρος όπου βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι στο Τατόι. Όπως μπορεί να δει κανείς, οι τάφοι των γονέων του, Παύλου και Φρειδερίκης, βρίσκονται σε απόσταση από τον ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, που βρίσκεται στα πρώην βασιλικά κτήματα, ενώ για να πλησιάσει κανείς στο σημείο πρέπει να περάσει μέσα από πεσμένους κορμούς δέντρων και λάσπες.

Τατόι: Η ιστορία του βασιλικού κοιμητηρίου

Σύμφωνα με την ιστορία, το νεκροταφείο στο Τατόι είχε αρχικά επιλεγεί από τη βασίλισσα Όλγα, μετά τον θάνατο της κόρης της, Αλεξάνδρας. Εκείνη ήταν που συνέλαβε την ιδέα της ανέγερσης ενός ναού μέσα στο κτήμα των 42.000 στρεμμάτων σήμερα στη Δεκέλεια, 15 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Η εκτέλεση του σχεδίου δεν έγινε, όμως, παρά το 1899. Αρχιτέκτοντας του ναού ήταν ο Αναστάσιος Μεταξάς, στον οποίο ο Γεώργιος Α’ είχε αναθέσει να μιμηθεί αθηναϊκό ναό του ΙΒ αιώνα. Έκτοτε καθιερώθηκε ως τόπος ταφής όλων των μελών της οικογένειας.

Πιο συγκεκριμένα, εκεί βρίσκονται οι τάφοι 22 μελών των Γλίξμπουργκ, μεταξύ των οποίων ο βασιλιάς Γεώργιος Α′ και η Όλγα, η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, η πριγκίπισσα Μαρία, ο αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης -δεύτερος σύζυγος της πριγκίπισσας Μαρίας-, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’, η βασίλισσα Σοφία και ο βασιλιάς Αλέξανδρος. Τέλος, εκεί ετάφη ο βασιλιάς Παύλος και η σύζυγός του, Φρειδερίκη.

Όπως αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση και το πρωτόκολλο, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος να ταφεί μεν στο Τατόι, δίπλα στα συγγενικά του πρόσωπα, αλλά ως απλός ιδιώτης, δίχως τιμές αρχηγού κράτους.

Βασιλικοί τάφοι στο Τατόι: Ποιοι «γαλαζοαίματοι» έχουν ταφεί εκεί

Μεταξύ άλλων, στο νεκροταφείο στο Τατόι, είναι θαμένος ο πατέρας του Κωνσταντίνου βασιλιάς Παύλος και η μητέρα του Φρειδερίκη, ο βασιλιάς Γεώργιος ο Α. αλλά και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ο Α΄και ο βασιλιάς Αλέξανδρος. Εκεί είναι ο τάφος και του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας (20 Ιανουαρίου, 1882 — 3 Δεκεμβρίου, 1944), που ήταν γιος του Γεωργίου Α’ και πατέρας του Δούκα του Εδιμβούργου, του πατέρα του Κάρολου του Γ΄σημερινού βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας.

Στα πρώην Βασιλικά Ανάκτορα στο Τατόι, όπου θα ταφεί και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, τα πάντα θυμίζουν ιστορία. Ένα από τα σημεία γεμάτα μνήμες είναι και τα βασιλικά κοιμητήρια.

Εκεί βρίσκονται οι τάφοι των βασιλέων Γεωργίου Α′ και Όλγας, της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας, της πριγκίπισσας Μαρίας, του αντιναύαρχου Περικλή Ιωαννίδη- δεύτερου συζύγου της πριγκίπισσας Μαρίας- αλλά και της βασιλοπούλας Όλγας και άλλων εστεμμένων.

Το Νεκροταφείο του εντυπωσιακού Κτήματος- που επλήγη από τις φωτιές στη Βαρυμπόμπη το καλοκαίρι του 2021, επιλέχθηκε από τη βασίλισσα Όλγα και καθιερώθηκε το 1880, ως τόπος ταφής των μελών της βασιλικής οικογένειας. Το νεκροταφείο είχε μικρές ζημιές από τη φωτιά.

Βασιλικοί τάφοι: Το εντυπωσιακό Μαυσωλείο στο Τατόι

Το Μαυσωλείο, ένα εντυπωσιακό νεοβυζαντινό κτίσμα με έτη κατασκευής 1936-1940, είναι ισόγειο ταφικό κτίριο τετράγωνου σχήματος με κεντρικό τρούλο. Εσωτερικά οι θόλοι και ο τρούλος προοριζόταν να καλυφθούν με ψηφιδωτά σε χρυσό φόντο.

Το κτίριο φιλοξενεί τους τάφους των Βασιλέως Κωνσταντίνου Α’, της Βασίλισσας Σοφίας και του Βασιλέως Αλέξανδρου.

Οι σοροί των βασιλέων ενταφιάστηκαν την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 1936, μετά την μεταφορά τους από τον Βασιλέα Γεώργιο από την κρύπτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φλωρεντίας. Ο Αλέξανδρος μεταφέρθηκε κοντά στους γονείς του από το αρχικό του μνήμα μπροστά από το ναό της Αναστάσεως.

Όλο σχεδόν το κτίριο είναι επενδυμένο με μάρμαρα, ενώ τα κύρια ανοίγματά του φέρουν ιδιαίτερα περίτεχνη σφυρήλατη σιδεριά κατασκευασμένη με αξιοπρόσεκτη ακρίβεια και συμμετρία. Εκεί υπάρχουν και τα μνήματα του Πρίγκιπα Νικολάου και της συζύγου του, Πριγκίπισσας Ελένης, Μεγάλης Δούκισσας της Ρωσίας.

Bασιλικοί τάφοι: Ποιοί έχουν ταφεί εκεί

Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ των Ελλήνων, (24 Δεκεμβρίου, 1845 — 18 Μαρτίου, 1913)
Βασίλισσα Όλγα των Ελλήνων, Μεγάλη Δούκισσα Όλγα Κωνσταντίνοβνα της Ρωσίας (3 Σεπτεμβρίου, 1851 — 18 Ιουνίου, 1926) – σύζυγος του Βασιλιά Γεωργίου Α΄.
Βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄ των Ελλήνων, (2 Αυγούστου, 1868 — 6 Φεβρουαρίου, 1923)
Βασίλισσα Σοφία των Ελλήνων, Πριγκίπισσα Σοφία της Πρωσίας (14 Ιουνίου, 1870 — 13 Ιανουαρίου, 1932) – σύζυγος του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄.
Βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄ των Ελλήνων, (1 Αυγούστου, 1893 — 25 Οκτωβρίου, 1920)
Πριγκίπισσα Ασπασία Μάνου, (4 Σεπτεμβρίου, 1896 — 7 Αυγούστου, 1972) – σύζυγος του Βασιλιά Αλέξανδρου Α΄.
Βασίλισσα Αλεξάνδρα της Γιουγκοσλαβίας, Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ελλάδας (25 Μαρτίου, 1921 — 30 Ιανουαρίου, 1993) – σύζυγος του Βασιλιά Πέτρου Β΄ της Γιουγκοσλαβίας, κόρη του Βασιλιά Αλέξανδρου Α΄.
Βασιλιάς Γεώργιος Β΄ των Ελλήνων, (20 Ιουλίου, 1890 — 1 Απριλίου, 1947)
Βασιλιάς Παύλος Α΄ των Ελλήνων, (14 Δεκεμβρίου, 1901 — 6 Μαρτίου, 1964)
Βασίλισσα Φρειδερίκη των Ελλήνων, Πριγκίπισσα Φρειδερίκη του Αννοβέρου (18 Απριλίου, 1917 — 6 Φεβρουαρίου, 1981) – σύζυγος του Βασιλιά Παύλου Α΄.
Οι πρίγκιπες
Πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδας, (24 Ιουνίου, 1869 — 25 Νοεμβρίου, 1957)
Πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη, (2 Ιουλίου, 1882 — 21 Σεπτεμβρίου, 1962) – σύζυγος του Πρίγκιπα Γεωργίου.
Πρίγκιπας Νικόλαος της Ελλάδας, (22 Ιανουαρίου, 1872 — 8 Φεβρουαρίου, 1938)
Πριγκίπισσα Ελένη της Ελλάδας, Μεγάλη Δούκισσα Ελένη της Ρωσίας (17 Ιανουαρίου, 1882 — 13 Μαρτίου, 1957) – σύζυγος του Πρίγκιπα Νικολάου.
Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας, (20 Ιανουαρίου, 1882 — 3 Δεκεμβρίου, 1944), γιος του Γεωργίου Α’ και πατέρας του Δούκα του Εδιμβούργου.
Πρίγκιπας Χριστόφορος της Ελλάδας, (10 Αυγούστου, 1888 — 21 Ιανουαρίου, 1940)
Πριγκίπισσα Φραγκίσκη της Ορλεάνης, (25 Δεκεμβρίου, 1902 — 25 Φεβρουαρίου, 1953)- σύζυγος του Πρίγκιπα Χριστόφορου.
Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ελλάδας, Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας (30 Αυγούστου, 1870 — 24 Σεπτεμβρίου, 1891) – σύζυγος του Μεγάλου Δούκα Παύλου Αλεξάνδροβιτς της Ρωσίας, κόρη του Βασιλιά Γεωργίου Α΄.
Πριγκίπισσα Μαρία της Ελλάδας, Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας (3 Μαρτίου, 1876 — 14 Δεκεμβρίου, 1940) – σύζυγος του Μεγάλου Δούκα Γεώργιου Μιχαήλοβιτς της Ρωσίας, κόρη του Βασιλιά Γεωργίου Α΄.
Πριγκίπισσα Όλγα της Ελλάδας, (26 Μαρτίου, 1880 — 21 Οκτωβρίου, 1880) – κόρη του Βασιλιά Γεωργίου Α΄.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη της Ελλάδας, Λαίδη Μπράντραμ (4 Μαΐου, 1913 — 2 Οκτωβρίου, 2007) – κόρη του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄.
Αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης, (1 Νοεμβρίου 1881 – 7 Φεβρουαρίου 1965), δεύτερος σύζυγος της Πριγκίπισσας Μαρίας της Ελλάδος.

Related posts

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί – Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο

Έρχεται ψυχρή εισβολή με χιόνια

Δημήτρης Σούρας – Ντέμη Γεωργίου: Πέθαναν από την ίδια αιτία! Τι είναι η βακτηριακή λοίμωξη που πρoκάλεσε τους θανάτoυς;