Ανείπωτη τραγωδία σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου, με τουλάχιστον 79 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες διάσωσης όμως λιγοστεύουν οι ελπίδες για ανεύρεση και άλλων επιζώντων εκτός από τους 104 που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από αυτή την τραγωδία.
Είκοσι έξι από αυτούς νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Κανένας τους δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες
Πιο ανατριχιαστικό όμως είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με μαρτυρίες των επιζώντων οι γυναίκες και τα παιδιά που επέβαιναν στο σκάφος του θανάτου ήταν κλεισμένοι στα αμπάρια. Και πως τελικά δεν θα μάθουμε ποτέ πόσες αθώες ψυχές χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου.
Τόσο από τις μαρτυρίες των λιμενικών όσο και από των διασωθέντων στο σκάφος επέβαιναν εκατοντάδες άτομα με κάποιους να μιλούν για πάνω από 700!
Όπως ανακοινώθηκε από τις ελληνικές αρχές κατόπιν σχετικού αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενεργοποιήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και στη συνέχεια με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.
Οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων, έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης – το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής – να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, ο οποίος συντονίζει την επιχείρηση παροχής υγειονομικής φροντίδας στους διασωθέντες με εντολή του υπουργείου Υγείας, μόλις ενημερώθηκαν το Λιμενικό Σώμα και η Πολιτική Προστασία, με εντολή του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ τέθηκαν αμέσως σε μέγιστη ετοιμότητα τα νοσοκομεία της Καλαμάτας και της Τρίπολης, καθώς και όλα τα όμορα Κέντρα Υγείας.
Στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου διακομίζονται όλοι οι διασωθέντες, έχει οργανωθεί υποδοχή σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Επι τόπου επιχειρούν 15 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, ένα ασθενοφόρο που έφτασε εκεί από την Αθήνα, καθώς και δυο οχήματα του τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ, το οποία έφτασαν εκεί επίσης από την πρωτεύουσα. Τα τελευταία φέρουν υγειονομικό υλικό (ακόμη και φορεία) για πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων.
Οι διασώστες που επιχειρούν στο σημείο είναι 45, ενώ στο ΕΚΑΒ έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες.
Το χρονικό του συμβάν
Το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μόλις μπήκε σε διεθνή ύδατα, αλλά με την ευθύνη της έρευνας και διάσωσης να την έχει η Ελλάδα.
Με το σκάφος επικοινώνησαν δύο παραπλέοντα εμπορικά πλοία. Στις συνομιλίες μέσω ασυρμάτου των πλοιάρχων με τους υπεύθυνους του μοιραίου σκάφους, τους διακινητές, οι οποίες είναι καταγεγραμμένες και στην ερώτηση αν χρειάζονταν βοήθεια η απάντηση που έδωσαν επανειλημμένως ήταν η εξής: «Δεν χρειαζόμαστε συνδρομή. Θέλουμε τρόφιμα, νερό και να πάμε στην Ιταλία. Τίποτε άλλο». Όπως και έγινε. Ξαφνικά η μηχανή του αλιευτικού σταμάτησε και το σιδερένιο αλιευτικό μέσα σε δευτερόλεπτα τουμπάρισε.
Οι εκτιμήσεις όσων έχουν ζήσει παρόμοια περιστατικά είναι ότι με την αναστάτωση που προκλήθηκε μεγάλο μέρος των ανθρώπων που βρίσκονταν στο πλοίο πήγαν στη μία πλευρά του σκάφους, το βάρος μετατοπίστηκε και αναποδογύρισε.
Δείτε φωτογραφίες