Δυσοίωνα είναι τα «μηνύματα» τα οποία φτάνουν για την τουρκική οικονομία μέσα από τον διεθνή Τύπο. Ο οικονομολόγος Russel Napier ισχυρίζεται στη Neue Zurcher Zeitung πως η διαδικασία χρεοκοπίας της Τουρκίας έχει ήδη αρχίσει.
O Ρετζέπ Ταγίπ Eρντογάν δε θα αργήσει να επιβάλει capital controls και να επιδιώξει ανάπτυξη με χαμηλά επιτόκια, πράγμα το οποίο σημαίνει de facto χρεοκοπία, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης έχουν μεγάλη έκθεση στην Τουρκία και θα πρέπει να προστατευτούν, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους
Οι διαβεβαιώσεις περί του πραγματισμού του Ερντογάν στα οικονομικά ζητήματα έχουν αντικατασταθεί από φόβους ότι η εμμονή του στην ανάπτυξη καθηλώνει την οικονομία. Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν υποχωρεί από την εφαρμογή λαϊκιστικών πολιτικών. Η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα της κινεζικής το 2017, παρά τις προειδοποιήσεις αναλυτών ότι οι ρυθμοί αυτοί δεν είναι ούτε υγιείς, ούτε βιώσιμοι.
Τα μέτρα δημοσιονομικών κινήτρων τα οποία ανακοινώθηκαν πρόσφατα ήρθαν να εντείνουν τις ανησυχίες. Οι επενδυτές εκτιμούν πως η νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά χαλαρή προκειμένου να στηρίξει τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών δεν είναι βιώσιμο και η αποστροφή του Eρντογάν αναφορικά με τα υψηλά επιτόκια εμποδίζει την κεντρική τράπεζα να τιθασεύει τον διψήφιο πληθωρισμό. Η αβεβαιότητα δεν περιορίζεται στην οικονομία. Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από τους παραδοσιακούς Δυτικούς συμμάχους της, παραμένει υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης και η αυταρχική διακυβέρνηση του προέδρου τον αποξενώνει από την Γερμανία και τις ΗΠΑ. Για πολλούς, η μοναδική ελπίδα της Τουρκίας είναι να αλλάξει εντελώς πορεία η κυβέρνηση του Ερντογάν, καταλήγει το Bloomberg.