Έκτακτη είδηση: Συναγερμός λόγω «ξηρής καταιγίδας» που χτυπά την Ελλάδα-Τι σημαίνει αυτό

Ξηρή καταιγίδα: Tις τελευταίες ώρες εκδηλώνονται νέες εστίες πυρκαγιών, που σύμφωνα με την Πυροσβεστική οφείλονται στην έντονη κεραυνική δραστηριότητα που παρατηρείται στην χώρα.

Τι συμβαίνει

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, έχουν ξεσπάσει φωτιές σε Βάρη, Βούλα, Κορωπί, Βαρνάβα, Γραμματικό και Άνδρο, πιθανότατα έπειτα από πτώση κεραυνών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για «ξηρή καταιγίδα», δηλαδή υπάρχει έντονη κεραυνική δραστηριότητα χωρίς ωστόσο να πέφτουν σταγόνες βροχής.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, έπεσαν 270 κεραυνοί μέσα σε μια ώρα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν έξι εστίες φωτιάς σε διαφορετικά σημεία στην ευρύτερη περιοχή της Βάρης, Βούλας και του Κορωπίου. «Δεν είχαμε έναν κεραυνό, αλλά μια “ωριαία συναυλία” με κεραυνούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.

Το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας»

«Ξηρή καταιγίδα» ονομάζεται η καταιγίδα χωρίς σταγόνα βροχής παρά μόνο με κεραυνούς.

Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται σε περιοχές όπου ο δείκτης θερμότητας μπορεί να είναι πολύ υψηλός και η υγρασία χαμηλή . Είναι γνωστό ως ξηρή καταιγίδα επειδή συμβαίνει όταν η θερμοκρασία και η θερμότητα συναντιούνται κάτω από το κάλυμμα του νέφους. Αυτό το μέρος των νεφών είναι γνωστό ως εναέριος θόλος.

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για βροχή, αλλά δεδομένης της θερμοκρασίας, οι κατακρημνίσεις, είτε βροχές είτε άλλες, δεν μπορούν να φτάσουν στο έδαφος αφού εξατμίζονται καθώς πέφτουν κοντά στη γη. Ο τύπος της βροχής είναι γνωστός με το όνομα της Βίργας. Επομένως, βρέχει πραγματικά, αλλά δεν εκτιμάται αφού εξατμίζεται πριν πέσει στην επιφάνεια.

Προστασία από κεραυνούς

Οι κεραυνοί μπορεί να είναι θανατηφόροι. Περίπου το 20% των θυμάτων καταλήγουν ενώ περίπου το 70% των επιζώντων παρουσιάζει σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση μείνετε μακριά από δένδρα.
Αποφύγετε τους τηλεφωνικούς στύλους, τους πυλώνες ενέργειας και γενικά οποιαδήποτε μορφή μεταλλικού σύρματος ή καλωδίου.
Απομακρυνθείτε από περιοχές όπως παραλίες και γενικότερα νερό και αναζητήστε καταφύγιο σε κάποιο κοντινό κτήριο.
Μην χρησιμοποιείτε ποδήλατα ή μοτοσικλέτες.
Εάν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο, σταματήστε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, σε περιοχή μακριά από δέντρα, και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης. Έχετε κλειστά τα παράθυρα και αποφύγετε την επαφή με τα μεταλλικά αντικείμενα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο σας προστατεύει από τους κεραυνούς αρκεί να μην ακουμπήσετε κανένα μεταλλικό μέρος.
Αν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο, κατεβείτε γρήγορα σε χαμηλότερο υψόμετρο και αναζητείστε καταφύγιο.
Αν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από τα παράθυρα, τις πόρτες, από σώματα καλοριφέρ και κάθε είδους σωληνώσεων. Ακόμη, μην ακουμπάτε μικρές ηλεκτρικές συσκευές (π.χ. ραδιόφωνο, στεγνωτήρας μαλλιών κ.λπ.) και μείνετε μακριά από τηλεοράσεις, μπανιέρες και νιπτήρες.
Τι να κάνετε αν κάποιος κοντά σας κτυπηθεί από κεραυνό
Ειδοποιήστε το 166 αμέσως, αναφέροντας ότι έχετε κοντά σας θύμα από πτώση κεραυνού.
Αν το θύμα δεν αναπνέει προσπαθήστε να του κάνετε τεχνικές αναπνοές.
Αν η καρδιά του δεν κτυπάει και έχετε τις κατάλληλες γνώσεις επιχειρήστε καρδιοπνευμονική ανάνηψη.
Οι άνθρωποι που έχουν κτυπηθεί από κεραυνό δεν φέρουν κανένα φορτίο και επομένως μπορείτε να τους ακουμπήσετε και να τους συνδράμετε άφοβα.

Related posts

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί – Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο

Έρχεται ψυχρή εισβολή με χιόνια

Δημήτρης Σούρας – Ντέμη Γεωργίου: Πέθαναν από την ίδια αιτία! Τι είναι η βακτηριακή λοίμωξη που πρoκάλεσε τους θανάτoυς;