Οι πρώτες 9.000 δόσεις έφτασαν στη χώρα
Έφτασαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής, στα σύνορα της χώρας στον Προμαχώνα, τα πρώτα εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό.
Πρόκειται για τις πρώτες 9.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BionTech, σύμφωνα με όσα μετέδωσε o τηλεοπτικός σταθμός OPEN TV.
Τα πρώτα φορτηγά που μεταφέρουν φορτία του εμβολίου των Pfizer / BioNTech από τη μονάδα παραγωγής του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού στην πόλη Πουρς του Βελγίου, αναχώρησαν την παραμονή των Χριστουγέννων, με προορισμό τις χώρες της ΕΕ.
Όπως ανέφερε χθες δανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο, τα πρώτα φορτία των εμβολίων θα περιλαμβάνουν γύρω στις 10.000 δόσεις για κάθε χώρα. Το σχέδιο της Κομισιόν προβλέπει έναρξη των εμβολιασμών την ίδια μέρα, στις 27 Δεκεμβρίου και στα 27 κράτη μέλη.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Ειδικό σχέδιο με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής και τη συμμετοχή άνω των 4.000 αστυνομικών έχει καταρτίσει η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), υπό τις οδηγίες της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τη φύλαξη των εμβολίων του κορωνοϊού. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ειδικά μέτρα ασφαλείας κατά την παραλαβή των εμβολίων και εν συνεχεία για τη μεταφορά τους στις 5 αποθήκες στα βόρεια του νομού Αττικής και στην περιφέρεια. Ενστολοι αστυνομικοί θα διατεθούν για τη φύλαξη των χώρων αποθήκευσης των εμβολίων. Πρόκειται κατά πληροφορίες για ιδιωτικές φαρμακαποθήκες και εταιρείες logistics που διαθέτουν την υποδομή (ψυγεία με δυνατότητα ψύξης στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου) για τη φύλαξη των εμβολίων.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, αντίστοιχη μέριμνα θα υπάρχει και για τη μεταφορά των εμβολίων στα 450 εμβολιαστικά κέντρα που θα τεθούν σταδιακά σε λειτουργία σε όλη τη χώρα, με τους αξιωματούχους της λεωφόρου Κατεχάκη να σημειώνουν ότι «η κινητοποίηση για τη μεταφορά των εμβολίων θα παραπέμπει σε μεταγωγή επικίνδυνου κακοποιού». Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου περιέγραψε ότι στην κινητοποίηση μετέχουν η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ, με αρμοδιότητα τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τυχόν απόπειρα κλοπής των εμβολίων ή ακόμα και δολιοφθοράς. Για τον ίδιο λόγο τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή και ανταλλάσσουν πληροφορίες και με αντίστοιχες υπηρεσίες του εξωτερικού. «Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια πληροφορία που να μας ανησυχεί», σχολίασε σχετικά στέλεχος από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Interpol Γιούργκεν Στοκ προειδοποίησε ότι αναμένεται δραματική αύξηση της εγκληματικότητας κατά τη διάρκεια διανομής των εμβολίων για την COVID-19, που έχει ήδη αρχίσει. «Με τη διανομή των εμβολίων, η εγκληματικότητα θα αυξηθεί με δραματικό τρόπο», σημείωσε σε δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche. «Θα δούμε κλοπές, διαρρήξεις σε αποθήκες και επιθέσεις κατά τη μεταφορά των εμβολίων», πρόσθεσε.
Πλην της ασφάλειας, ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. υπακούει και στην ανάγκη για άμεση μεταφορά του εμβολίου προς τους χώρους αποθήκευσης και στα εμβολιαστικά κέντρα, με δεδομένο ότι η διάρκεια ζωής του είναι εξαιρετικά σύντομη και δεν υπερβαίνει τα πέντε 24ωρα από τη στιγμή που θα βγει από τη βαθιά κατάψυξη. Για τον λόγο αυτό μάλιστα αποφασίστηκε στο συντονιστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, η οποία επίσης μετέχει στη διαδικασία, να τοποθετηθεί σε ρόλο «συνδέσμου» με τις υπηρεσίες της αστυνομίας ανώτατος αξιωματικός (ταξίαρχος) της ΕΛ.ΑΣ.
Πόσα εμβόλια θα λάβει η Ελλάδα
Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ποσοστό του συνόλου των δόσεων που κάθε Παραγωγός Εταιρεία θα διαθέσει, αναλογικό του πληθυσμού της, με δικαίωμα προαίρεσης για περισσότερα.
Pfizer/BioNTech 4,7 εκατ. δόσεις
AstraZeneca/Oxford 7,1 εκατ. δόσεις
Johnson & Johnson 4,7 εκατ. δόσεις
Sanofi / GSK 4,7 εκατ. δόσεις
Moderna 1,8
Curevac 5,3 εκατ. δόσεις
Οι παραπάνω αριθμοί, ωστόσο, όπως τονίζεται ενδέχεται να μεταβληθούν ανάλογα με τις προσφερόμενες ποσότητες των εταιρειών και την εγκεκριμένη κατανομή δόσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ποιοι θα εμβολιαστούν κατά σειρά
Η πρώτη φάση αφορά:
Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης
Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης 27/12/2020
Η δεύτερη φάση αφορά:
►Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Περαιτέρω προτεραιοποίηση:
• Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
• Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
• Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
• Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω
Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης: Φεβρουάριος 2021
► Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
► Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
► Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
► Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19
Η τρίτη φάση αφορά:
► Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα
Εκτιμώμενη ημερομηνία έναρξης: Ιούνιος 2021
Πλατφόρμα ή SMS για να μάθεις αν το δικαιούσαι πρώτος
Για τη διενέργεια εμβολιασμού ο Πολίτης θα πρέπει να κλείνει ραντεβού. Αυτό θα το μπορεί να το κάνει μεταξύ άλλων μέσα από τη πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Εκεί θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:
Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034). Το SMS θα πρέπει να αναφέρει τον ΑΜΚΑ σας – κενό – επώνυμο.
Ετσι θα κλείνονται τα ραντεβού
Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:
Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα emvolio.gov.gr.
Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
Για τους πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.
Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κ.λπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.
Ο πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού. Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.
Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.
Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη.
Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης
Πηγή; typosthes.gr