ΕΚΤΑΚΤΟ: Νέο τρίτο lockdown θα φέρει κύμα από «λουκέτα» στο εμπόριο

Τον κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας και να κλείσουν επιχειρήσεις επεσήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος μπροστά στο ενδεχόμενο νέου υποχρεωτικού κλεισίματος των φυσικών καταστημάτων, το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει τη χαριστική βολή σε χιλιάδες επιχειρήσεις, προκαλώντας επιδημία «λουκέτων» και απώλεια πολλών θέσεων εργασίας. Και αυτό, διότι ο τζίρος που έγινε αυτές τις έντεκα ημέρες που λειτουργούν τα φυσικά καταστήματα σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει τις απώλειες της προηγούμενης περιόδου, την ώρα, μάλιστα, που συσσωρεύονται οι υποχρεώσεις και τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν κατά το δεύτερο lockdown θεωρούνται λιγότερο ευνοϊκά σε σύγκριση με αυτά του πρώτου

Αυτό που τόνιζαν τόσο σε ιδιωτικές συζητήσεις όσο και δημοσίως, επισήμως και ανεπισήμως, είναι ότι προτού προβεί η κυβέρνηση σε απόφαση για νέα αναστολή της δραστηριότητας του λιανεμπορίου στα φυσικά καταστήματα, θα έπρεπε να εξαντληθεί αφενός η αυστηρότητά της σε άλλους κλάδους, όπως είναι για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ, και αφετέρου να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής χρονικών ή/και γεωγραφικών περιορισμών.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη είχε ετοιμαστεί ρύθμιση στην εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου e-katanalotis προκειμένου να ενεργοποιείται χρονόμετρο (αντίστροφη μέτρηση) όταν κάποιος καταναλωτής πηγαίνει για αγορές στα εμπορικά καταστήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, είχε βρεθεί τρόπος να εφαρμόζεται το σύστημα αυτό και στα συμβατικά κινητά τηλέφωνα (όχι smartphones) που χρησιμοποιούν κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Η λογική του συστήματος αυτού ήταν να αντικαταστήσει την αποστολή του κωδικού 2 στο 13033 (όπου κάποιος μπορεί να στείλει πολλαπλά μηνύματα και να διαγράψει τα προηγούμενα μη τηρώντας το δίωρο που προβλέπεται για τις αγορές) και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία μόνο φορά την ημέρα για ένα διάστημα 3 ή 4 ωρών. Αν και οι έμποροι από την πλευρά τόσο των μικρομεσαίων όσο και των μεγάλων αλυσίδων, αλλά και στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης φέρεται να ήταν υπέρ της εφαρμογής του συστήματος αυτού, προκειμένου να μην κλείσουν εκ νέου τα φυσικά καταστήματα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έδωσε –τουλάχιστον ακόμη– το «πράσινο φως».

Την επιβολή χρονικών και γεωγραφικών περιορισμών ζήτησε με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης. «Πριν προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε περιορισμό λειτουργίας της αγοράς, αναμένουμε από την κυβέρνηση να εξαντλήσει την αυστηρότητά της ισότιμα και στους υπόλοιπους κλάδους, αυστηροποιώντας και ελέγχοντας περισσότερο όλους τους λόγους μετακίνησης, συμπεριλαμβανομένων των αγορών, με αυστηρότερο χρονικό ή γεωγραφικό κριτήριο», αναφέρει στην επιστολή του. Ο ίδιος σε άλλο σημείο της επιστολής του υποστηρίζει: «Παραμένει ανεξέλεγκτη η άσκοπη κυκλοφορία στους δρόμους, συζητούμε αν θα επιτρέπονται διαμαρτυρίες με μόνο 100 ή περισσότερα άτομα, αν θα κάνουμε σκι, αν θα λειτουργήσει η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες χωρίς περιοριστικά μέτρα παρόμοια με αυτά που εφαρμόζαμε στο παρελθόν και επιπλέον βλέπουμε να συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη λειτουργία των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων». Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο κ. Καφούνης είχε υποστηρίξει ότι σε περίπτωση τρίτου lockdown κινδυνεύει να οδηγηθεί σε «λουκέτο» μία στις δύο εμπορικές επιχειρήσεις.Τον κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας και να κλείσουν επιχειρήσεις επεσήμανε, μιλώντας στην Καθημερινή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ένα νέο κλείσιμο του λιανεμπορίου θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις και στα δημόσια έσοδα. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις του (σ.σ. τις επόμενες ημέρες θα «τρέξει» σχετική έρευνα από την ΕΣΕΕ) κατά τις πρώτες δέκα ημέρες επαναλειτουργίας των φυσικών καταστημάτων, ο τζίρος διαμορφώνεται σε περίπου 50% του τζίρου της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. «Ακόμη και οι μεγάλες αλυσίδες πραγματοποιούν χαμηλότερους τζίρους, διότι δεν επιτρέπεται να μπουν ταυτόχρονα στα καταστήματα πολλά άτομα. Επιπλέον, καταστήματα με πιο ακριβά είδη, όπως κοστούμια, ακριβά δερμάτινα, είδη πολυτελείας έχουν πολύ χαμηλές πωλήσεις. Ο κόσμος αγοράζει φθηνά ρούχα για casual ντύσιμο και αθλητικά είδη, διότι σκέφτεται ότι τα άλλα ρούχα δεν θα τα φορέσει πουθενά, ελέω τηλεργασίας και μη συμμετοχής σε κοινωνικές εκδηλώσεις», πρόσθεσε. Ο κ. Καρανίκας εκτίμησε ότι ειδικά σε περίπτωση τρίτου lockdown θα εμφανιστούν μαζικά «λουκέτα» από τον Απρίλιο κι έπειτα, και πολύ περισσότερα το καλοκαίρι, λόγω των συσσωρευμένων οφειλών.

Πηγή: kathimerini

Related posts

Αναστάτωση από φωτιά σε καμινάδα – Ξεπηδούν από την οροφή

Έκαψε… την Μουρτζουκου η μητέρα της

«Δεν δηλητhρiάσε με κεταμίνη τη Τζωρτζίνα»: Ο πιο διάσημος τοξικολόγος στον κόσμο «αθωώνει» την Ρούλα Πισπιρίγκου