Eμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Μέσης Ανατολή

Στην κατάσταση εμπλέκονται επικίνδυνα, η Ελλάδα και η Κύπρος, όπως φαίνεται και από τη δήλωση της υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ Μίρι Ρέγεφ.

Ειδήσεις: Eμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Μέσης Ανατολή

Mια επικίνδυνη εξέλιξη εν όψει, καθώς, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ, Μίρι Ρέγεφ, δήλωσε πως «εάν δεχτούμε επίθεση, μπορεί να ζητήσουμε βοήθεια από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και πλοία από την Αθήνα στην Ελλάδα και τη Λάρνακα στην Κύπρο».

Όπως είναι γνωστό με γενική ανάφλεξη απειλείται η Μέση Ανατολή μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων του Ισραήλ σε Γάζα και Δυτική Όχθη, Συρία, Λίβανο, Ιράν και Υεμένη.

Στην κατάσταση εμπλέκονται επικίνδυνα, η Ελλάδα και η Κύπρος, όπως φαίνεται και από τη δήλωση της υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ Μίρι Ρέγεφ, η οποία ανέφερε: «Εάν δεχτούμε επίθεση, μπορεί να ζητήσουμε βοήθεια από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και πλοία από την Αθήνα στην Ελλάδα και τη Λάρνακα στην Κύπρο». Ωστόσο η ισραηλινή υπουργός δεν διευκρινίζει σε τι είδους πλοία αναφέρεται (στρατιωτικά, εμπορικά, επιβατηγά).

Έτσι κι αλλιώς πάντως σε στρατιωτικό επίπεδο και στην κατεύθυνση της γενικότερης ανάφλεξης, συγκεντρώνονται διαρκώς νέες αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ όπως μετέδωσε το Σάββατο το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο, το αεροπλανοφόρο «Theodore Roosevelt» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έφτασε στο Στενό του Ορμούζ, σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων από τις ακτές του Ιράν.

Σε δύσκολη θέση η Κύπρος
Ωστόσο, ειδικά για την Κύπρο, ο επικεφαλής της Χεσμπολά του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, είχε απευθύνει σαφή προειδοποίηση να μην σκεφτεί η Λευκωσία να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια στο Τελ Αβίβ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει να παίζει με τη φωτιά, καθώς τον Μάιο, στο πλαίσιο, ασκήσεων είχε γίνει συνεκπαίδευση με την ισραηλινή πολεμική αεροπορία στην Κρήτη, όπου έγινε δοκιμή για ανεφοδιασμό στον αέρα μαχητικών αεροσκαφών.

Τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2024, διεξήχθη συνεκπαίδευση LIVEX (Live Exercise) μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και αεροσκαφών της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) στην ευρύτερη περιοχή Νότια της Κρήτης.

Στην εν λόγω συνεκπαίδευση, η ΠΑ συμμετείχε με 56 αεροσκάφη F-16, ενώ από πλευράς IAF συμμετείχαν 2 αεροσκάφη Εναέριου Ανεφοδιασμού B707 Tanker της 120 Squadron (Desert Giants).

Η διεξαγωγή της δραστηριότητας αποσκοπούσε στην εκπαίδευση, εξοικείωση και συντονισμό των πληρωμάτων F-16 σε διαδικασίες Εναέριου Ανεφοδιασμού (Air to Air Refueling – AAR) ημέρα και νύχτα, η οποία συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και στην αναβάθμιση της στρατιωτικής συνέργειας των δύο χωρών.

Related posts

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί – Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο

Έρχεται ψυχρή εισβολή με χιόνια

Δημήτρης Σούρας – Ντέμη Γεωργίου: Πέθαναν από την ίδια αιτία! Τι είναι η βακτηριακή λοίμωξη που πρoκάλεσε τους θανάτoυς;