Επανέρχεται ο Καρακατσάνοφ & «ισοπεδώνει» Ζάεφ-Τσίπρα: «Δεν υπάρχει “μακεδονική” γλώσσα, επινοήθηκε το 1945» – «Πόλεμος» Βουλγαρίας-Σκοπίων

Τα Σκόπια από την Ελλάδα το «περίμεναν» από τη Βουλγαρία το «βρήκαν». Η Σόφια και συγκεκριμένα ο Βούλγαρος ΥΠΑΜ, έχει πάρει προσωπικά το ζητημά με τους Σκοπιανούς και συνεχίζει το σφυροκόπημα.

Κάνει δηλαδή με λίγα λόγια αυτά που δεν κάνει ο Α. Τσίπρας. Ντοπή για την Ελληνική Κυβέρνηση! Να πολεμάει η Βουλγαρία τους Σκοπιανούς. Βέβαια για τους δικούς του λόγους, αλλά δεν τους αφήνουν να κάνουν παιχνίδι.

Ο Καρακατσάνοφ τις τελευαίες ώρες έχει κάνει νέες δηλώσεις στα ΜΜΕ της Βουλγαρίας, που κάποιοι στην Αθήνα και συγκεκριμένα το ΑΠΕ για ευνόητους λόγους δεν έπαιξαν ποτέ!

«Μίλησα με τον πρωθυπουργό Μπορίσοφ σχετικά με την χειραγώγηση, την οποία συνεχίζει να κάνει η «Μακεδονία» σχετικά με την ιστορία μας. Εδώ και μήνες έχω δώσει παραδείγματα παραχάραξης των ιστορικών γεγονότων». Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, υπουργός Άμυνας και αρχηγός του κόμματος VMRO, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ στην ε/φ «Τρουντ», σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, στην δική του ανάρτηση στο Facebook.

«Τα Σκόπια συνεχίζουν να ακολουθούν μια αντιβουλγαρική πολιτική και ταυτόχρονα ζητούν την υποστήριξη της Βουλγαρίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα – εδώ και μήνες δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην συμπεριφορά των αρχών των Σκοπίων, μάλλον το αντίθετο –συνεχίζουν την παραποίηση της ιστορίας, ισχυριζόμενοι π.χ. ότι ο βασιλιάς Σαμουήλ δεν ήταν Βούλγαρος βασιλιάς και ότι πολέμησε κατά της Βουλγαρίας» τόνισε ο Καρακατσάνοφ, όπως αναφέρει το thepresident.gr

Στο δημοσίευμα παρατίθενται αποσπάσματα από την ανάρτησή του στο Facebook, στην οποία επικρίνει τις δηλώσεις του Ζάεφ σχετικά με την «μακεδονική» γλώσσα, προειδοποιώντας ότι παρόμοια συμπεριφορά μπορεί να κοστίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση ΒΝΤ σήμερα, ο Καρακατσάνοφ επανέλαβε τις θέσεις του, περί παραχάραξης της ιστορίας και καλλιέργειας «μακεδονικής» γλώσσας και μειονότητας, «όχι μόνο μέσα στη χώρα, αλλά και στη Βουλγαρία και άλλες γειτονικές χώρες» όπως είπε. 

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, στην οποία η Βουλγαρία να υποστηρίζει την «Μακεδονία» στον δρόμο της προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να έχει διαμεσολαβήσει στις συνομιλίες της χώρας με την Ελλάδα, να βοηθά πολιτικά και οικονομικά, ενώ παράλληλα η «Μακεδονία» να βάζει στην πλάτη της Βουλγαρία τα παλιά μαχαίρια της σερβικής προπαγάνδας, της προπαγάνδας της Κομμουνιστικής Διεθνούς και της προπαγάνδας του μακεδονιμού» επεσήμανε ο Καρακατσάνοφ (Πηγή: Ε/φ «Τρουντ», δημόσια τηλερόαση ΒΝΤ).

«Διάβασα τις δηλώσεις του Ζάεφ στο κοινοβούλιο της «Μακεδονίας» για τη «μακεδονική» γλώσσα. Η γλώσσα αυτή επινοήθηκε το 1945. Διάβασα ότι θα ζητήσουν να αναγνωριστεί ως γλώσσα και στη Βόρεια Ελλάδα. Ποιες είναι οι εγγυήσεις ότι δεν θα ζητήσουν μετά να αναγνωριστεί ως γλώσσα και στη Βουλγαρία; Φτάνουν αυτά τα κόλπα!» Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ μιλώντας αντίστοιχα στο κανάλι Nova.

Διευκρίνισε ότι έκανε την ανάρτηση με την ιδιότητα του αρχηγού του κόμματος VMRO και του Βούλγαρου πολίτη και ότι δεν συνεννοήθηκε με άλλους. «Είμαι επίσης και αναπληρωτής πρωθυπουργός. Νομίζω ότι με κατάλαβαν καλά στα Σκόπια» τόνισε ο Καρακατσάνοφ.

Επανέλαβε επίσης ότι δεν βλέπει σχεδόν καμία πρόοδο στην εργασία της διμερούς επιτροπής για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα που συγκροτήθηκε σύμφωνα με τη συμφωνία φιλίας, σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας, που υπεγράφη τον Αύγουστο του 2017. «Ναι, πράγματι, οι πολιτικοί είναι λίγο πιο προσεκτικοί, αλλά π.χ. στις 11 Οκτωβρίου τιμούν την γιορτή που λέγεται «εξέγερση κατά των βουλγαρικών κατοχικών δυνάμεων» είπε ο Καρακαστσάνοφ.

Στο ρεπορτάζ του καναλιού Nova παρουσιάστηκαν επίσης οι δηλώσεις, από τις Βρυξέλλες της υπουργού Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχάριεβα. «Αναμφισβήτητα, η υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας είναι κάτι θετικό. Ωστόσο, σημαντικότερη από την υπογραφή της συμφωνίας είναι η εφαρμογή της. Το βουλγαρικό εθνικό συμφέρον επιτάσσει ένταξη της «Μακεδονίας» στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει πρώτα να υπάρξουν αποτελέσματα στις εργασίες της διμερούς επιτροπής για ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα» επεσήμανε η Ζαχάριεβα.

Τέλος, στο ρεπορτάζ της Nova προβλήθηκε η ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η γλώσσα δεν αποτελεί αντικείμενο της συμφωνίας των Πρεσπών και ότι ο πρωθυπυοργός Ζόραν Ζάεφ σέβεται τις ευρωπαϊκές αξίες και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εκφράζεται τέλος η λύπη της κυβέρνησης για τυχόν παρερμηνεία των δηλώσεων Ζάεφ.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ

Μιλώντας χθες στη δημόσια ραδιοφωνία BNR, ο ιδιοκτήτης του ειδησεογραφικού πρακτορείου Focus, Κρασιμίρ Ουζούνοφ δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μιλάει εδώ και μισό χρόνο για τη νομιμοποίησης της «μακεδονικής» γλώσσα. Το ερώτημα είναι γιατί αντιδρούμε τώρα και μάλιστα μόνο σε επίπεδο αναπληρωτή πρωθυπουργού».

«Ό,τι και να πούμε, οι βούλγαρο-«μακεδονικές» σχέσεις, θα είναι πάντα αρκετά ευαίσθητες και αρκετά εύθραυστες και ευάλωτες», είπε ο Ουζούνοφ, τονίζοντας ότι θεωρεί πως ο Καρακατσάνοφ έχει δίκιο σε ό,τι αφορά τα θέματα της κοινής ιστορίας.

Ο Ουζούνοφ θεωρεί, ωστόσο, ότι ο Καρακατσάνοφ έθεσε τώρα το θέμα των εκκρεμοτήτων στις σχέσεις με την ΠΓΔΜ λόγω των αντιπαραθέσεων στο εσωτερικό των Ενωμένων Πατριωτών. «Μετά από σχεδόν 30 χρόνια στην πολιτική, ο Καρακατσάνοφ ξέρει πολύ καλά ότι μπορεί να ξυπνήσει πατριωτικά αισθήματα στους Βούλγαρους, μιλώντας για τη «Μακεδονία» και γι΄αυτό αποφάσισε ότι είναι καλύτερο να μιλάει για τη «Μακεδονία» παρά για τα εκκρεμή ζητήματα στους κόλπους των Ενωμένων Πατριωτών. Προφανώς, το VMRO θα ποντάρει στο θέμα του μέλλοντος της «Μακεδονίας» στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΖΑΕΦ

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ, σχολιάζοντας όσα είπαν κυβερνητικοί παράγοντες της Βουλγαρίας, καθώς και τις προειδοποιήσεις που απηύθυναν προς τον ίδιο και την πΓΔΜ στο ζήτημα της γλώσσας.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, υπέδειξε ότι κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εθνικότητα κάποιου, κάτι, που -όπως είπε σύμφωνα με το b92.net- είναι ευρωπαϊκή αξία που ο καθένας πρέπει να σέβεται.

«Είμαι Μακεδόνας, μιλάω μακεδονικά, αυτό είναι δικαίωμά μου, είναι ευρωπαϊκή αξία, περιμένω όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να αποδεχτούν και να σεβαστούν τις ευρωπαϊκές αξίες». «Συμφωνήσαμε να μοιραστούμε την κοινή ιστορία και να συνεχίσουμε να συζητάμε στο πνεύμα της φιλίας, για να οικοδομήσουμε σχέσεις καλές γειτονίας» δήλωσε ο Ζάεφ, όπως μετέδωσε το Radio Free Europe.

«Οι Καρακάτσνοφ, Ζαχάριεφ και Μπορίσοφ είναι φίλοι του μακεδονικού λαού. Ήταν δικαίωμά μου να καταλήξω σε συμφωνία με την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία η πΓΔΜ θα έχει ένα νέο όνομα και θα ονομαστεί Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Το Σαββατοκύριακο, ο Βούλγαρος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ηγέτης του BMRO (Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα) και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, προειδοποίησε τον Ζάεφ να μην κάνει κατάχρηση του ζητήματος της «μακεδονικής» γλώσσας για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Η βόρεια Μακεδονία είναι γεωγραφικός προσδιορισμός που καλύπτει επικράτεια της Βουλγαρίας» είπε. «Ο Ζάεφ μπορεί να θέλει υφαρπάξει αύριο μια παρόμοια βουλγαρική διάλεκτο ως επίσημη ξένη γλώσσα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Πρόκειται για πρόκληση» δήλωσε ο Καρακατσάνοφ.

Πηγή:  pentapostagma.gr

Related posts

Μεγάλη κι επικίνδυνη φωτιά σε πλήρη εξέλιξη – Δίνουν αγώνα οι Πυροσβέστες – Στη μάχη και τα εναέρια

Προσοχή: Αλλάζει ραγδαία ο καιρός σε λίγες ώρες

Νέο σοκ: Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Καβουκλής