Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 12 το μεσημέρι το -προγραμματισμένο για σήμερα Κυριακή- συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, με βασικό αίτημα να μην συγκαλυφθεί η τραγωδία στα Τέμπη, που είχε ως αποτέλεσμα 57 άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους και δεκάδες ακόμη να εξακολουθούν να παραμένουν αγνοούμενοι μέχρι και σήμερα, 12 ολόκληρες ημέρες μετά.
Η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, Φοιτητικοί Σύλλογοι, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, αλλά και πολλοί ακόμη φορείς και σωματεία έχουν απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με σκοπό να πραγματοποιήσουν μια ακόμη πορεία διαμαρτυρίας για το έγκλημα που συντελέστηκε.
Διαμαρτυρία Τέμπη: “Το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί ποτέ”
«Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή» είναι ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά συνθήματα των διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται μαθητές, φοιτητές, αλλά και στελέχη της αντιπολίτευσης, μείζονας και ελάσσονας.
Λόγω της πορείας έχει διακοπεί η κίνηση όλων των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη, στην οδό Πανεπιστημίου και στην οδό Σταδίου.
Θυμίζουμε ότι, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ., οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο» έκλεισαν στις 10:30 το πρωί για «λόγους ασφαλείας», κάτι που συνέβη και με τους σταθμούς του μετρό «Ομόνοια» και «Μοναστηράκι» από τις 12 το μεσημέρι. Ως εκ τούτου, οι συρμοί διέρχονται από όλα αυτά τα σημεία χωρίς να πραγματοποιούν στάσεις.
Διαμαρτυρία Τέμπη: Συνεχίζονται οι πορείες και στην Θεσσαλονίκη
Συλλαλητήριο για την τραγωδία των Τεμπών πραγματοποιήθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στο πέταλο της Αριστοτέλους, ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Η διαδρομή που ακολουθούν οι διαμαρτυρόμενοι περνά από τον πεζόδρομο της οδού Αριστοτέλους, συνεχίζει τη Λεωφόρο Νίκης με σημείο λήξης της πορείας να αναμένεται να είναι το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ως εκ τούτου, η Λεωφόρος Νίκης, παραμένει κλειστή για την κυκλοφορία των οχημάτων.
Την εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, ενώ χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο σημείο.
«Οι ζωές μας μετράνε – Να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων» αναγράφεται σε ένα από τα πανό, με τους διαδηλωτές να αναφέρουν στα συνθήματά τους πως «οι ζωές έχουν αξία», επισημαίνοντας ότι ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα πρέπει να αποδοθούν άμεσα και σε πολιτικά πρόσωπα.
Σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε νωρίτρρα σήμερα στη Μονή Βλατάδων, στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, η επιμνημόσυνη δέηση για τους 12 φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 28/2.
Η επιμνημόσυνη δέηση που ακολούθησε τη Θεία Λειτουργία της Κυριακής και στην οποία χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμόριος, αποτέλεσε μία πρωτοβουλία των Πρυτανικών Αρχών, με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, πλήθος κοσμητόρων και προέδρων των σχολών, αλλά και αρκετών καθηγητών του Πανεπιστημίου, να δίνουν το «παρών».
Στη Μονή Βλατάδων, όπου συνέρρευσε και πλήθος κόσμου, προκειμένου να ανάψει ένα κεράκι στη μνήμη των 12 φοιτητών, παραβρέθηκαν, επίσης, ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης, αλλά και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Σε μια κίνηση που ραγίζει καρδιές εν όψει του σημερινού συλλαλητηρίου στην Κεντρική Πλατεία της θεσσαλικής πρωτεύουσας, προχώρησε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας.
Όπως αναφέρει το larissanet.gr, οι μαθητές τύπωσαν ένα εισιτήριο τρένου, στο οποίο απεικονίζονται ο τόπος προορισμού και ο τόπος άφιξης, στο οποίο όμως αναγράφεται χαρακτηριστικά πως είναι «χωρίς επιστροφή», όπως ακριβώς, δηλαδή, έμελλε να ισχύσει για τα τουλάχιστον 57 θύματα της ανείπωτης τραγωδίας.
Μαθητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι διαδήλωσαν όλοι μαζί στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, ενώνοντας τις φωνές τους για να απαιτήσουν ασφάλεια στις μετακινήσεις και δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή, δίχως να χάνονται άδικα ζωές, όπως συνέβη στα Τέμπη.
Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου, έγινε πορεία μέχρι τον ΟΣΕ, με εκατοντάδες Λαρισαίους να συμμετέχουν κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα όπου απαιτούσαν να μη γίνει καμία συγκάλυψη στην υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους του δυστυχήματος της σύγκρουσης των αμαξοστοιχιών.