Έρχεται αυτό που έτρεμαν οι σεισμολόγοι: «Το ρήγμα του Μαρμαρά σπάει και φέρνει ακpαio σεισμό» – Οι κόκκινες περιοχές

Η Τουρκία ταρακουνήθηκε από σεισμό μεγέθους 4,4 της κλίμακας Ρίχτερ το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου, με το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης να εντοπίζεται στο Τσανάκκαλε.

Έρχεται αυτό που έτρεμαν οι σεισμολόγοι

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε γειτονικές επαρχίες, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν υπήρξαν αναφορές για σοβαρές ζημιές ή θύματα.

Σεισμός στην Τουρκία: Προειδοποίηση από ειδικό
Ωστόσο, λίγες ώρες μετά τον σεισμό, ο καθηγητής γεωλογίας Dr. Naci Görür προειδοποίησε ότι αυτή η σεισμική δόνηση ενδέχεται να επηρεάσει το ρήγμα του Μαρμαρά. Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει έναν μεγάλο σεισμό στο μέλλον, αναδεικνύοντας τις ανησυχίες για την σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ο καθηγητής έκανε εκτιμήσεις σχετικά με το κατά πόσο ο σεισμός θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν πιο ισχυρό σεισμό στον Μαρμαρά, αναφέροντας ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά, δεδομένης της ιστορικής της σημασίας και των πιθανών κινδύνων που ενέχει.

Συγκεκριμένα, ο Görür είπε, «Αυτός ο σεισμός θα επηρεάσει λίγο πολύ το τμήμα του ρήγματος που αναμένεται να σπάσει στον Μαρμαρά».

Πpoειδoπoίηση σεισμολόγου Λέκκα: «Έρχεται ακpαίoς σεισμός. Δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας που να μην το πιστεύει αυτό»

Tα δικά του μηνύματα έστειλε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας αναφορικά με την Τουρκία και τη συχνότητα των σεισμών που αναμένεται να υπάρξει στη γειτονική χώρα.

Πpoειδoπoίηση σεισμολόγου Λέκκα: Έρχεται ακpαίoς σεισμός

Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας αποκάλυψε πως σύμφωνα με τους επιστήμονες αναμένεται να έρθει νέος μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη το επόμενο διάστημα.

Θυμίζουμε ότι στην Τουρκία είχε κάνει χθες μεγάλο σεισμό ύψους 5,9 ρίχτερ με τις σεισμικές δονήσεις που ακολούθησαν από τότε έως σήμερα να είναι συνολικά πάνω από 100 στον αριθμό τους!

Ευθύμης Λέκκας για τον σεισμό στην Τουρκία:

Οι επιστήμονες περιμένουν μεγαλύτερο σεισμό

O πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν απειλείται από τον χθεσινό σεισμό.

Ο Ευθύμης Λέκκας πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας σε τηλεοπτική του εμφάνιση στην ΕΡΤ μίλησε για τον μεγάλο χθεσινό σεισμό στην Τουρκία κλίμακας 5,9 Ρίχτερ. Αρχικά, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την χώρα μας μετά την σεισμική δόνηση στην Τουρκία, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει επιστήμονας στον κόσμο που να μην θεωρεί πως θα ακολουθήσει μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινόυπολη.

Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας : «Έχουν γίνει πάνω από 100 σεισμικές δονήσεις μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ. Ουσιαστικά για να γίνει κατανοητό, αυτός ο σεισμός έγινε στην προέκταση του ρήγματος του δεύτερου σεισμού στο Καχραμάνμαράς που έχει μία διεύθυνση βορειοανατολική νοτιοδυτική. Δηλαδή έγινε στο υπόλοιπο κομμάτι του ρήγματος, το οποίο δεν είχε σπάσει. Στο Καχραμάνμαράς ο σεισμός ήταν της τάξεως των 7,6. Είχε προηγηθεί ο σεισμός στην Αντιόχεια με 7,8, μέσα σε μερικές ώρες γίνανε αυτοί οι δύο μεγάλοι σεισμοί. Ουσιαστικά είναι στην ίδια περιοχή, αλλά το σημαντικό είναι ότι το επίκεντρο του σεισμού αυτού, ανεξάρτητα αν είναι συνέχεια, αν είναι μετασεισμός ή αν είναι μία τελείως διαφορετική σεισμική δόνηση, είναι στην κορυφή της σφήνας. Είναι μία σφήνα που διεμβολίζει ουσιαστικά τον τουρκικό χώρο και τον διαιρεί σε δύο κομμάτια στο ανατολικό κομμάτι και στο δυτικό κομμάτι».

Συνεχίζοντας είπε: «Αυτή η κίνηση της μετατόπισης της Τουρκίας γίνεται διαμέσου του ρήγματος της Ανατολίας στο Βορρά, που έχει μία διεύθυνση Ανατολή – Δύση. Εκεί αυτό το ρήγμα καταλήγει και στην Κωνσταντινούπολη, καταλήγει δηλαδή εκεί όπου σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιστήμονες περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό. Ίσως επιταχύνει ή ίσως καθυστερήσει τη διαδικασία εκδήλωσης του σεισμού στην Κωνσταντινούπολη[…] Δεν υπάρχει ούτε ένας επιστήμονας σε όλο τον κόσμο που να μην θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός».

«Γιατί η συλλογιστική είναι απλή, πολύ απλή. Έχουν σπάσει τα 12 κομμάτια του ρήγματος της Ανατολίας, έχουν δώσει αντίστοιχους σεισμούς, δεν έχει δώσει σεισμό το κομμάτι του ρήγματος που είναι στην Κωνσταντινούπολη. Συνεπώς, αν και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά αν θα γίνει σε ένα μήνα ή σε δύο χρόνια ο σεισμός, έπρεπε ήδη να έχει γίνει σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκανε η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Από το 2004 υπάρχουν οι πρώτες δημοσιεύσεις επιστημονικές για τον επικείμενο σεισμό. Βεβαίως, όσο καθυστερεί χρονικά ο σεισμός, τόσο συγκεντρώνονται περισσότερες δυνάμεις με αποτέλεσμα να έχουμε λίγο μεγαλύτερα μεγέθη», τόνισε κλείνοντας.

Related posts

Μόλις Ανακοινώθηκε: Κλειστά Σχολεία αύριο 14/01

Νέος δυνατός σεισμός

Συναγερμός: Βρέθηκε πτώμα ημίγυμνου άνδρα