Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Όσοι θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη τους ας πάνε να κοιτάξουν την πρόσφατη ιστορία τους. Όσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το μπόι τους πρώτα να διαβάσουν βιβλία ιστορίας. Ας μάθουν πολύ καλά πως γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στο Σαγγάριο, και πως έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα (σ.σ. αναφέρεται στη Μάχη του Σαγγάριου τον Αύγουστο του 1921)».
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dün beraber yürüdüklerimizden bazıları 'Osmanlı Tokatı'nın ne olduğunu hala anlayamamış. 'Osmanlı Tokatı'nı sadece Afrin'deki teröristler yemedi, onların dışında da bazıları yedi.https://t.co/O9zYV0ogkA pic.twitter.com/aJGkcvlxPk
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) March 11, 2018
Οι δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου
Στις 4 Μαρτίου 2018, κατά την ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη του δήμου, Πύδνας- Κολινδρού, Πιερίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία επισημαίνοντας ότι η χώρα μας επιδιώκει σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και στηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική. Αλλά αυτά εξαρτώνται «από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού δικαίου, «ιδιαιτέρως δε, από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης και του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, εφαρμοζόμενων εν συνόλω και όχι επιλεκτικώς».
«Επιπλέον, η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία κατοχυρώνει τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αναθεωρείται ούτε επικαιροποιείται και είναι απολύτως σαφής, δίχως ν’ αφήνει ίχνος «γκρίζων ζωνών» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Και πρόσθεσε: «Τους έχουμε καταστήσει και τους καθιστούμε σαφές. Κι εμείς, και η ΕΕ και οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αφήνει κανένα κενό, δεν επιδέχεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση. Αυτή είναι. Και δεν έχει κενό όπως είπα, άρα, δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες». Ας μην επινοούν κάποιοι «γκρίζες ζώνες». «Γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο δεν υπάρχουν» είπε ο κ. Παυλόπουλος.
«Τους λέμε, εδώ είμαστε, να ζήσουμε ειρηνικά, δημιουργικά. Τι πιο απλό, από το να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τι πιο απλό από το να σεβαστούν το Δίκαιο της Θάλασσας, τη Συνθήκη της Λωζάνης;».
«Μπορεί να μην έχουμε το έδαφος, εκείνο, το οποίο, ιστορικά θα μας αναλογούσε. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο τόπος, αυτή η Ελλάδα, έχει λόγο και υπόσταση στην ΕΕ. Αυτό καλούμε την Τουρκία να κάνει» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και κάλεσε την Τουρκία να «μετρά το μέλλον της», με το μέτρο «του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας».
«Εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι. Δε το θέλουμε, αλλά αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.
Επίθεση στο ΝΑΤΟ
Νωρίτερα, ο Ερντογάν άσκησε σκληρή κριτική στο NATO για το γεγονός ότι δεν στηρίζει την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.
Μιλώντας ενώπιον υποστηρικτών του ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφώνησε: «Ε! ΝΑΤΟ, πού είσαι; Με όλα αυτά που συμβαίνουν στη Συρία, πότε το NATO θα πάρει τη μεριά μας;» και κατηγόρησε τη Συμμαχία για δύο μέτρα και δύο σταθμά, λέγοντας ότι η Τουρκία στέλνει δικούς της στρατιώτες στις ζώνες σύγκρουσης όταν της ζητείται, αλλά εκείνη δεν εισπράττει υποστήριξη σε αντάλλαγμα.
Ο Ερντογάν προέτρεψε το NATO να σπεύσει σε βοήθεια της Τουρκίας λέγοντας ότι τα σύνορά της «τελούν αυτή τη στιγμή υπό απειλή».
Πηγές: eleftherostypos.gr