Πρωτοβουλία για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ως χριστιανική εκκλησία, ανακοίνωσε πως αναλαμβάνει ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα τις ΗΠΑ και παραρτήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της «Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας», Κρις Σπύρου, ανέφερε ότι πρόκειται να κατατεθεί σχετικό αίτημα προς τις τουρκικές αρχές μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά να ζητηθεί η συμπαράσταση κάθε ανεξάρτητου φορέα που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας καθώς και του Αμερικανικού Κογκρέσου.
Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από τις τουρκικές αρχές, η «Παγκόσμια ενορία Αγίας Σοφίας» θα απευθυνθεί στα δικαστήρια της Τουρκίας και αν υπάρξει νέα αρνητική απάντηση, τότε θα απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.
Ο κ. Σπύρου διευκρίνισε ότι σύμφωνα με το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα πρέπει να έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση, κάτι που, όπως είπε, έγινε. «Κάναμε επίσημες διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Τουρκίας και τους νομικούς συμβούλους μας στην Ουάσιγκτον, στην πρεσβεία της Τουρκίας, όμως το αίτημά μας απορρίφθηκε», τόνισε.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το 2010, οπότε η Κωνσταντινούπολη ανακηρύχτηκε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης ζητήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση να πραγματοποιηθεί θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία, όμως αυτό δεν έγινε δεκτό.
«Το θέμα δεν είναι πολιτικό» είπε, αλλά υπογράμμισε ότι αφορά τη θρησκευτική ελευθερία και εκτίμησε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να διατυπωθεί το σχετικό αίτημα στις τουρκικές αρχές.
Δήλωσε ότι ο ίδιος δεν είναι ούτε θρησκόληπτος, ούτε υπερθρησκευόμενος ωστόσο «όλοι οι χριστιανοί, ιδιαίτερα οι Έλληνες και οι Ρώσοι, αισθάνονται ότι η Αγία Σοφία είναι η εκκλησιά τους, το σύμβολό τους, όπως το σύμβολο των Καθολικών είναι ο Άγιος Πέτρος και των Εβραίων ο τοίχος των δακρύων».