Εάν μία χώρα θέλει να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της, σκέφτεται διάφορους τρόπους για να το πετύχει αυτό και ένας από αυτούς είναι οι γυναίκες.
Η υποχρεωτική θητεία
Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία των γυναικών « θα βοηθήσει τη Δανία να εκπληρώσει τους όρους που υπαγορεύει η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, ενώ θα ήταν ‘επωφελές’ για τον στρατό εάν είχε περισσότερες γυναίκες στο δυναμικό του», σχολίασε σε συνέντευξή του, ο υπουργός Άμυνας και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Δανίας, Jakob Ellemann-Jensen.
Αυξάνεται το ποσοστό των γυναικών στον στρατό της Δανίας -Πηγή: Υπηρεσία Προσωπικού υπουργείου Άμυνας
Επί του παρόντος, οι γυναίκες μπορούν να ενταχθούν σε εθελοντική βάση, ενώ οι άνδρες υποχρεούνται να υπηρετήσουν εάν επιλεγούν μέσω ενός συστήματος κλήρωσης, με τη θητεία να έχει για τους περισσότερους διάρκεια τεσσάρων μηνών. Το νέο μέτρο έχει την υποστήριξη αρκετών γυναικείων οργανώσεων και έρχεται καθώς η Δανία, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, εντείνει τη στήριξή της στην Ουκρανία που βρίσκεται στο έλεος ρωσικής εισβολής.
Η γειτονική χώρα, Νορβηγία, έγινε το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που εισήγαγε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τις γυναίκες από το 2015, με το ποσοστό των γυναικών στο στρατό της να αγγίζει στο 20% το 2021. Η μεγαλύτερη σκανδιναβική χώρα, η Σουηδία, επανέφερε τη στράτευση από το 2017, επεκτείνοντάς την υποχρέωση και στις γυναίκες. Η θητεία και στις δύο χώρες εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα επιλεκτική και για τα δύο φύλα. Η Ολλανδία κατατάσσει επίσης γυναίκες στο στρατό της από το 2020, ενώ η στράτευση είναι εθελοντική.
Η γνώμη του ΝΑΤΟ
Ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε το σχέδιο καθώς το υπουργείο του δημοσίευσε τα συμπεράσματα μιας εξαμηνιαίας έκθεσης του ΝΑΤΟ, η οποία επέκρινε τη Δανία ότι δεν επενδύει αρκετά στον στρατό της, κυρίως στη στεριά και στη θάλασσα. Το υπουργείο απέφυγε να δημοσιεύσει την έκθεση εν συνόλω, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια, επικαλούμενο την «τρέχουσα κατάσταση της πολιτικής ασφάλειας και την επιθετικότητα της Ρωσίας».
Η έκθεση συντάχθηκε προτού η Δανία ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι σχεδιάζει μια εφάπαξ αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 4,5 δισεκατομμύρια κορόνες (660 εκατομμύρια δολάρια) ώστε να φθάσουν το 2% του ΑΕΠ της το 2030, τρία χρόνια νωρίτερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως.