Εξαδάκτυλος: Δεν μπορεί να λέμε «κηδεία έως 9 άτομα» και στην πορεία να είναι 9.000

«Δεν ξέρω αν σας φαίνομαι κουρασμένος, αλλά δεν αισθάνομαι κουρασμένος», είπε δηκτικά ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι», απαντώντας έτσι στις δηλώσεις της Αναστασίας Κοτανίδου για την εικόνα που επικρατεί στις συνεδριάσεις της Επιτροπής, η οποία, όπως είπε η κ. Κοτανίδου «έχει χάσει τον δρόμο της και προσπαθεί να ξαναβρεί τον βηματισμό της».

Πηγή: ant1news.gr
Όπως είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, η Επιτροπή συνεχίζει να κάνει καλά την δουλειά της, σημειώνοντας ότι η παράταση των μέτρων κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να υπάρξει καλύτερη απόδοση τους και περιορισμός της εξάπλωσης του κορωνοϊού και του αριθμού των κρουσμάτων.

Ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρθηκε και στις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, λέγοντας ότι θα πρέπει να τηρούνται μέτρα από όλους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορεί να λέμε ότι υπάρχουν περιορισμοί σε όλα, δεν μπορεί να λέμε «κηδεία έως 9 άτομα» και στην πορεία να είναι 9.000».

Προβληματισμένη για τον αριθμό των κρουσμάτων και την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία παρουσιάστηκε η διευθύντρια της πνευμολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Mίνα Γκάγκα, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

Πηγή: megatv.com
«Έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα και νοσηλευόμενους. Αυτό δεν πάει καλά. Υπάρχει τεράστια κούραση σε όλους και αυτό μας κάνει να ακολουθούμε λιγότερα τα μέτρα. Δεν ξέρω αν είναι τρίτο κύμα ή συνέχεια του δεύτερου. Φθάσαμε μέχρι πάνω από 3.000 κρούσματα. Με τόσα κρούσματα τα νοσοκομεία θα έχουν προβλήματα» σημείωσε.

Αναφορικά με την δήλωση της Αναστασίας Κοτανίδου ότι η «επιτροπή κουράστηκε και παίρνει λάθος αποφάσεις» δήλωσε πως «όλοι έχουμε κουραστεί. Παλεύουμε με τα θεριά ένα χρόνο. Αναμενόμενο να υπάρχει κούραση. Αυτό είναι όλο και όλο αυτό που είπε η κ. Κοτανίδου».

Και συνέχισε: «Νομίζω γενικά λειτουργήσαμε καλύτερα από άλλες χώρες. Απλώς υπάρχει κούραση και ότι δεν σταματάει η πανδημία, που παρά τα μέτρα δεν αναχαιτίζεται, και αυτό μας προβληματίζει όλους».

Η κ. Γκάγκα έκρουσε καμπανάκι για τον κίνδυνο της ενδοοικογενειακής διασποράς. «Στην κλινική έχουμε τρεις οικογένειες που νοσηλεύονται. Τον φέρνουμε εμείς οι ίδιοι στο σπίτι μας τον ιό. Πρέπει να προσέχουμε για τους εαυτούς μας πρώτα και για μετά για όλους τους υπόλοιπους».

Όπως είπε, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» είναι γεμάτοι οι θάλαμοι και οι ΜΕΘ για Covid ασθενείς, ενώ ανέφερε ότι νοσηλεύονται ακόμα και 20χρονοι. Παράλληλα, έκανε λόγο ότι είναι λίγοι όσοι νοσηλεύονται άνω των 80 ετών λόγω των εμβολίων.

Τέλος διαβεβαίωσε ότι τα νοσοκομεία της Αθήνας δεν έχουν θέμα οξυγόνου.

Θωμαΐδης: Σε 40 ημέρες θα μειωθούν τα κρούσματα – Δεν αντέχει ο κόσμος άλλο lockdown

Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας, Νίκος Θωμαΐδης μεταφέρει την εικόνα από το μέτωπο της πανδημίας στην χώρα εξηγώντας τι δείχνουν τα λύματα και τα δεδομένα που συλλέγονται για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, η αύξηση του προηγούμενου κύματος ξεκίνησε από τους ασυμπτωματικούς.

«Οι μετρήσεις που έχουμε είναι μέχρι και την Πέμπτη. Μέχρι και την Πέμπτη δεν είχαμε καμία μεταβολή. Είμαστε σε επιπεδοποίηση της κορύφωσης του κύματος. Κι αυτό θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα. Ο κόσμος έχει κουραστεί» είπε μιλώντας στο Open.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα χρειαστούν ακόμη 40 ημέρες για να μειωθούν τα κρούσματα, αλλά «μπορούμε να πάμε σε πιο χαλαρά μέτρα ως τότε. Αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορύφωση, δεν θα έχουμε επιπλέον αύξηση. Η Αττική θα αρχίσει να έχει ύφεση».

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, η αύξηση του προηγούμενου κύματος ξεκίνησε από τους ασυμπτωματικούς. «Ο πληθυσμός δεν αντέχει νέο αυστηρό lockdown τύπου Μαρτίου. Πρέπει να πάμε σιγά σιγά σε άνοιγμα», τόνισε.

Διαδηλώσεις, αποσυμπίεση κόσμου και εμβόλια

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τόνισε την ανάγκη να ανοίξουν με ασφάλεια τα μικρά μαγαζιά για να αποσυμπιεστεί ο κόσμος.

«Το πόσες εβδομάδες μέτρων θα έχουμε εξαρτάται από το πόσο θα εφαρμόσουμε τα μέτρα. Το ποσοστό που τηρούνται τα μέτρα είναι πολύ μικρό. Υπήρχε μείωση κινητικότητας μόνο 20% με το αυστηρό lockdown. Υπάρχει κόπωση, αμφισβήτηση, πράγματα τελείως παράλογα. Δεν γίνεται εν μέσω κορωνοϊού να οργανώνουμε διαδηλώσεις συνεχώς επί οποιουδήποτε θέματος» επισήμανε.

«Ο κόσμος χρειάζεται βαλβδίδες εκτόνωσης. Πολύ πιο ασφαλές να ανοίξουμε τα μικρά μαγαζιά στις μεγάλες πόλεις με click in shop. Θα αρχίσει να παίρνει μπροστά η οικονομία. Αν πάτε σε μια πλατεία θα δείτε ότι γύρω από ένα παγκάκι υπάρχουν 20 άνθρωποι γύρω από ένα παγκάκι. Οι μισοί καπνίζουν και οι άλλοι μισοί πίνουν καφέ. Αυτό είναι σαφώς πιο επικίνδυνο από το να καθόντουσαν σε εξωτερικούς χώρους, σε μια καφετέρια με τις σωστές αποστάσεις από 4» πρόσθεσε.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα χρειαστούν 2-3 εβδομάδες ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση στα κρούσματα. «Όμως ήδη η θνητότητα είναι μειωμένη» συμπλήρωσε.

Τέλος μίλησε για τον εμβολιασμό. «Παγκοσμίως 200 εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν. Όση συχνότητα είχαν οι πνευμολογικές εμβολές και οι θρομβώσεις πριν έχουν και τώρα. Στην Βρετανία 11 εκατομμύρια έκαναν στο εμβόλιο της Astra Zeneca. Δεν υπήρξε καμία αύξηση της συχνότητας πνευμονολογικής εμβολής και των θρομβώσεων σε σχέση με τον ίδιο αριθμό ανθρώπων που δεν είχαν λάβει το εμβόλιο» είπε, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Related posts

Άσχημα νέα για την ζάχαρη – Τι έρχεται τον χειμώνα

Κορονοϊός: Ο εφιάλτης επέστρεψε – Έρχεται lockdown τον χειμώνα;

Πλήθος κόσμου για το τελευταίο «αντίο» στον Αλέξη Παπαδημητρίου: Βαρύ το κλίμα στην κηδεία του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη (photos)