Βρισκόμαστε δύο μέρες πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ 2024 και η οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης για το ερχόμενο διάστημα έχει ήδη καθοριστεί ωστόσο πάντα υπάρχει και ένα παράθυρο ανοιχτό.
Ειδήσεις: Έκτακτο επίδομα σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες
Στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού συνήθως περιλαμβάνεται και ένα μέτρο-έκπληξη, συνήθως σε μορφή επιδόματος. Παρόμοια κίνηση αναμένεται και φέτος, ωστόσο, οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει ήδη υποδεικνύουν ποιο θα είναι αυτό το μέτρο.
«Κλείδωσε» επiδоμα έκπλnξη – Το ανακοινώνει ο Μητσοτάκης
Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ελαφρύνει τους πολίτες από τα προβλήματα της καθημερινής ζωής τους. Στο επίκεντρο των ανακοινώσεων της ΔΕΘ θα βρίσκονται η ενίσχυση των εισοδημάτων και οι δράσεις κατά της ακρίβειας, καθώς και προτάσεις για τη στέγαση.
Επίσης, είναι αξιοσημείωτο το ότι στο βάθος “αχνοφαίνεται” και η επιστροφή της επιταγής ακρίβειας, του έκτακτου επιδόματος που δόθηκε τελευταίως πέρυσι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, το οποίο αφορούσε διάφορες χρηματικές παροχές σε πέντε ή έξι κατηγορίες δικαιούχων, όπως συνταξιούχοι και ευάλωτα άτομα.
Θυμίζουμε ότι η επιταγή ακρίβειας αντικαταστάθηκε από το επίδομα προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους που δεν είχαν αύξηση στις συντάξεις τους, αποκλείοντας όμως από την οικονομική στήριξη ανέργους, οικογένειες με παιδιά, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και άλλες ομάδες.
Σύμφωνα πάντα και με τις πρόσφατες διαρροές, τα έσοδα που θα αποκτήσει το κράτος από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, δεν θα διατεθούν μόνο στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, αλλά οι δημοσιονομικές δυνατότητες επιτρέπουν την καταβολή ενός έκτακτου επιδόματος, δηλαδή της επιταγής ακρίβειας, σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια πολίτες, περιλαμβανομένων συνταξιούχων και ευάλωτων νοικοκυριών. Το ποσό που θα προκύψει από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων εκτιμάται γύρω στα 300 εκατ. ευρώ.
ΔΕΘ 2024: Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι:
Α. Στέγη
Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»: Διεύρυνση των ορίων του προγράμματος για την ένταξη περισσότερων ενδιαφερόμενων πολιτών. Το πρόγραμμα θα πριμοδοτήσει για την επόμενη διετία τον τραπεζικό δανεισμό 20.000 δικαιούχων με υψηλότερα ηλικιακά όρια (για δικαιούχους ηλικίας 30-49 ετών), ενώ θα ισχύουν και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (έως 40.000 ευρώ). Το ποσό για τους πολύτεκνους θα αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ τα επιτόκια δανεισμού για την αγορά στέγης θα είναι μηδενικά.
Επιτόκια χορηγήσεις: Αναζητείται φόρμουλα προκειμένου να προσφέρονται δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια για τις τρίτεκνες οικογένειες.
Βραχυχρόνια μίσθωση: Θέσπιση περιορισμών για τη βραχυχρόνια μίσθωση, ώστε να μπορέσουν να απελευθερωθούν ακίνητα και να στραφούν στη μακροχρόνια μίσθωση. Εξετάζεται η θέσπιση μέγιστου αριθμού ενοικιάσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη διάρκεια του έτους.
Κλειστά διαμερίσματα: Χορήγηση κινήτρων και αντικινήτρων ώστε να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα, αυξάνοντας την προσφορά. Ταυτόχρονα, θα προωθηθούν και προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών.
Κοινωνική αντιπαροχή: Προώθηση του προγράμματος «Κοινωνική Αντιπαροχή» για την ανέγερση περισσότερων από 2.500 κατοικιών για πολίτες ηλικίας έως 39 ετών. Σημαντική θα είναι και η ενίσχυση των πολύτεκνων οικογενειών από το πρόγραμμα «Κοινωνική Αντιπαροχή».
Β. Δημογραφικό
Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκεται και το δημογραφικό, με την κυβέρνηση να επιδιώκει, μέσω μιας δέσμης παρεμβάσεων, να στηρίξει την οικογένεια και να δώσει τη δυνατότητα στα νέα ζευγάρια να προγραμματίζουν την επόμενη ημέρα με μεγαλύτερη ευκολία.
Επιδόματα: Αναδιάρθρωση επιδομάτων με περαιτέρω αύξηση στο επίδομα παιδιού, καθώς και αναμόρφωση των υπολοίπων. Θα διπλασιαστούν τα επιδόματα για το δεύτερο, τρίτο παιδί και ούτω καθεξής.
Περίθαλψη: Πρόσβαση παιδιών σε περισσότερες δωρεάν παιδιατρικές εξετάσεις.
Φοροελαφρύνσεις: Χορήγηση φοροελαφρύνσεων για επιχειρήσεις που προσφέρουν επιπλέον παροχές στους εργαζόμενους που έχουν παιδιά.
Εργασία: Επέκταση του επιδόματος μητρότητας για εργαζόμενες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καθώς και στην εκπαίδευση για ωρομίσθιες καθηγήτριες και δασκάλες.
Γ. Ασφαλιστικό – εργασιακό
Το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Οι παρεμβάσεις αναμένεται να εστιαστούν στους εξής άξονες:
Συντάξεις: Αύξηση στις κύριες συντάξεις με βάση νέο δείκτη μισθών, λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των μισθών από την 1η Ιανουαρίου 2025. Η αύξηση όλων των κύριων συντάξεων αναμένεται να ανέλθει στο 2,5%-3%.
Εισφορά αλληλεγγύης: Μείωση της επιβάρυνσης των συνταξιούχων από την εισφορά αλληλεγγύης, καθώς οι αυξήσεις στις συντάξεις «ροκανίζονται» λόγω της εισφοράς.
Προσωπική διαφορά: Πιθανή χορήγηση έκτακτου επιδόματος προσωπικής διαφοράς στους χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν θα λάβουν καθόλου ή θα λάβουν μικρό μέρος της αύξησης 2,5%-3% στις αποδοχές τους από την 1η Ιανουαρίου 2025.
Επίδομα ανεργίας: Αλλαγές στον τρόπο και στο ύψος του επιδόματος. Θα συνδέεται με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων. Επίσης, θα είναι ετεροβαρές, δηλαδή περισσότερα χρήματα στην αρχή της ανεργίας και λιγότερα στο τέλος.
Παροχές: Αύξηση των μη συνταξιοδοτικών παροχών (επιδόματα ασθένειας κ.λπ.) του ΕΦΚΑ για τους μη μισθωτούς.
Συλλογικές συμβάσεις: Ενίσχυση κλαδικών και περιφερειακών συλλογικών διαπραγματεύσεων και περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού. Στόχος είναι να αυξηθούν οι συλλογικές συμβάσεις μέσω μιας δέσμης παρεμβάσεων και κινήτρων.
Απασχόληση: Ενίσχυση της απασχόλησης νέων κάτω των 30 ετών, της απασχόλησης γυναικών και ενθάρρυνση της απασχόλησης για τους άνω των 55 ετών.
Δ. Έκτακτο επίδομα
Η θετική πορεία των εσόδων το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των δικαιούχων του κοινωνικού επιδόματος που θα χορηγηθεί στο τέλος του χρόνου, με προϋπόθεση να μην διαταραχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Το έκτακτο επίδομα αναμένεται να το λάβουν πάνω από 2 εκατομμύρια πολίτες, συνταξιούχοι και ευάλωτα νοικοκυριά. Το ποσό αυτό θα προκύψει από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, που ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Πάντως, τα μόνιμα μέτρα θα αφορούν στην περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.