Φρίκη Στη Μπούτσα: Ενας Ποδηλάτης Νεκρός, Κρατάει Ακόμα Το Λουρί Του Σκύλου Του

Φρίκη Στη Μπούτσα: Ενας Ποδηλάτης Νεκρός, Κρατάει Ακόμα Το Λουρί Του Σκύλου Του

Εκείνο περιμένει μάταια το αφεντικό του να σηκωθεί – ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Αποτροπιασμό προκαλεί η φρίκη που αποκαλύφθηκε στην πόλη Μπούτσα, προάστιο του Κιέβου μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

H Μπούτσα δεν αποτελεί “μια μεμονωμένη θηριωδία”. Παρόμοιες σφαγές στην Ουκρανία, με αυτήν που συγκλονίζει στην πόλη που βρίσκεται στην περιφέρεια του Κιέβου, θα αποκαλυφθούν “ευρέως” σε περιοχές που κατέχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Αυτό υποστηρίζουν διεθνείς αναλυτές, όπως ο Τζακ Γουότλινγκ από το βρετανικό think tank άμυνας και ασφάλειας Rusi, που μίλησε στο BBC.

Η τελευταία φωτογραφία που κάνει τον γύρο του κόσμου και δείχνει ανάγλυφα την φρίκη του πολέμου, αλλά και την τρομοκρατική δράση των ρωσικών δυνάμεων στη Μπούτσα, είναι η φωτογραφία ενός ποδηλάτη που κείτεται νεκρός στο πεζοδρόμιο.

Ο νεκρός ποδηλάτης που ακόμα έχει δεμένο στο χέρι του το λουρί του σκύλου του.

Εχει πυροβοληθεί εν ψυχρώ και ακόμα κρατάει το λουρί με το σκυλί του. Εκείνο έχει καθήσει δίπλα και περιμένει. Περιμένει το αφεντικό του να σηκωθεί. Μάταια…

Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις συνεχίζονται και στην Μπούτσα ανακαλύφθηκε ακόμα ένας ομαδικός τάφος με 57 πτώματα.

Η Ουκρανία κατηγορεί πλέον ανοιχτά τη Ρωσία για “εσκεμμένη σφαγή” στην Μπούτσα, μετά τις συγκλονιστικές εικόνες που αποκάλυψε ο φακός των φωτορεπόρτερ, που εντόπισαν τουλάχιστον είκοσι πτώματα σε διάφορα σημεία των δρόμων. Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη φρίκη είναι οι εικόνες πολλών αμάχων που έχουν δεμένα τα χέρια και τα πόδια. Ηταν αιχμάλωτοι και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ;

Η Μπούτσα, με πληθυσμό 37.000 κατοίκους απέχει 30 χλμ από την ουκρανική πρωτεύουσα. Μαζί με το Ιρπίν, υπήρξε το θέατρο λυσσαλέων μαχών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Μπούτσα κατελήφθη από τον ρωσικό στρατό στις 27 Φεβρουαρίου. Για έναν μήνα η πρόσβαση στην πόλη ήταν αδύνατη. Οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν την Πέμπτη και οι ουκρανικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να μπουν στην πόλη παρά μόνο πριν από λίγες ημέρες.

Οι κάτοικοι που είχαν παραμείνει στην πόλη και παγιδεύτηκαν εκεί από το αδιάκοπο σφυροκόπημα, δεν είχαν ούτε νερό ούτε ηλεκτρικό.

Τα πτώματα 410 ανθρώπων έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στις περιοχές του Κιέβου τις οποίες ανακατέλαβαν πρόσφατα οι ουκρανικές δυνάμεις, ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

“Αυτό δεν είναι μια μεμονωμένη θηριωδία. Αυτός είναι σε μεγάλο βαθμό ο τρόπος με τον οποίο οι Ρώσοι διεξάγουν τον πόλεμο”, υποστηρίζει ο Τζακ Γουότλινγκ.

“Νομίζω ότι στις περιοχές όπου οι Ρώσοι έχουν καταλάβει εδάφη, θα ανακαλύψουμε έναν σημαντικό αριθμό πράξεων όπως αυτή. Η διάπραξη αυτών των φρικαλεοτήτων οφείλεται στην μανία τους να δώσουν απάντηση στον ουκρανικό πληθυσμό για το θράσος, όπως το εκλαμβάνουν οι Ρώσο, να αντισταθεί. Νομίζω ότι τέτοια εγκλήματα θα είναι πολύ διαδεδομένα”. “Έκαναν τα ίδια στο Αφγανιστάν. Έκαναν τα ίδια στην Τσετσενία αλλά και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό είναι ένα πολεμικό δόγμα που αφορά τη συλλογική τιμωρία”.

Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας έχει στοιχειοθετήσει 2.500 υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου

Η Ρωσία από την πλευρά της αποκαλεί αυτούς τους ισχυρισμούς “προπαγάνδα”. Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα ανακοίνωσε ότι η νομική της ομάδα έχει ήδη συντάξει 2.500 υποθέσεις από την έναρξη του πολέμου με στοιχεία που στοιχειοθετούν εγκλήματα πολέμου.

“Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένας εγκληματίας πολέμου του 21ου αιώνα και οι δυνάμεις του διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία ή ακόμα και γενοκτονία”, δήλωσε η γενική εισαγγελέας της χώρας.

Η καταστροφή σε πόλεις όπως το κατεστραμμένο νότιο λιμάνι της Μαριούπολης μπορεί να χαρακτηριστεί ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, λόγω της συστηματικής φύσης της καταστροφής. Η πρώην καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρκοβο, δηλώνει ότι η εισβολή της Ρωσίας έδειξε ότι το σημερινό σύστημα διεθνούς δικαίου είναι ανεπαρκές.

Τα εγκλήματα πολέμου που βρίσκονται υπό διερεύνηση περιλαμβάνουν επιθέσεις εναντίον αμάχων, όπως ο βομβαρδισμός του θεάτρου της Μαριούπολης, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο από τους κατοίκους.

Οι περιπτώσεις περιλαμβάνουν επίσης τη χρήση απαγορευμένων όπλων. Η κ. Βενεντίκτοβα τονίζει: “Το κάνουν συστηματικά: βομβαρδίζουν νοσοκομεία, νηπιαγωγεία, σχολεία, δεν είναι μόνο εγκλήματα πολέμου, είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Είναι απολύτως ένα άλλο επίπεδο σοβαρών εγκλημάτων. Ως δικηγόρος δεν θέλω να είμαι συναισθηματική, θέλω να είμαι επαγγελματίας και να ασχολούμαι μόνο με στοιχεία, αλλά αυτό που βλέπουμε τώρα στη Μαριούπολη, ίσως μπορούμε να το ονομάσουμε γενοκτονία”

Οι εισαγγελείς με τη βοήθεια των συμμάχων χωρών εξετάζουν μια πολύπλευρη προσέγγιση για τη δίωξη υποθέσεων σε διαφορετικά δικαστήρια και διαφορετικές δικαιοδοσίες.

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ηνωμένου Βασιλείου διόρισε τον Sir Howard Morrison, πρώην δικαστή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) στη Χάγη, ως ανεξάρτητο σύμβουλο.

Η Amal Clooney θα διευθύνει μια νομική ομάδα εργασίας για την ευθύνη για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, μαζί με εξέχοντες νομικούς εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένης της βαρόνης Έλενα Κένεντι.

Το ΔΠΔ έχει ήδη ανακοινώσει θα διερευνήσει ύποπτες φρικαλεότητες μετά από αιτήματα ενός άνευ προηγουμένου αριθμού κρατών μελών.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο, ζήτησε επίσης από τη Ρωσία να σταματήσει τις επιθέσεις κατά αμάχων και να αρχίσει να διασφαλίζει την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, διέταξε επίσης τη Ρωσία να αναστείλει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

Η Πολωνία, η Γερμανία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Σλοβακία, η Σουηδία, η Νορβηγία και η Ελβετία έχουν ξεκινήσει ανεξάρτητες έρευνες για τη δραστηριότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία κατά τον πρώτο μήνα της σύγκρουσης.

Η Ιρίνα Βενεντίκτοβα δηλώνει επίσης ότι η ειδική ομάδα εισαγγελέων θα στραφεί επίσης στα ξένα περιουσιακά στοιχεία εκείνων που ευθύνονται για φρικαλεότητες, με τα χρήματα να πηγαίνουν ως άμεση αποζημίωση στα θύματα ή για να βοηθήσουν το ουκρανικό κράτος να ανοικοδομηθεί.

Related posts

«Τον πέταξαν χωρίς τα ρούχα του»: Φρικτές αποκαλύψεις για το τραγικό τέλος του Χρήστου Μάρκου στα Πατήσια

Αγρίνιο: Η στιγμή του σεισμού των 4,7 Ρίχτερ σε σούπερ μάρκετ – Έτρεχε έντρομη η υπάλληλος

Σκοτwθηκε ο 16χρονος – Καλό παράδεισο άγγελε μου