Γιάννης Βογιατζής: Ο μεγάλος τραγουδιστής του 60, η σύγκριση με τον ηθοποιό ξάδερφό του και το τελευταίο αντίο του Παναθηναϊκού στη μνήμη του

Ο Γιάννης Βογιατζής (20 Δεκεμβρίου 1934 – 15 Μαΐου 2023)  ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του τραγουδιού τη δεκαετία του 60 και δραστηριοποιήθηκε στο θέατρο αλλά και στο σινεμά και το ραδιόφωνο.

Γιάννης Βογιατζής: Λίγα λόγια για εκείνον

Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το τραγούδι από τις βραδιές ταλέντων του Ζοζέφ Κορίνθιου.[1] Υπήρξε ένα από τα δημοφιλή ονόματα της δεκαετίας του 1960.[1]

Από το 1958 έως το 1962 ήταν επίσημος τραγουδιστής των ανακτόρων. Το 1970, πριν την εμφάνιση στο Φεστιβάλ, έκανε εγχείρηση για πολύποδες και μετά από τρία χρόνια σταμάτησε το τραγούδι.[1] Από το 1978 συνέχισε πάλι να τραγουδά.

Βραβεύτηκε δυο φορές με το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, το 1963 με το τραγούδι «Πέταξε ένα πουλί» (των Κώστα Κλάββα και Αλέξη Αλεξόπουλου) και το 1970 με το τραγούδι «Αδέρφια μου, αλήτες, πουλιά» (των Τόλη Βοσκόπουλου και Ηλία Λυμπερόπουλου).

Έπειτα από 25 χρόνια πολιτικού γάμου, παντρεύτηκε το 2007 τη γυναίκα του και με θρησκευτικό γάμο.

Ήταν πρώτος εξάδελφος του ηθοποιού Γιάννη Βογιατζή.

Απεβίωσε στις 15 Μαΐου 2023.

Ήταν, επίσης, φίλαθλος του Παναθηναϊκού και έχει τραγουδήσει και τον ύμνο της ομάδας.

Γιάννης Βογιατζής:Δύο ξαδέρφια στο σινεμά

Δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο δύο ξαδέλφια να γνωρίζουν παράλληλα μεγάλη επιτυχία όπως συμβαίνει με τα ξαδέλφια που μοιράζονται το ίδιο όνομα, Γιάννης Βογιατζής, τραγουδιστής ο ένας, ηθοποιός ο άλλος και ιδιαίτερα αγαπητοί και οι δύο. Για τον ηθοποιό:Γεννήθηκε στο Αιτωλικό. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου και για ένα διάστημα στην Ανωτάτη Βιομηχανική. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955, αμέσως μετά την αποφοίτησή του από τη Σχολή, στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ Ο έμπορος της Βενετίας στο θέατρο Διονύσια.

Έγινε γνωστός ως κινηματογραφικός «Μικές» (από τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία Ο Μικές Παντρεύεται), καθώς και ως ραδιοφωνικός και στη συνέχεια κινηματογραφικός «Λαλάκης». Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1957 στην ταινία Λατέρνα, φτώχεια και γαρύφαλλο. Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους αρκετές φορές και ως θιασάρχης. Η πλούσια κωμική φλέβα του τον καθιέρωσε στο πλατύ κοινό του ραδιοφώνου (Το Ημερολόγιο ενός Θυρωρού), του κινηματογράφου και της τηλεόρασης (Η Γειτονιά μας, Ο Ονειροπαρμένος).Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε 68 ταινίες, κυρίως κωμωδίες, κομεντί και φαρσοκωμωδίες. Χαρακτηριστικοί είναι οι ρόλοι του στους ταινίες Η γυναίκα μου τρελάθηκε, Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη, Δεσποινίς Διευθυντής, Ένα κορίτσι για δύο, Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα κι ο κοντός, Θα Σε Κάνω Βασίλισσα, Νύχτα Γάμου, Το Παιδί της Μαμάς, Ο Μικές Παντρεύεται και άλλες.Είναι εξάδελφος και συνονόματος του επίσης ηθοποιού και τραγουδιστή Γιάννη Βογιατζή. Έχει δηλώσει πως ήταν συμμαθητής με τον Αλέκο Αλεξανδράκη.

Γιάννης Βογιατζής: Ο θάνατός του και ο θρήνος της ομάδας του

«Η οικογένεια του Παναθηναϊκού θρηνεί την απώλεια του Γιάννη Βογιατζή»: Με μία λιτή ανάρτηση αποχαιρετά ο Παναθηναϊκός τον Γιάννη Βογιατζή, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 89 ετών νωρίς το πρωί της Δευτέρας (15/5).

Υπενθυμίζεται ότι ο αγαπημένος τραγουδιστής, εκτός από φανατικός υποστηρικτής του Παναθηναϊκόύ, τραγούδησε και τον ύμνο της ομάδας.«Η οικογένεια του Παναθηναϊκού θρηνεί την απώλεια του Γιάννη Βογιατζή, η φωνή του οποίου θα μείνει για πάντα ζωντανή μέσα από τον ύμνο του συλλόγου μας. Αιωνία του η μνήμη», αναφέρει το τριφύλλι στην ανάρτησή του.

Related posts

«Τον πέταξαν χωρίς τα ρούχα του»: Φρικτές αποκαλύψεις για το τραγικό τέλος του Χρήστου Μάρκου στα Πατήσια

Αγρίνιο: Η στιγμή του σεισμού των 4,7 Ρίχτερ σε σούπερ μάρκετ – Έτρεχε έντρομη η υπάλληλος

Σκοτwθηκε ο 16χρονος – Καλό παράδεισο άγγελε μου