Η στρατιωτική ηγεσία ζήτησε να ανταποδώσει το χτύπημα στα Ιμια και ο Τσίπρας το απέρριψε

Αιφνιδιασμένη μοιάζει η ελληνική κυβέρνηση μετά την απροσδόκητη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς η Άγκυρα δείχνει να επιδιώκει την αλλαγή του στάτους κβο στα Ίμια και ουσιαστικά από «γκρίζα ζώνη» που θεωρούσε τις βραχονησίδες, τις παρουσιάζει τώρα ως «τουρκικά νησιά»!

Πρόκειται για μία ποιοτική μεταβολή των επιδιώξεων της Τουρκίας, βασισμένη στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά το δραματικό επεισόδιο τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν τουρκικό πολεμικό πλοίο επιχείρησε να βουλιάζει σκάφος του Λιμενικού μας σώματος στα Ίμια, κάτι που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή και μόνο χάρη στους ελιγμούς του Έλληνα πλοιάρχου.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική στρατιωτική ηγεσία εισηγήθηκε στην πολιτική ηγεσία να υπάρξει ευθεία ανταπόδοση στου χτυπήματος αυτού, ώστε να ανακτηθεί και διατηρηθεί η «ισορροπία ισχύος» στην περιοχή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την εισήγηση αυτή συμμερίστηκε κατ’ αρχήν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, αλλά την απέρριψε κατηγορηματικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προφανώς με βάση την εκτίμηση ότι θα προκαλούνταν μία απολύτως ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Γενικά πάντως στο Μαξίμου και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την τακτική που έχει ακολουθήσει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος τον τελευταίο καιρό, θεωρώντας ότι ορισμένες ενέργειές του, διαμόρφωσαν χωρίς λόγο, ένα σκηνικό στην περιοχή, που έδωσε την αφορμή στην Άγκυρα να καταφύγει στην ένταση.

Και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, σε ραντεβού κορυφής στην Άγκυρα

Όπως αποκάλυψε ο διευθυντής σύνταξης της Realnews και του real.gr, Βασίλης Σκουρής, μιλώντας στην εκπομπή των Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή, στον realfm 97,8, το Σάββατο «παρών» στη συνάντηση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα είναι και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες, του Βασίλη Σκουρή, η Αθήνα είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Βερολίνο, όπου αύριο, Πέμπτη, θα συναντηθεί η Άγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπεναλί Γιλντιρίμ.

Παράλληλα, σήμερα αναμένεται παρέμβαση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ, στο Αιγαίο, ένα 24ωρο μετά το «θερμό» επεισόδιο στα Ιμια, πλέουν 11 τουρκικά και 20 ελληνικά.

Η Τουρκία την ώρα που κατάλαβε οτι η Ελληνική Κυβέρνηση αποκλείεται να αντιδράσει δυναμικά , θα ξεσαλώσει στο Αιγαίο και βάζει σε ενέργεια τα σχέδια της που δεν είναι χθεσινά αλλά στρατηγικά και όχι με αντίδραση πίσω από α γεγονότα όπως κάνουμε εμείς!

Ο εμβολισμός του Σκάφους του Λιμενικού ήταν προσχεδιασμένος ,όπως και η τηλεφωνική επικοινωνία του Μπιναλί Γιλντιρίμ που είχε σκοπό να αλιεύσει τις προθέσεις του Τσίπρα και που σίγουρα δεν περίμενε μια αντίδραση του τύπου να τα «βρούμε»

Ο Ερντογάν έδωσε τα εύσημα στο Τουρκικό Πλήρωμα που εμβόλισε το Σκάφος του Λιμενικού κατ’ εντολή και ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε στον Τσίπρα οτι έγινε κατά λάθος.

Αφού ο Τσίπρας απέκλεισε την δυναμική και ισοδύναμη αντίδραση της Ελλάδος , η Τουρκία θα ξεσαλώσει τις επόμενες ημέρες και εμείς απλά θα τρέχουμε στο ΟΗΕ που κρατά ίσες αποστάσεις και στην Κύπρο και στο Αιγαίο.

«Εξάγει» την κρίση από το εσωτερικό του ο Τ.Ερντογάν 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν τα δύσκολα διαχειρίσιμα εσωτερικά προβλήματα που έχει ο Ταγίπ Ερντογάν και τις εύθραυστες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή του. Για αυτό το λόγο δεν «ρίχνουν περισσότερο λάδι στη φωτιά». «Ψυχραιμία, νηφαλιότητα και σοβαρή διαχείριση της όλης κατάστασης», συνέστησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το ότι η Τουρκία πιέζεται στο Αφρίν και ξεσπά στα ελληνικά νησιά αποτελεί, σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, προπομπό νέων προκλητικών κινήσεων από τον Τούρκο σουλτάνο. Γίνεται κατανοητό πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκλείει, πλέον μια στρατικοποίηση της κρίσης με την Ελλάδα, προκειμένου να εκβιάσει τη Δύση σχετικά με το τι θέλει να κάνει στα νότια σύνορά του με τη Συρία, αλλά και την Κύπρο με τους υδρογονάνθρακες.

Στη Μεγαλόνησο η κατάσταση είναι έκρυθμη. Έτοιμη να διακόψει τις εργασίες εξόρυξης φυσικού αεριού στα οικόπεδα 3 και 6 την κυπριακής ΑΟΖ δηλώνει η κοινοπραξία ΕΝΙ- ΤΟΤΑL στην περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση. Χαρακτηριστικό της έκτασης που έχει πάρει το επεισόδιο είναι η εντολή που έδωσε η ιταλική κυβέρνηση σε φρεγάτα της να συνδράμει το γεωτρύπανο που βρίσκεται μπλοκαρισμένο ανοιχτά της Κύπρου μέσα στην ΑΟΖ της, αποφεύγοντας, όμως οποιαδήποτε εμπλοκή με τα τούρκικα πολεμικά πλοία.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Άγκυρας είναι στη χειρότερή τους φάση εν όψει μάλιστα και της συνάντησης του υπουργού των εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και με τον Ταγίπ Ερντογάν. Το Συριακό, αλλά και η αμερικανική βοήθεια στους Κούρδους δεν αφήνουν πολλά περιθώρια συνεννόησης, με την Άγκυρα να μην φαίνεται διατεθειμένη να βάλει «νερό στο κρασί της».

Απλώνοντας «δίχτυα» παντού από την ελληνική κυβέρνηση παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και το ραντεβού του Τ.Ερντογάν με τον Ζ.Ζάεφ. Η αύξησης της επιρροής στα Βαλκάνια είναι ακόμα ένας στρατηγικός σχεδιασμός του Τούρκου προέδρου και το γεγονός αυτό κάνει, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη λύσης για το Σκοπιανό. 

Πηγές του Πενταγώνου ανέφεραν πώς οι Τούρκοι φαίνονταν σαν να έχουν στήσει ενέδρα στα Ίμια, αφού στην περιοχή ανατολικά των βραχονησίδων παρέμεναν περίπου 8 σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής, τα περισσότερα εκ των οποίων κινούνταν διαρκώς. Τουρκικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει πώς το βράδυ της Δευτέρας και ξημερώματα της Τρίτης υπήρχαν τουλάχιστον 12 πλοία στην περιοχή με την Ελλάδα να έχει μικρότερο αριθμό.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας λοιπόν, δύο σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής συνέχισαν τις περιπολίες (TCSG 87, TCSG 313) γύρω από τις βραχονησίδες, ενώ επί ώρες παρέμεινε ακινητοποιημένη νότια των Ιμίων, και εντός χωρικών υδάτων της Τουρκίας το πλοίο TCSG UMUT που εμβόλισε το σκάφος «Γαύδος». Τα σκάφη TCSG 61 και ΤCSG 91 της Τουρκικής Ακτοφυλακής , που επίσης περιπολούσαν όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας γύρω από τα Ίμια, κατευθύνθηκαν τα ξημερώματα προς τις μικρασιατικές ακτές, εκεί όπου βρίσκονταν σε ετοιμότητα ακόμη τρία τουρκικά σκάφη.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς του ΓΕΕΘΑ, πώς η Άγκυρα ήταν αποφασισμένη να προκαλέσει ελληνοτουρκική κρίση, συνέχεια του εμβολισμού του «Γαύδος» και είναι ακόμη. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν δόθηκε εντολή στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονταν στην περιοχή να προσεγγίσουν στα Ίμια, καθώς «αυτό ήταν που ήθελαν οι Τούρκοι».

Μπορεί ωστόσο η νηφαλιότητα και η ψυχραιμία, όπως ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος να συνέβαλαν στο να μην κλιμακωθεί η κατάσταση, από την άλλη όμως η Άγκυρα εμφανίζεται να αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και να αξιώνει συνδιαχείριση του Αιγαίου. Και αυτό πρέπει με κάποιο τρόπο να απαντηθεί. Επελέγη η διπλωματική οδός και το αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας αλλά αυτό αρκεί;

Από ελληνικής πλευράς, κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν «διπλές βάρδιες» στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων και των μαχητικών αεροσκαφών ήταν σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης.

Σε συσκέψεις που έγιναν στο Πεντάγωνο αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα, μελετήθηκαν με προσοχή οι κινήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και πέραν της μεγάλης συγκέντρωσης των δυνάμεων στα Ίμια τέθηκε ζήτημα μήπως οι Τούρκοι επιχειρήσουν να κάνουν απόβαση σε κάποιο άλλο νησί του ανατολικού Αιγαίου, όπως είναι το Καστελόριζο ή οι Οινούσσες.

Με NAVTEX οι Τούρκοι έχουν περικυκλώσει το Καστελόριζο, ενώ έχουν πολλές μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού τους στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου. Και η στόχευση από πλευράς του Ρ.Τ. Ερντογάν είναι διπλή και διττή. Το Αιγαίο και η κυπριακή ΑΟΖ.

[pentapostagma]

Related posts

«Τον πέταξαν χωρίς τα ρούχα του»: Φρικτές αποκαλύψεις για το τραγικό τέλος του Χρήστου Μάρκου στα Πατήσια

Αγρίνιο: Η στιγμή του σεισμού των 4,7 Ρίχτερ σε σούπερ μάρκετ – Έτρεχε έντρομη η υπάλληλος

Σκοτwθηκε ο 16χρονος – Καλό παράδεισο άγγελε μου