Οι μισοί είναι απανθρακωμένοι και οι υπόλοιποι πνιγμένοι – Δεν αφήνουμε τους συγγενείς να μπουν μέσα να αντικρύσουν αυτό που βλέπουμε – Δεν μπορεί κανείς άνθρωπος να εξοικειωθεί με τον θάνατο, ιδιαίτερα με αυτόν τον θάνατο – Ως το Σάββατο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες
«Είναι μία κατάσταση πρωτόγνωρη, μία κατάσταση μαζικής καταστροφής». Με αυτή τη φράση περιέγραψε ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, περιγράφοντας τον τραγικό απόηχο των φονικών πυρκαγιών στην Αττική, που έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστον 81 νεκρούς.
«Έχουμε διενεργήσει ιατροδικαστική έρευνα σε αρκετά θύματα. Οι αιτίες των θανάτων οφείλονται κυρίως σε απανθρακώσεις και σε πνιγμούς εντός του ύδατος. Επιπροσθέτως, γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης με μεθόδους μακροσκοπικής αναγνώρισης από τους ιατροδικαστές και μέσω του DNA από τα αρμόδια εργαστήρια και προχωρούν οι διαδικασίες», συμπλήρωσε.
«Έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας. Σοροί γύρω στους 62. Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει», υπογράμμισε κ. Καρακούκης.
«Οι αναγνωρίσεις είναι άλλη υπηρεσία, η ΔΕΕ, το τμήμα εργαστηρίων. Οι λήψεις δειγμάτων γίνεται επίσης από συνεργείο του DNA. Εδώ βρίσκονται τρία συνεργεία. Βρίσκονται ψυχολόγοι και εργαστηριακοί αναλυτές για τις υπόλοιπες εξετάσεις. Αν γίνει και επιστημονική αναγνώριση με DNA μπορούν να πάρουν το συγγενή τους», ανέφερε.
«Υπάρχουν τμήματα ανθρώπινων σωμάτων, εκεί είναι πιο δύσκολα τα πράγματα»
Με τη σειρά του ο κ.Νίκος Καλόγρηας, σημείωσε πως στη διαδικασία συμμετέχει όλη η ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών – Πειραιώς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη βοήθεια από άλλες ιατροδικαστικές του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Είναι μία μαζική καταστροφή με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα αίτια θανάτου που τιις περισσότερες φορές είναι προφανής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλόγρηας.
«Να προχωρήσουμε στις διαδικασίες ταυτοποίησης, όχι μόνο νεκροτομής. Θα είμαστε εδώ όλες τις ημέρες και όλες τις νύχτες μέχρι να τελειώσουμε. Το θέμα είναι να προχωρήσουν οι ταυτοποιήσεις και από την μεριά της ΔΕΕ γίνεται το καλύτερο. Άμεσα θα έχουμε τις πρώτες αναγνωρίσεις, να μειωθεί κάπως ο πόνος των ανθρώπων», συνέχισε ο κ.Καλόγρηας.
«Υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλήρεις απανθρακώσεις και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπινων σωμάτων. Κι εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράματα. Δίνουν προτεραιότητα στις σορούς που υπάρχει αναγνώριση και από τους συγγενείς για να γίνει και ταυτοποίηση με DNA. Μόλις ταυτοποιηθούν από τα εργαστήρια της ΔΕΕ, θα δοθούν στους συγγενείς. Οι σοροί είναι στο Σχιστό και έρχονται εδώ τμηματικά. Η τελευταία παραγγελία μιλά για 68. Κάνουμε τα πάντα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο επόμενο τριήμερο. Σε απανθρακωμένες σορούς μπορεί να γίνουν λάθη, να πάρουν άλλες σορούς και αυτό υπό την πίεση του χρόνου δεν πρέπει να γίνει. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σσωστά γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς», υπογράμμισε.
«Δεν βάζουμε μέσα συγγενείς όταν τους έχουμε όλους καμένους. Εδώ δεν αντέχουμε εμείς»
«Λέγεται ότι ήταν πολλά παιδιά. Κάθε φορά λέμε «πρώτη φορά συνέβη». Αυτή τη φορά, όντως συνέβη πρώτη φορά σε συναίσθημα. Μεγάλοι άνθρωποι, παιδιά από κατασκηνώσεις, τουρίστες, πραγματικά υπάρχει μεγάλη αντίθεση στην ψυχική διάθεση: από τη χαρά του καλοκαιριού στη λύπη που ζούμε όλοι μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιώκας.
«Συλλυπητήρια στους συγγενείς και αμέριστη συμπάθεια. Δεν βάζουμε μέσα να δουν τέτοια εικόνα οι συγγενείς. Δεν αντέχουν. Εδώ δεν αντέχουμε εμείς. Μπαίνουμε και βγαίνουμε. Δεν μπορούν να μπουν μέσα που τους έχουμε όλους καμένους. Δεν μπορεί να εξοικειωθεί ένας άνθρωπος ψυχικά με το θάνατο. Και τέτοιου είδους θάνατο, ειδικά όταν έχεις και μικρά παιδιά», καταλήγει ο κ.Μπογιώκας.