Υιοθετείται η ακριτική Κίναρος μαζί και η μοναδική κάτοικος

Σε σημαντική πρωτοβουλία προχωρά η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών προκειμένου να καλύψει όλες τις ανάγκες της μόνιμης κατοίκου της Κινάρου.

«Η ανάγκη υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, είναι υπόθεση όλων. Απαιτείται εθνική συνείδηση, εγρήγορση και αποφασιστική συμβολή και γενναιοδωρία, από όπου υπηρετεί ο καθένας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών που το απόγευμα της Πέμπτης, αποφάσισε να κρατήσει αλληλέγγυα στάση απέναντι στην μοναδική κάτοικο της νήσου «Κίναρος», αλλά και να καλύψει πλήρως το επίδομα που με αιφνίδια απόφαση διεκόπη προ ημερών.

«Σε συνέχεια της ανάδειξης της είδησης από την εκπομπή ‘Καλημέρα Ελλάδα’ της τηλεόρασης του ΑΝΤ1, σχετικά με τη διακοπή καταβολής του επιδόματος στη μοναδική κάτοικο της ακριτικής νήσου Κίναρος που αποτελεί και ένα από τα δεκαοκτώ νησιά που η Τουρκία θέτει υπό αμφισβήτηση, η ΕΕΝΕ αποφάσισε να κινητοποιηθεί προς άμεση επίλυση του ζητήματος», αναφέρει η Ένωση και συνεχίζει:

«Στην κατεύθυνση αυτή η ΕΕΝΕ αναλαμβάνει από σήμερα την πολυεπίπεδη υποστήριξη της μόνιμης κατοίκου του νησιού – από την κάλυψη του επιδόματος που κόπηκε, έως και τη συνολική ‘υιοθεσία’ της ακριτικής νήσου. Τα μέλη της ΕΕΝΕ, προθυμοποιήθηκαν να παράσχουν όλα τα αναγκαία μέσα για την υποστήριξη της κυρίας Ειρήνης Κατσοτούρχη, μιας πραγματικής ηρωίδας που φυλάει ‘Θερμοπύλες’.

Συγκεκριμένα, αναλαμβάνουν να συμβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών σε θέματα υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τροφίμων και ειδών άμεσης ανάγκης, την όποια αναγκαία νομική, λογιστική ή φοροτεχνική υποστήριξη, καθώς και όλες τις τεχνικές ανάγκες που σχετίζονται με τη συντήρηση του ακινήτου και όλων των υποδομών του νησιού».

Υπενθυμίζεται ότι όπως η ίδια δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή, λόγω λάθους σε δήλωση Ε9 του γιου της, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δύο χρόνια να της χορηγήσει το επίδομα που δικαιούται και καθώς το βοσκοτόπι, το οποίο εκμεταλλεύεται φαίνεται να ανήκει στις τοπικές Αρχές, πλέον της ζητείται να καταβάλλει και ενοίκιο.

Στην απόφαση μάλιστα υπογραμμίζεται ότι είναι σημαντικό να αναδειχθεί και να υποστηριχθεί το κρίσιμο έργο που επιτελούν οι σύγχρονοι Έλληνες ακρίτες, οι άνθρωποι εκείνοι που υπερασπίζονται εμπράκτως την εθνική μας εδαφική ακεραιότητα, επιτελούν έργο και θωρακίζουν τα εξωτερικά μας σύνορα.

Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί άλλωστε την αρχή μιας ευρύτερης στρατηγικής απόφασης της ΕΕΝΕ και των μελών της, να υιοθετήσει μια σειρά από ακριτικές νήσους, που «πολύ συχνά τις θυμόμαστε μόνο σε ώρες ανάγκης», λένε χαρακτηριστικά μέλη της Ένωσης.

Ο φύλακας-άγγελος της ακριτικής βραχονησίδας

Υπενθυμίζεται ότι στα 73 της, η Ειρήνη Κατσοτούρχη εξακολουθεί να είναι κτηνοτρόφος και καλλιεργήτρια. Η μοναδική κάτοικος στο μέχρι πρότινος άγνωστο μικρό νησί, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού.

Η ίδια μάλιστα αποτέλεσε την μοναδική μάρτυρα που αντίκρισε τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού Agusta Bell που συνετρίβη νοτιοδυτικά του νησιού τον Φεβρουάριο του 2016.

Η κα Κατσοτούρχη, μιλώντας τότε στο News24/7, εξήγησε ότι εγκαταστάθηκε στο νησί μαζί με το σύζυγό της Μικέ, ο οποίος ωστόσο απεβίωσε στις 10 Ιουνίου του 2013. Η ίδια κράτησε την υπόσχεσή που είχε δώσει στον πατέρα της, ότι μια μέρα θα επιστρέψει στην Κίναρο, όπου βρισκόταν το πατρικό της.

Σήμερα εξακολουθεί να ζει εκεί με τα ζώα της και παρέα με την γαλήνη του νησιού. Την επισκέπτεται συχνά ο γιος της, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια και συγγενείς της ζουν Κάλυμνο. Ένα μάλιστα από τα τρία παιδιά της ζει στην Αυστραλία. Άλλωστε και το ίδιο το ζεύγος Κατσοτούρχη ζούσε για χρόνια ως μετανάστες στην Αυστραλία. Εκείνη οικοκυρικά και εκείνος χτίστης. Το τελευταίο τους ταξίδι από την μακρινή Αυστραλία, έγινε το 1984.

Η κόρη της είχε άλλωστε αναφέρει χαρακτηριστικά στο News 247: «Επέστρεψε εκεί που της άρεσε πάντα να ζει. Στην Κίναρο. Έκανε μία μικρή ανακαίνιση στο πατρικό της και πλέον αποτελεί την μοναδική κάτοικο στο νησί. Παίρνει νερό από μία στέρνα κι ένα πηγάδι στον γιαλό. Έχει φωτοβολταϊκά για το ρεύμα της και μία φορά την εβδομάδα με το πλοίο της γραμμής, πηγαίνει Αμοργό που είναι πιο κοντά για τα ψώνια της. Αν και η ζωή εκεί είναι σκληρή, έχει βρει την ηρεμία της».

[news247]

Related posts

«Τον πέταξαν χωρίς τα ρούχα του»: Φρικτές αποκαλύψεις για το τραγικό τέλος του Χρήστου Μάρκου στα Πατήσια

Αγρίνιο: Η στιγμή του σεισμού των 4,7 Ρίχτερ σε σούπερ μάρκετ – Έτρεχε έντρομη η υπάλληλος

Σκοτwθηκε ο 16χρονος – Καλό παράδεισο άγγελε μου