Ιλκέρ Μπασμπούγ: «Αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. τότε θα πάρω το όπλο μου»

Νέες απειλές κατά της Ελλάδας έρχονται από την Τουρκία αυτή την φορά από τον πρώην αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Ιλκέρ Μπασμπούγ, εάν η Αθήνα επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 12 μίλια

«Είμαι 75 χρονών, αλλά μπορώ ακόμη να πάρω το όπλο μου και να βγω επάνω!», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Halk TV, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι «αν η Ελλάδα εφαρμόσει την απόφαση για τα 12 μίλια, θα κάνει το δεύτερο λάθος στην ιστορία της (σ.σ. μετά τον πόλεμο του 1922).

Αν η Ελλάδα κάνει το λάθος βήμα, θα βρει απέναντί της 80 εκατομμύρια ανθρώπους».

Μάλιστα ο Ιλκέρ Μπασμπούγ απηύθυνε έκκληση και στην τουρκική βουλή να επιληφθεί ξανά του casus belli και να επαναδιατυπώσει την απόφαση που πήρε το 1995 σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του SigmaLive στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Ο Ιλκέρ Μπασμπούγ (Τουρκικά: İlker Başbuğ, 29 Απριλίου 1943) είναι Τούρκος στρατιωτικός που έχει διατελέσει αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού στρατού.

Γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1943 στο Αφιόν Καραχισάρ και κατάγεται από το Μοναστήρι στα Σκόπια. Εντάχθηκε στις τάξεις του τουρκικού Στρατού και σπούδασε στη στρατιωτική σχολή Κούλελι, Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία της Βρετανίας και στο κολλέγιο Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Έχει υπηρετήσει σε γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και στη Μονς του Βελγίου. Διετέλεσε διοικητής της στρατιάς του Αιγαίου και διοικητής της 1ης στρατιάς.

Τον Αύγουστο του 2006 προάχθηκε σε διοικητή του στρατού ξηράς ενώ τον Αύγουστο του 2008 διαδέχθηκε στην αρχηγία του γενικού επιτελείου στρατού τον Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.Τον Αύγουστο του 2010 αποστρατεύθηκε από τον τουρκικό στρατό.

Στις 6 Ιανουαρίου 2012 προφυλακίστηκε, ύστερα από πολύωρη ανάκριση, για την υπόθεση Εργκένεκον.

Θεωρείται εκ των βασικών υπευθύνων της υπόθεσης αυτής.

Η υπόθεση Εργκένεκον (τουρκικά: Ergenekon örgüt) έχει αποδοθεί σε μυστική, κοσμική και υπερεθνικιστική οργάνωση στην Τουρκία, η οποία διατηρούσε δεσμούς με τις στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, και οι μέτοχοι στην ομάδα αυτή έχουν κατηγορηθεί για τρομοκρατία.

Η ονομασία προκύπτει από την μυθική τοποθεσία του Εργκένεκον, το οποίο βρίσκεται σε κάποια απρόσιτη περιοχή της οροσειράς Αλτάι στην Κεντρική Ασία και θεωρείται η γενέτειρα των τουρκικών φυλών.

Έχει χαρακτηριστεί ως μέρος του βαθέως κράτους της Τουρκίας, με παρόμοιους χαρακτηρισμούς να έχουν αποδοθεί και για την υπόθεση του σκανδάλου Σουσουρλούκ το 1996.

Τα άτομα τα οποία κατηγορήθηκαν πως μετείχαν στην ομάδα αυτή, συνελήφθησαν με την κατηγορία πως σκόπευαν να δημιουργήσουν αναταραχές, και πως ανάμεσα στα σχέδια τους υπήρχε μέριμνα για δολοφονίες διανοουμένων, πολιτικών, δικαστών, και θρησκευτικών ηγετών, με τον απώτατο σκοπό να είναι η ανατροπή της κυβέρνησης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο υποτιθέμενος τρόπος λειτουργίας της έχει συγκριθεί με το σχέδιο του ΝΑΤΟ της χώρας για περιπτώσεις εκτάκτης ανάγκης και ειδικές περιπτώσεις (Operation Gladio και Counter-Guerrilla).

Έως τον Απρίλιο του 2011, πάνω από 500 άτομα συνελήφθησαν, και απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 300 για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Εργκένεκον όπως περιγράφηκε από τους κατήγορους της δικαστικής υπόθεσης, οι οποίοι υποστήριξαν πως η ομάδα αυτή ήταν υπεύθυνη στην Τουρκία για τα τελευταία 30 χρόνια, για σχεδόν όλες τις περιπτώσεις πολιτικής βίας και πως είχαν υπό τον έλεγχο τους όλα τις παραστρατιωτικές ομάδες στην χώρα.

Έως το 2015, οι περισσότεροι κατηγορούμενοι για τα εγκλήματα αυτά αθωωθήκαν, με τους ειδικούς να αποφαίνονται πως τα τεκμήρια που προσκομίστηκαν ήταν πλαστογραφημένα.

Κατόπιν, οι δικαστικοί υπάλληλοι που διαχειρίζονταν την δίκη κατηγορήθηκαν από την κυβέρνηση πως συνδέονταν με το κίνημα Χιζμέτ και πως συνωμότησαν εναντίον του τουρκικού στρατού.

Μέρος της υπόθεσης Εργκενεκόν για την ανατροπή του Ερντογάν είναι και το σχέδιο «Βαριοπούλα» ομάδας αξιωματικών των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων με στόχο να προκληθεί κρίση με την Ελλάδα και να επωφεληθεί απ’ αυτή η Άγκυρα. Το σχέδιο προέβλεπε κατάρριψη ελληνικού αεροσκάφους και εισβολή από το Αιγαίο και τον Έβρο.

Επίσης το σχέδιο προέβλεπε επιθέσεις σε τζαμιά αλλά και δολοφονίες χριστιανών με στόχο να δημιουργήσουν αναστάτωση για να προκαλέσουν έτσι επέμβαση του στρατού που θα εκαλείτο πλέον να αποκαταστήσει την… τάξη. Μέρος του σχεδίου ήταν επίσης οι δολοφονίες του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, του καθολικού ιερέα Ανδρέα Σαντόρο στον Πόντο και δύο χριστιανών στην Μαλάτεια.

[pronews.gr]

Related posts

Τροχαίο δυστύχημα στο Αγρίνιο: «Ραγίζει» καρδιές η μητέρα του 20χρονου Άκη – Αγωνία για τη 18χρονη

Καταστράφηκαν τρεις οικογένειες, ετοιμάζουν τις κηδείες τους: Νekροί χθες το βράδυ 3 νέοι άνθρωποι, σκηνές αρχαίας τραγωδίας

Τεpάστια φωτιά στην Ελλάδα – Καίγεται δάσος – Τα κανάλια δεν λένε τίποτα – Συναγερμός στην Πυροσβεστική