Κατάργηση 8ωρου, μείωση κατώτατου μισθού και εργασία και Κυριακές έρχονται μετά το lockdown

Κατάργηση 8ωρου, μείωση κατώτατου μισθού και εργασία και Κυριακές έρχονται μετά το lockdown

Εκτός ελέγχου φαίνεται πως βρίσκεται η ύφεση για το α΄ τρίμηνο του 2021, όπως διαβάσαμε στο Pronews.gr και παραδέχονται πλέον και στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό που απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τους περισσότερους είναι το πότε θα γίνει τελικά το άνοιγμα της αγοράς, όμως το μεγάλο θέμα είναι αυτό που έρχεται. 

Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν τεχνητά επί μήνες μόνο με το επίδομα των 534 ευρώ ανά μήνα και η ανεργία, τεχνητή (λόγω παύσης δραστηριοτήτων εξ αιτίας του κορωνοϊού) ή φυσική, λόγω κατάρρευσης της οικονομίας, αγγίζει το 50% του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έδειξε ανήσυχο για τις εξελίξεις σχετικά με την πτώση του ΑΕΠ, καθώς, όπως ανέφερε, τα αποτελέσματα του lockdown που ακολούθησε επιδρούν δυσμενώς ήδη στα έσοδα του Μαρτίου και θα συνεχίσουν με βεβαιότητα να έχουν αρνητική επίπτωση στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού στους επόμενους δύο μήνες.

Ακόμη, το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι λόγω της εξέλιξης της πανδημίας και του συνεχιζόμενου lockdown αποστερούνται τρέχοντα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης (ΦΠΑ), αλλά και από τις πληρωμές φόρων, καθώς είτε έχουν δοθεί παρατάσεις για τους πληττόμενους και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν έγκαιρα λόγω αδυναμίας ή για άλλους λόγους.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εντός Απριλίου καταργεί μια ιστορική κατάκτηση των εργαζομένων, την 8ωρη εργασία.   Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν στην εργασία τους (αν την βρουν ανοικτή και δεν έχει κλείσει μετά από έξι ή επτά μήνες lockdown) και μπαίνουν σε καραντίνα 7 ή 14 ημερών, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν εντεκάωρο, με τρεις ώρες άμισθης υπερωρίας!

Το “σπάσιμο” του οκταώρου είναι βασική επιδίωξη του ΣΕΒ και πάγια θέση του από το 2010, ωστόσο οι “ευέλικτες” υπερωρίες που δεν θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις (!) είναι ένα μέτρο που περιλαμβάνεται στο “σχέδιο Πισσαρίδη”.

Με άλλα λόγια ο υπουργός Εργασίας θεσμοθετεί μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου όλες τις ανατροπές που υπαγορεύει το “σχέδιο Πισσαρίδη” στην εργασία, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί με τη σειρά τους όλα τα αιτήματα του ΣΕΒ. Ακόμα και αυτά που δεν έγιναν δεκτά από την τρόικα την περίοδο 2010 – 2015.

Αυτό θα συμβεί επειδή με βάση την απόφαση του Eurogroup, για να περάσει η Ελλάδα την δέκατη αξιολόγηση που θα γίνει το Μάιο.

Οι «μεταρρυθμίσεις» αυτές είναι η εφαρμογή του νέου Πτωχευτικού Κώδικα για όλους (εφαρμόζεται από την 1η Μαρτίου για τις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου και για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις καθώς και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά), η βελτίωση της  διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων, η επιτάχυνση της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και, βέβαια, η αναθεώρηση του εργατικού κώδικα.

Από εκεί και πέρα, ο ετεροχρονισμός της είσπραξης των τελών κυκλοφορίας, το μικρό άνοιγμα της αγοράς μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και οι αναβολές πληρωμής δαπανών προσέδωσαν ένα προσωρινό «σωσίβιο» τον κρατικό προϋπολογισμού τον Φεβρουάριο, βελτιώνοντας κατά τι την εικόνα συνολικά για το πρώτο δίμηνο του έτους. Ωστόσο, τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς το lockdown που ακολούθησε και συνεχίζεται σημαίνει αφενός μειωμένα φορολογικά έσοδα αλλά και αυξημένες δαπάνες για τη χρηματοδότηση των όποιων μέτρων στήριξης.

Αναφορικά με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, καταγράφηκε πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,7 δισ. ευρώ. Αυξημένα κατά 102 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού ήταν τα φορολογικά έσοδα, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 7,6 δισ. ευρώ. Ειδικά για τον μήνα Φεβρουάριο, τα φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 428 εκατ. ευρώ ή 12% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2021.

Για να είναι έτοιμη όμως η αναθεώρηση του εργατικού κώδικα ως το Μάιο, πρέπει να έρθει και να ψηφιστεί στη Βουλή μέσα στον Απρίλιο το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα εργασιακά. Η κυβέρνηση πρέπει να φέρει χωρίς άλλες καθυστερήσεις, λένε οι δανειστές, το νέο της εργατικό κώδικα στη Βουλή.

Οι διατάξεις που θα φέρουν αντιδράσεις  

Οι διατάξεις του νέου εργατικού κώδικα της ΝΔ που αναμένεται να προκαλέσουν τις εντονότερες αντιδράσεις είναι:

  • Η ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου και την αναγνώριση της  δυνατότητας στις επιχειρήσεις να διευθετούν το χρόνο εργασίας των εργαζομένων τους όπως αυτές θέλουν, βολεύονται και τις συμφέρει. Η βασική πρόβλεψη εδώ είναι ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να απασχολούν τους εργαζόμενούς τους έως και 10 ώρες ημερησίως χωρίς πρόσθετη ή υπερωριακή αμοιβή, εφόσον αντισταθμίζουν τις ώρες αυτές με αντίστοιχη μείωση ωρών εργασίας ή ρεπό ή μέρες άδειας εντός του ίδιου εξαμήνου.
  • Η κατάργηση του ειδικού ανώτατου ορίου των 90 ωρών υπερωριακής απασχόλησης στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία και η εξίσωσή του με το όριο των 120 ωρών που ισχύει στους άλλους κλάδους της οικονομίας, που θα φέρει τη μείωση του κόστους των υπερωριών στις βιομηχανίες.
  • Η διεύρυνση της εργασίας τις Κυριακές,  με την προσθήκη νέων επιχειρήσεων  στη λίστα αυτών που επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές.
  • Αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και τις απεργίες, με την εισαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη λήψη αποφάσεων για απεργίες και την θέσπιση υποχρέωσης για προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες που θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 40% του συνολικού.
  • Εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης.

Πηγή : singleparent.gr

Related posts

Θρήνος για την εγκυμονούσα Ειρήνη – Πέθανε στα 35 της ξαφνικά λίγο πριν τον γάμο της

Σεισμός «ταρακούνησε» τη Θεσσαλονίκη – Πόσα Ρίχτερ, Χαλκιδική το επίκεντρο

Αγρίνιο: Μιλούσε για θaνaτo στο Facebook ο ύποπτος για τον φόnο της Δώρας – Τον κατονόμασε η 43χρονη πριν ξεψυχήσει