Το «6ο Αραβο-Ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ» ανέδειξε τις άριστες σχέσεις και τις ακόμη καλύτερες προοπτικές οικονομικής συνεργασίας της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Στο χαιρετισμό που απηύθυνε στο διήμερο αραβο-ελληνικό φόρουμ, που ξεκίνησε τις εργασίες του σήμερα στην Αθήνα, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως η Ελλάδα διαδραματίζει ένα σταθεροποιητικό ρόλο, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, και έδωσε το στίγμα της πολυδιάστατης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
«Μέσω συνεκτικών, διπλωματικών πρωτοβουλιών, όπως η Διάσκεψη της Ρόδου, επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε ένα σύστημα ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή. Παράλληλα, επιχειρούμε να αναδείξουμε τον γεωοικονομικό ρόλο και θέση της χώρας μας, με σκοπό την ανάπτυξη οικονομικών δεσμών και συμφερόντων εκατέρωθεν, κάτι που μπορεί να συμβάλλει περαιτέρω στην καλύτερη κατανόηση και στον πολιτικό διάλογο μεταξύ Ευρώπης και αραβικού κόσμου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εστιάζοντας ειδικότερα στις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες του αραβικού κόσμου, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως ο προσανατολισμός της χώρας μας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, βασισμένο στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, σε συνδυασμό με τη στρατηγική διαφοροποίησης της οικονομίας, την οποία επίσης ακολουθούν πολλές αραβικές χώρες, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής μας συνεργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε πως το γεωστρατηγικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί σε σχέση με την περυσινή σύνοδο, χωρίς, βεβαίως, αυτό να σημαίνει ότι έχουν αντιμετωπισθεί πλήρως οι δομικές αιτίες των επάλληλων κρίσεων. «Στον Αραβικό Κόσμο το Ισλαμικό Κράτος έχει υποστεί συντριπτικές ήττες, αλλά δεν έχει νικηθεί οριστικά η τρομοκρατία, κάτι που αναδείχθηκε από την πρόσφατη αποτρόπαιη επίθεση στο Σινά» σημείωσε.
Στη συνέχεια ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως έχει επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και υπογράμμισε πως οι θυσίες του ελληνικού λαού αποδίδουν καρπούς. «Η ελληνική οικονομία επέστρεψε οριστικά στην ανάπτυξη και η χώρα μας στην κανονικότητα. Ήδη ολοκληρώθηκε με κάλυψη πάνω από το 86% το swap των κρατικών ομολόγων αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ, επιτυχία που συνιστά μία ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία . Οι εισροές από τον τουρισμό, η ανοδική πορεία των εξαγωγών αλλά και οι δείκτες για τις παραγγελίες σε ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη μείωση της ανεργίας, δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη μπει σε μια νέα φάση» πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Σημειώνεται πως το «6ο Αραβο-Ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ», με θέμα «Ελλάδα & Αραβικός Κόσμος: Οραματιζόμενοι ένα Κοινό Μέλλον», πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα έπειτα από πρωτοβουλία του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου. Στόχος του είναι η περαιτέρω προώθηση και ενίσχυση των ελληνο-αραβικών σχέσεων και ο εκσυγρονισμός και η παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στις εταιρείες – μέλη του και στις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο πλευρών.
Κατά τη διάρκεια του φόρουμ οι συμμετέχοντες διερευνούν επενδυτικές ευκαιρίες (κίνητρα και διευκολύνσεις) και συζητούν για τις ψηφιακές και τεχνολογικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις τους στη δημιουργία νέας οικονομικής πραγματικότητας. Στο πρόγραμμα συγκαταλέγονται παρουσιάσεις νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρηματικών εμπειριών, καθώς και προοπτικές χρηματοδότησης, επέκτασης και συνεργασιας μεταξύ Αράβων και Ελλήνων επιχειρηματιών. Ειδικότερα, το φόρουμ επικεντρώνεται στους παραδοσιακούς τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, της ναυτλίας και της λιμενικής βιομηχανίας, και θα εξετάσει επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες σε αυτά τα πεδία.
Στο φόρουμ συμμετέχουν υπουργοί και υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, κορυφαίοι επιχειρηματικοί ηγέτες, διευθύνοντες σύμβουλοι και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομεά από την Ελλάδα και τον αραβικό κόσμο.
[topontiki] [enikonomia]