Κοσμήτορας ΑΠΘ: «Ήρθε Ελλάδα να τον σπουδάσουμε και τον επιστρέψαμε νεκρό»

Ο λόγος φυσικά για τον Κυπριανό Παπαϊωάννου που έχασε άδικα τη ζωή του στα Τέμπη και όλη η Ελλάδα και η πανεπιστημιακή κοινότητα πενθεί.

Τα λεγόμενα του

«Επιστρέφω από την Κύπρο όπου χθες έγινε η κηδεία του τεταρτοετούς φοιτητή μας Κυπριανού Παπαϊωάννου.

Ήταν μια εμπειρία που δεν περιγράφεται και δεν έχει προηγούμενο, όπως προηγούμενο δεν έχει και το συγκεκριμένο δυστύχημα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Γκλαβίνης, ο οποίος μίλησε στις «Συνδέσεις» για τους 12 φοιτητές του Πανεπιστημίου που επέβαιναν στην αμαξοστοιχία Intercity 62 και έχασαν τραγικά τη ζωή τους στην σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.

Η ανείπωτη τραγωδία

Μιλώντας για την ανείπωτη τραγωδία που βιώνουν εδώ και μια εβδομάδα οι συγγενείς των θυμάτων αναφέρθηκε στο πώς τον αντιμετώπισαν οι συγγενείς του Κύπριου φοιτητή Noμικής ως τον μόνο εκπρόσωπο από την Ελλάδα που τίμησε έναν από τους δύο Κύπριους που έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στην σύγκρουση στα Τέμπη.

Κάνοντας λόγο για αξιοπρέπεια και βουβή αγανάκτηση στο πλήθος κόσμου που αποχαιρέτησε τον Κύπριο φοιτητή ο κ. Γκλαβίνης δήλωσε ότι «η βουβή διαμαρτυρία του κόσμου που παραβρέθηκε στην εξόδιο ακολουθία ήταν απέναντι σε αυτή την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία δυστυχώς η Ελλάδα εξακολουθεί να πληγώνει την Κύπρο», όπως είπε.

Και όπως τόνισε ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ αυτό που του έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ότι ο πατέρας του θύματος είναι ιερέας. «Ο πατέρας Χριστόδουλος μάς έστειλε το παιδί του εδώ να το σπουδάσουμε. Η περίπτωση αυτή δεν είναι η ίδια με τα άλλα τα παιδιά που και όλοι είχαν το ίδιο ατύχημα και τις ίδιες συνέπειες. Πρόκειται για έναν Κύπριο.

Ήρθε στην Ελλάδα να τον σπουδάσουμε και εμείς τον επιστρέψαμε πίσω νεκρό. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Θα περίμενε λοιπόν κανείς μια αντίδραση. Εγώ την ανέμενα και αυτό το οποίο με συγκλόνισε, και πρέπει να το πω, είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι το φέρετρο του Κυπριανού ήταν πάνω σε μια ελληνική σημαία».

Μιλώντας για το πώς υποδέχθηκε η Κύπρος τον πολίτη τηςμ η σορός του οποίου μεταφέρθηκε αεροπορικώς από την Ελλάδαμ είπε χαρακτηριστικά: «Ήμουν ο μόνος από την Ελλάδα (στην εξόδιο ακολουθία) και θα μπορούσα να εισπράξω μια δυσαρέσκεια κατ’ ελάχιστον και δεν το εισέπραξα. Ήταν ένα περιστατικό το οποίο ξεσήκωσε ρίγη συγκίνησης σε όλο το νησί σε όλη την Κύπρο.

Ήμουν στο αεροπλάνο με την οικογένεια από εδώ από τη Θεσσαλονίκη. Στην Κύπρο υποδέχθηκε την οικογένεια ο υπουργός Εξωτερικών και στην εξόδιο ακολουθία παρέστη σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Κύπρου και η πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου. Ήταν ο Πρόεδρος Δημοκρατίας, ήταν η Πρόεδρος της Βουλής, ήταν ο υπουργός των Εξωτερικών, ήταν ο διοικητής της Εθνοφρουράς. Ήταν οι πάντες».

Υπάρχουν κάποια όρια στην προχειρότητα

Όπως τόνισε ο ίδιος, με την ιδιότητα του Κοσμήτορα, αποχαιρέτησε τον Κυπριανό Παπαϊωάννου: «Αναλάβαμε μια υποχρέωση, ένα καθήκον να σπουδάσουμε αυτό το παιδί, ένιωσα την ανάγκη να βρίσκομαι εκεί για να ζητήσω ένα συγνώμη για όλες τις εγκληματικές παραλείψεις, οι οποίες του στέρησαν τη νιότη».

Συγκλονισμένος με όσα βίωσε κατά την παραμονή του στην Κύπρο δήλωσε ότι σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές βλέπει κανείς συναισθήματα να εκφράζονται όπως αυτό του πατριωτισμού. «Ο Κυπριανός έδειξε στη γενιά του, στα άλλα παιδιά που ήταν στο τρένο και επέζησαν πως υπάρχουν τελικά κάποια όρια στην προχειρότητα; Έδειξε τι θα πει υπευθυνότητα, τι θα πει καθήκον, τι θα πει ευθύνη. Προσωπικά, χθες, την ανέλαβα στο ακέραιο, καθόσον μας αφορούσε και πιστεύω πως αυτή η γενιά, η γενιά του τρένου, πρέπει να ηγηθεί ώστε κάποια πράγματα πλέον να αλλάξουν σε αυτή τη χώρα» ανέφερε.

Κάνοντας μια έμμεση αναφορά στο πώς λειτουργεί επί δεκαετίες το δημόσιο είπε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει σημασία τελικά για να καταλάβει κανείς μία οποιαδήποτε θέση, αν είναι άσπρος γάτος ή αν είναι μαύρος γάτο. Θα πρέπει να ξέρει να πιάνει ποντίκια.

Δυστυχώς η γενιά μας απετυχε

Με αφορμή το τραγικό γεγονός ότι 57 άνθρωποι έχασαν άδικα τη ζωή τους εξαιτίας παραλείψεων, αδιαφορίας και μιας ακολουθίας μοιραίων λαθών εξέφρασε την άποψη ότι «η γενιά του Κυπριανού, η γενιά των παιδιών που πλήρωσε πολύ μεγάλο τίμημα την 1η Μαρτίου, θα πρέπει να μας παραμερίσει, διότι προφανώς αποτύχαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πλήρωσε τώρα με τη ζωή του. Αυτά τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να φτιάξουν εδώ μια νέα Ελλάδα, μια Ελλάδα που έχουν στο μυαλό τους άνθρωποι που υπέστησαν αυτό το μεγάλο πλήγμα εκτός Ελλάδος, βάζοντας την ελληνική σημαία κάτω από το φέρετρο αυτού του παιδιού».

Ο ίδιος αναφέρθηκε πώς θα τιμήσει η σχολή της Νομικής τον αδικοχαμένο Κύπριο φοιτητή σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κύπρου μας που χρηματοδοτεί στη Νομική Σχολή, μια σχολή αφιερωμένη στο εθνικό ζήτημα.

Αναφερόμενος για το πώς θα στηρίξει η Σχολή τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που έχασαν12 συμφοιτητές τους στο τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα σημείωσε ότι θα υπάρξει κάποια ψυχολογική υποστήριξη.

Κάνοντας μια τελευταία αναφορά στον άτυχο 23χρονο φοιτητή της Νομικής ο κ. Γκλαβίνης δήλωσε ότι ως Σχολή θα συνδράμει την οικογένειά του στη νομική υποστήριξη για τη διεκδίκηση της αποζημίωσης και θα θεσπίσει μία υποτροφία για έναν Κύπριο φοιτητή, αρχής γενομένης από του χρόνου, ο οποίος θα σπουδάζει στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης.

«Όλα αυτά βέβαια δεν πρόκειται να φέρουν πίσω τον Κυπριανό. Τα κάνουμε για μας προκειμένου να απαλύνουμε λίγο τον πόνο που έχει η συνείδησή μας» συμπλήρωσε ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι ήταν ο άδικος χαμός, ο τρόπος με τον οποίο χάθηκε ξεσήκωσε ειδικότερα αυτή τη συγκίνηση.

Το ΑΠΘ θρηνεί τα δικά του παιδιά

Related posts

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί – Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο

Έρχεται ψυχρή εισβολή με χιόνια

Δημήτρης Σούρας – Ντέμη Γεωργίου: Πέθαναν από την ίδια αιτία! Τι είναι η βακτηριακή λοίμωξη που πρoκάλεσε τους θανάτoυς;