Κοτζιάς: «Xάσαμε τους πολέμους του 1897, 1922, 1974. Mην είμαστε υπερπατριώτες»

Μήνυμα υποχωρητικότητας είχε στείλε πριν μερικές μέρες, τον Φεβρουάριο, στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Ν.Κοτζιάς λέγοντας ότι όσοι ζητούν «σκληρή» γραμμή απέναντι στην Αγκυρα είναι… υπερπατριώτες!

«Καλό είναι να θυμίσουμε, ότι με κάτι τέτοιες πατριωτικές κραυγές πήγαμε στον πόλεμο του 1897, πήγαμε στον πόλεμο της μικρασιατικής καταστροφής, με τέτοιες μεγάλες κραυγές κενότητας η χούντα μίλαγε για τα εθνικά πατριωτικά καθήκοντα και παρέδωσε την Κύπρο ουσιαστικά στον Τούρκο κατακτητή.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το θερμόμετρο του πατριωτισμού δεν είναι ευθέως ανάλογο με τον τόνο της φωνής.

Πρέπει να απευθύνεσαι στον άλλον με την υπευθυνότητα, τη νηφαλιότητα και τη διατύπωση μιας στρατηγικής, που πολλές φορές δεν χρειάζεται να λέγεται και δημόσια», δήλωσε σε συνέντευξή του στη τηλεόραση του Alpha.

Κατά τα λοιπά, ο Ν.Κοτζιάς, προσπαθώντας να αλλάξει και ατζέντα και να αποκαταστήσει το «τσαλακωμένο» του κύρος από την στάση στο Σκοπιανό (αν και το σημερινό επεισόδιο με την «Βarbaros» το «κατάπιαν» κανονικά στο ΥΠΕΞ) δήλωσε: «Θα έλεγα ότι η Τουρκία έχει γίνει πάρα πολύ νευρική.  Στην υπόθεση που υπήρξε γύρω από τα νησιά των Ιμίων έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε. 

Και τους είπαμε ότι δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική, ας το πούμε, συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά.

Η Τουρκία δεν θα το ξανακάνει. Δεν πρέπει να ξαναγίνει. Αυτό πρέπει να το ακούσουν οι Τούρκοι.

Τους το έχω πει: Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Ιράκ. Είμαστε ένα αναπτυγμένο κράτος, με καλή άμυνα, καλά αμυντικά συστήματα, καλούς συμμάχους, υψηλή διπλωματική χωρητικότητα».

Μάλιστα, ο υπουργός προαναγγέλλει τη δημοσίευση επιστημονικών μελετών που αποδεικνύουν πως στην Τουρκία υπάρχουν βραχονησίδες οι οποίες, βάσει διεθνούς Δικαίου, δεν της ανήκουν.

Στην ίδια εκπομπή Νίκος Κοτζιάς μιλά για την πορεία των εντατικών διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων. Σχολιάζει τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι και αποκαλύπτει ποιο όνομα προτιμά ο ίδιος, προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση με την Ελληνική Μακεδονία.

Αναλυτικότερα: «Για αυτό τους σημειώσαμε εμείς στην ανακοίνωσή μας ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δεν ξέρουν και γεωγραφία… Διότι τα Ίμια είναι ασφαλώς ελληνικά. Το αποδίδει και το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμβάσεις -συνθήκες.

Νομίζω δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση και δεν μου αρέσει να ανοίγω τέτοιες συζητήσεις, γιατί συμμετέχω σε μία ανοησία τουρκική. Θα έλεγα ότι η Τουρκία έχει γίνει πάρα πολύ νευρική.  Στην υπόθεση που υπήρξε γύρω από τα νησιά των Ιμίων έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε…  Και τους είπαμε ότι δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική ας το πούμε συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά.

Νομίζω ότι η Τουρκία είναι νευρική, γιατί δεν πάει καλά στη Συρία . Έχει το μέτωπο του Ιράκ ανοιχτό, με την Αρμενία έχει κλειστά τα σύνορα της, με την Κύπρο συμπεριφέρεται ως καουμπόι στα ανατολικά της Μεσογείου λόγω της ΑΟΖ και από το γεγονός ότι έχουνε βρεθεί όπως φαίνεται μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που αντιλαμβάνεται ότι δεν θα μπορέσει να κάνει το παιχνίδι το ενεργειακό που εκείνη ήθελε και όπως ήθελε.

Και δείχνει  αυτή τη νευρικότητα της, αυτή τη γενικευμένη νευρικότητα και επιθετικότητα, που καταδεικνύει δύο πράγματα κατά τη γνώμη μου για την εξωτερική πολιτική:

Το ένα, το θέμα με το οποίο ξεκινήσαμε τη συζήτηση μας σήμερα, ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε με τους γείτονες και να συγκεντρωθούμε στο κύριο γεωστρατηγικό πολιτικό πρόβλημα που έχει η χώρα μας και το δεύτερο ότι πρέπει να έχουμε μία εξωτερική πολιτική με αυστηρούς κανόνες και αυστηρές αρχές, η οποία όμως ταυτόχρονα να μην αφήνει περιθώρια να εκδηλώνεται σε βάρος μας αυτή η νευρικότητα»

Και πρόσθεσε: «Καλό είναι να θυμίσουμε, ότι με κάτι πατριωτικές κραυγές πήγαμε στον πόλεμο του 1897, πήγαμε στον πόλεμο της μικρασιατικής καταστροφής, με τέτοιες μεγάλες κραυγές κενότητας η χούντα μίλαγε για τα εθνικά πατριωτικά καθήκοντα και παρέδωσε την Κύπρο ουσιαστικά στον Τούρκο κατακτητή.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το θερμόμετρο του πατριωτισμού δεν είναι ευθέως ανάλογο με τον τόνο της φωνής.

Πρέπει να απευθύνεσαι στον άλλον με την υπευθυνότητα, τη νηφαλιότητα και τη διατύπωση μιας στρατηγικής, που πολλές φορές δεν χρειάζεται να λέγεται και δημόσια. 

Το διάβημα, αν δείτε νομίζω τις ανακοινώσεις των ευρωπαϊκών οργάνων και θεσμών, τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής ο κύριος Γιούνκερ, θα δείτε ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει τον ευρωπαϊκό χώρο μαζί της. Και με σαφήνεια ότι εδώ δεν παραβιάζονται μόνο τα ελληνικά χωρικά σύνορα, αλλά τα σύνορα της Ευρώπης.

Έχει μεγάλη σημασία να κατανοηθεί αυτό και πρέπει η Ελλάδα να είναι προσεκτική σε μία εποχή που η Τουρκία θέλει να βγάλει την εσωτερική της κρίση και την ανασφάλεια που την περιγράψαμε προηγούμενα και έλλειψη νηφαλιότητας προς την πλευρά μας.Τους εκνευρίζει ότι βρισκόμαστε σε διάλογο και σε λύση των προβλημάτων μας.

Και ίσως να τους εκνευρίζει πάρα πολύ το ότι λύνουμε τα προβλήματα με την Αλβανία και ελπίζω να  λύσουμε τα προβλήματα και με τα Σκόπια διότι η “δαγκάνη”  που θέλουν να φτιάξουν για την Ελλάδα, δηλαδή να μην έχουμε πρόβλημα μόνο στη Μεσόγειο, κάτω στο Αιγαίο και το τόξο όλο αυτό, αλλά να έχουμε και από πάνω μας προβλήματα. Να βλέπει ότι αυτό το τόξο δεν θα κρατηθεί μακρόχρονα και να τους κάνει πιο νευρικούς.

Και όπως σας είπα η ηγεσία της Τουρκίας σήμερα είναι ανάμεσα σε μία αλαζονεία, σε μία αίσθηση ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουνε και σε μία ανασφάλεια και ένα φόβο. Και πρέπει εμείς να είμαστε προσεκτικοί διότι κι αν θέλεις να αντιμετωπίσεις κάποιον πότε και πως πρέπει να το αποφασίσεις εσύ εκείνος», πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς. Προς το παρόν πιστεύω ότι είμαι υπουργός της διπλωματίας. Ότι πρέπει να προηγείται η διπλωματία. Απλώς με στεναχωρεί το γεγονός ότι εμείς από την πρώτη στιγμή δράσαμε. Δηλαδή από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας δράσαμε κινητοποιήθηκαμε . Είπαμε σε όλο τον κόσμο τι πρέπει να ειπωθεί από τους Αμερικανούς, Γάλλους, Γερμανούς. Tώρα έχουμε και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου ασφαλείας και  ΟΗΕ, ΕΕ , ΝΑΤΟ…

Σήμερα μάλιστα ο κύριος Καμμένος έδειξε  στην στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ και το φιλμάκι, για να συνεννοούμαστε τι κάνει η  σύμμαχος Τουρκία. Νομίζω ότι όλη αυτή η δραστηριότητα αδικεί να βγαίνει ο άλλος την άλλη μέρα και να λέει δεν κάνετε τίποτα. Δεν πήρατε χαμπάρι, δεν ξέρω γω τι. Δεν είναι υπευθυνότητα αυτή και η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται πάντα με αλαλαγμούς. Γίνεται με αποτελεσματικότητα».

[pronews]

Related posts

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί – Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο

Έρχεται ψυχρή εισβολή με χιόνια

Δημήτρης Σούρας – Ντέμη Γεωργίου: Πέθαναν από την ίδια αιτία! Τι είναι η βακτηριακή λοίμωξη που πρoκάλεσε τους θανάτoυς;