Eν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων
Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας παραμένουν στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και θα αποτελέσουν το κύριο θέμα στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών για το επόμενο βήμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Αυτό επιβεβαίωσε άλλωστε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης που δεν θέλησε να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του, αλλά παρέπεμψε στο μοντέλο λήψης αποφάσεων που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, το οποίο εδράζεται στην εκτίμηση των κάθε φορά επιδημιολογικών δεδομένων και στην εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών.
Το μοντέλο «άμυνα»
Κάνοντας λόγο για μοντέλο που βασίζεται στην «άμυνα», ο κ. Ταραντίλης εξήγησε πως «συνεχίζεται η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων και προχωρούμε -ύστερα από εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών- με μικρά και πολύ προσεκτικά βήματα προς μια μερική κανονικότητα. Εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των 7 προηγούμενων ημερών θα καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις. Αυτές, θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά».
Υπό αυτό το πρίσμα, ένα ενδιάμεσο διάστημα για την περαιτέρω συλλογή και επεξεργασία επιδημιολογικών δεδομένων φαίνεται να ζητούν τις τελευταίες ώρες από πλευράς τους οι επιστήμονες, προκειμένου να αποτιμήσουν το ακριβές επιδημιολογικό αποτύπωμα από το άνοιγμα της αγοράς, αλλά και να εξασφαλίσουν ένα επίπεδο αποκλιμάκωσης, πριν οποιαδήποτε νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος περιέγραψε πως «τα επιδημιολογικά δεδομένα επηρεάζονται από την κινητικότητα», ενώ προειδοποίησε πως «οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή».
Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα, ωστόσο, ως προς την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών, τη δική της ατζέντα προς συζήτηση προετοίμασε το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν επ’ αυτών τα μέλη της Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες όπως αναφέρει το protothema, ο «φάκελος» του υπουργείου περιλαμβάνει:
το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων πιθανά την 1η ή στις 8 Φλεβάρη
τις μετακινήσεις από νομό σε νομό (που φαίνεται να αργούν ακόμη)
το κυνήγι και το ψάρεμα, πιθανώς από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου
την επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, πιθανώς από 8 Φλεβάρη
το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ πιθανά τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου
Μακριά η εστίαση
Στον αντίποδα, απουσιάζει αυτήν την ώρα κάθε σχετική συζήτηση για την επαναλειτουργία της εστίασης με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να επισημαίνει για τους επιχειρηματίες του κλάδου πως «δεν βιάζονται να ανοίξουν. Δεν θέλουν να ανοίξουν με λίγα τετραγωνικά, γιατί αυτό θα καταστήσει την λειτουργία τους ζημιογόνα. Θέλουν όταν ανοίξουν να είναι βέβαιοι ότι θα ανοίξουν και δεν θα ξανά κλείσουν. Η επίσημη άποψη από τον κλάδο αυτή ήταν».
Ως προς την επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, ο κ. Γεωργιάδης δεν έκρυψε ότι του έκανε «αρνητική εντύπωση η διάσταση που πήρε το ζήτημα στον Τύπο» και συνέχισε: «Τι να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους (σ.σ. όσους απασχολούνται στον χειμερινό τουρισμό) να πάνε να πνιγούνε, να πεθάνουν, να μείνουνε άνεργοι; Έχουμε έναν κλάδο, τον χειμερινό τουρισμό, ο οποίος είναι ο μοναδικός κλάδος που δεν μπορεί να δουλέψει άλλη εποχή», μιλώντας σήμερα στο Mega.
Λίστα προτεραιοτήτων
Σε κάθε περίπτωση, «η προτεραιοποίηση γίνεται από την κυβέρνηση» αναφορικά με τους κλάδους που επίκειται να ανοίξουν περιέγραψε ο υπουργός και τόνισε ότι «προσπαθούμε να κρατήσουμε βιώσιμους τους κλάδους που πλήττονται». Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, σημειώνοντας πως «ο τζίρος είναι πολύ υψηλός και τα μέτρα ασφαλείας τηρούνται. Έκανα αρκετούς περιπάτους σε διάφορες περιοχές να δω αν τηρούνται τα μέτρα. Άπαντες φοράνε μάσκα. Είναι πολύ εντυπωσιακό. Είμαστε μια χώρα που η εφαρμογή της μάσκας ξεπερνάει το 90%. Και οι επιχειρηματίες τηρούν τα μέτρα».
Παρά την τήρηση των μέτρων στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τις επιχειρήσεις, ζητούμενο για τους επιστήμονες, πριν αποφασίσουν αύριο, είναι να περιοριστεί και το ιικό φορτίο ανά την επικράτεια, περιορίζοντας το σχετικό κίνδυνο κατάρρευσης του ΕΣΥ.
Κλειστές επαφές
Από πλευράς της, η πνευμονολόγος και διευθύντρια της 7ης κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης μιλώντας για την επανεκκίνηση της κοινωνικοοικονομικής ζωής της χώρας μας που βρίσκεται σε lockdown εδώ και δυόμισι μήνες, υποστήριξε πως επειδή ακριβώς δεν είμαστε όλοι μας εμβολιασμένοι ακόμη, οι δραστηριότητες πρέπει να ανοίξουν με μέτρα προστασίας.
«Το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί αύριο στην επιτροπή των ειδικών. Νομίζω ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας να ανοίξουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και είναι κάτι που το θέλουμε όλοι» ανέφερε η κ. Γκάγκα.
Και συνέχισε: «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι στα σχολεία είναι μικρός ο κίνδυνος της μετάδοσης και με την τήρηση των μέτρων τα πράγματα μπορούν να πάνε καλά. Άρα ελπίζουμε ότι θα ανοίξουν γρήγορα τα σχολεία».
«Όμως πρέπει να περιμένουμε την απόφαση της επιτροπής που έχει όλα τα στοιχεία» κατέληξε.
«Έτσι όπως ανοίγουν τα σχολεία στην Ελλάδα, με μέτρα και πολύ προσοχή και επειδή έχουμε δει από παλιότερα ότι οι έφηβοι στα Γυμνάσια και στα Λύκεια είναι υπεύθυνοι, μπορούμε να τα ανοίξουμε» ανέφερε ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο MEGA για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και της οικονομίας.
Συνέχισε λέγοντας ότι «Πρώτον είναι πολύ άσχημο να μένουν τα σχολεία κλειστά, είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να το σκεφτούμε μακροπρόθεσμα, και δεύτερον οι έφηβοι θα συναντιούνται ήδη σε σπίτι, χωρίς μάσκες, σε μη συντεταγμένες συνθήκες».
Ο καθηγητής υποστήριξε ότι είναι καλύτερα η κοινωνία να ανοίγει «με συντεταγμένους τρόπους και με τη ρουτίνα της και με μεγάλη ασφάλεια παρά με ένα lockdown το οποίο δεν είναι αποδοτικό όσο ήταν αυτό του Μαρτίου που γίνονται πολλές ατασθαλίες».
«Υπήρχε μια πολύ μεγάλη συζήτηση τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για αυστηρά μέτρα χωρίς αυστηρό lockdown. Μια ενδιάμεση κατάσταση. Αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε αυτό. Πρέπει να εμπιστευτούμε τους πολίτες ότι με συνθήκες οι οποίες είναι λίγο πιο ελεύθερες αλλά με αυστηρά μέτρα είναι πιο εύκολο να κρατηθούν αυτά τα μέτρα και να μείνουν οι μεταδόσεις σε χαμηλά επίπεδα» ανέφερε ακόμα ο κ. Δερμιτζάκης.
«Έχουμε ένα πακέτο μέτρων και συμπεριφορών που αν εφαρμοστούν σε μεγάλο ποσοστό μπορεί να κρατήσουν και την οικονομία ανοιχτή και την υγεία σε καλά επίπεδα» κατέληξε ο καθηγητής.
Ανασταλτικός παράγοντας, ωστόσο, για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων αποτελεί και ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, που διαμορφώθηκαν ως εξής χθες:
– Κεντρικού Τομέα Αθηνών: 69
– Βόρειου Τομέα Αθηνών: 36
– Δυτικής Αττικής: 17
– Δυτικού Τομέα Αθηνών: 22
– Θεσσαλονίκης: 43
– Νότιου Τομέα Αθηνών: 27
– Πειραιώς: 24
Πηγή: typosthes.gr