Κορονοϊός: Την ώρα που το τρίτο κύμα «σφυροκοπά» την χώρα και το σύστημα Υγείας ΕΣΥ «πολιορκείται», η κυβέρνηση μαζί με τους λοιμωξιολόγους ψάχνουν την «χρυσή» τομή για την σταδιακή άρση της οικονομίας, με την κούραση των πολιτών να μην βοηθά στον περιορισμό της πανδημίας.
Την Παρασκευή η επιτροπή των ειδικών θα εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση στο σύνολο της χώρας. Θα κάνει αξιολόγηση των μέτρων και θα εξετάσει σε ποια χρειάζονται αλλαγές. Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών και ιδίως την κόπωσή τους ύστερα από ένα έτος μάχης με την πανδημία, θα εξετάσει ποιες προσαρμογές πρέπει να γίνουν.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας βασίζεται σε δύο πυλώνες. Αφενός ενισχύεται το ΕΣΥ, διευρύνοντας τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, και αφετέρου αναζητούνται τρόποι αποσυμπίεσης για την κοινωνία μαζί με μια νέα συμφωνία για τήρηση των μέτρων.
Το ζητούμενο είναι να βρεθεί μία ισορροπία ανάμεσα στην επανέναρξη περισσότερων δραστηριοτήτων, χωρίς όμως να γίνουν συμβιβασμού στην εφαρμογή της κεντρικής στρατηγικής για την ανάσχεση της πανδημίας. Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε κάποια μέτρα που θα επιτρέψουν στους πολίτες να κινούνται περισσότερο σε εξωτερικούς χώρους και στο περιορισμένο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων που δεν επισύρουν σημαντικό ρίσκο για την μετάδοση του ιού.
Ο οδικός χάρτης της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής έχει ως εξής:
- Άνοιγμα κομμωτηρίων και υπηρεσιών μανικιούρ – πεντικιούρ στις 22 Μαρτίου
- Λιανεμπόριο με click away στις 22 Μαρτίου ή με το SMS στο 13032 από 29 Μαρτίου. Προς συζήτηση βρίσκονται μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας.
- Πιθανώς η απελευθέρωση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο
- Βέβαιη θεωρείται η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας για το Σαββατοκύριακο μέχρι τις 9.
Σταδιακά και ως τα τέλη Απριλίου, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει πετύχει το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων.
Εκτός από την αγορά και τα σχολεία (όλων των βαθμίδων), προσβλέπει ότι θα υπάρχουν οι συνθήκες και για το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικό χώρο αλλά και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Τέλος, στο χρονοδιάγραμμα βρίσκεται το άνοιγμα του τουρισμού από τα μέσα Μαΐου, κάτι που βρίσκεται όλο και πιο κοντά μετά και την υιοθέτηση της πρότασης για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού από την Κομισιόν, καθώς και το άνοιγμα της νυχτερινής διασκέδασης και των γυμναστηρίων.
Όλα αυτά, ωστόσο θα αποφασιστούν, την Παρασκευή, όποτε είναι και η συνεδρίαση των ειδικών. Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα χειροτερέψουν, τότε το lockdown θα πάρει παράταση ακόμη μία εβδομάδα.
Αναφορικά με τις αντοχές του ΕΣΥ που δοκιμάζεται σημαντικά στην κυβέρνηση επισημαίνουν ενισχύθηκε ήδη σημαντικά μέσα στην κρίση και ειδικά στην Αττική.
Στην κρίσιμη αυτή φάση τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που από την αρχή είχε καταρτιστεί. Ήδη δύο ιδιωτικές δομές -το «Λητώ» και το Ιατρικό Περιστερίου- περιθάλπουν περιστατικά Covid, ενώ το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» έχει μπει στην εφημερία του ΕΣΥ και φροντίσει non-Covid περιστατικά.
Το στρατιωτικό νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ έχει μετατραπεί σε non-Covid νοσοκομείο και το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νοτίου Ελλάδος.Οι κλίνες ΜΕΘ για κρούσματα Covid στην Αττική ανέρχονται πλέον σε 381, από 229 πριν από ένα μήνα. Οι απλές κλίνες Covid είναι σήμερα 2.961, έναντι 1.600 πριν από έναν μήνα. Στο σύνολό τους οι Covid και non-Covid κλίνες ΜΕΘ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του ιδιωτικού τομέα, φτάνουν στην Αττική τις 650, έναντι 247 τον Ιούλιο του 2019.Παράλληλα όπου και όταν χρειάζεται θα γίνονται διακομιδές ασθενών σε όμορους Νομούς και αεροδιακομιδές με μέριμνα του ΕΚΑΒ. Επίσης ο ιδιωτικός τομέας παραχωρεί στις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Αττικής άλλες 550 κλίνες από τις οποίες οι 450 είναι non-Covid. Επιπλέον, το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», 418 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο Covid ενώ το Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας 251, με 220 κρεβάτια για non-Covid περιστατικά, μπαίνει στις εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.Σήμερα παραδίδονται στα νοσοκομεία της Αττικής 900 αναπνευστικές συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου, ενώ το Σισμανόγλειο θα ενισχυθεί με 10 επιπλέον πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.
Στο κυβερνητικό επιτελείο βρίσκονται σε επαγρύπνηση και αναμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα του επόμενου 48ωρου για να κλειδώσουν οι αποφάσεις για τη χαλάρωση των περιορισμών. Η κρίσιμη παράμετρος για τις παρεμβάσεις που θα αποφασιστούν είναι το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία. Οι ειδικοί πάντως εκτιμούν πως τις επόμενες 7-10 ημέρες αναμένεται αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση θεωρεί πως τις επόμενες 10 με 14 ημέρες είναι πολύ πιθανό να καταγραφεί μια επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης που θα αποτελέσει και την αφετηρία για να ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.