Μαρτυρία σοκ στην δίκη της Πισπιρίγκου: «Μου έκανε τεχνικές ερωτήσεις όταν πέθανε η Τζωρτζίνα – Συνήθως οι γονείς κλαίνε ή καταρρέουν»

Ο Κωνσταντίνος Τζιούβας, Επιμελητής Α’ Παιδίατρος Εντατικολόγος στη ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού», κλήθηκε να κάνει την ανάνηψη στη μικρή Τζωρτζίνα όταν υπέστη την ανακοπή το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου 2022, κατέθεσε, σήμερα, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Τι ανέφερε στην μαρτυρία του

Ο μάρτυρας ήταν ξεκάθαρος στην κατάθεση του στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, τονίζοντας πως όταν κλήθηκαν για να κάνουν την ανάνηψη στο παιδί ήταν ήδη νεκρό και πως δεν του χορηγήθηκε κατά τη διαδικασία κεταμίνη.

Ταυτόχρονα, ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στην κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου και στην επαφή που είχε μαζί της, όταν της ανακοίνωσε πως και το τρίτο παιδί της έφυγε από τη ζωή, λέγοντας πως η μητέρα της Τζωρτζίνας εκείνη τη στιγμή δεν έδειξε το συναίσθημα που περίμενε και πως του έκανε εντύπωση πως έκανε μία τεχνική ερώτηση και ήταν στρεσαρισμένη.

«Στις 29/01/2022 κατά τις 14:30 είχαμε κλήση επείγουσα για ανακοπή ενός παιδιού. Κατεβήκαμε σε 2 λεπτά, οι συνάδελφοι είχαν ξεκινήσει να κάνουν ΚΑΡΠΑ. Στα 10 λεπτά διασωληνώσαμε, κάναμε ΑΜΠΟΥ και χορηγούσαμε αδρεναλίνη ανά 5 λεπτά.

Γύρω στα 20 λεπτά βγήκα και ενημέρωσα τη μητέρα. Μου είπε πως την προηγούμενη φορά στη Πάτρα επανήλθε στα 55 λεπτά και μας είπε να συνεχίσουμε. Κάναμε προσπάθεια πάνω από μία ώρα.

Αποφασίσαμε να παρατείνουμε όσο μπορούσαμε την ανάνηψη, επειδή είχαμε μάθει και για τα δύο άλλα παιδιά. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε» είπε ο μάρτυρας, στην έναρξη της κατάθεσης του.

Ο μάρτυρας είπε πως όταν μπήκε στο θάλαμο άκουσε χαμηλούς ήχους στην καρδιά της Τζωρτζίνας οι οποίοι πιθανότατα ήταν από το βηματοδότη.

Η κατάθεση και οι ερωτήσεις δίχως τέλος

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από την πρόεδρο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου σχετικά με τα φάρμακα που έδωσαν στη μικρή Τζωρτζίνα αλλά και την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το παιδάκι. Ο κ. Τζιούβας εξήγησε στο δικαστήριο πως σχεδόν αμέσως από τη στιγμή που μπήκαν στο θάλαμο άρχισαν να χορηγούν αδρεναλίνη ανά πέντε λεπτά, προσθέτοντας πως οι πρώτες τέσσερις δόσεις ήταν έτοιμες και στη συνέχεια άνοιξαν το βαλιτσάκι.

Πρόεδρος: Από τη στιγμή που κατεβήκατε και αντικρίσατε την ασθενή σε πόση ώρα δώσατε αδρεναλίνη;

Μάρτυρας: Σε λιγότερο από λεπτό.

Πρόεδρος: Μας είπε η κ. Θεοτοκάτου πως βαλιτσάκι έχει μέσα έτοιμες 4 δόσεις;

Μάρτυρας: Ναι έχουμε πάντα έτοιμη. Στη Τζωρτζίνα έφτανε για 4 δόσεις. Ανά 5 δίναμε δόση.

Πρόεδρος: Τα 20 λεπτά που έφτανε η έτοιμη δόση, πότε τελειώνουν;

Μάρτυρας: 14 και 55.

Πρόεδρος: Χορηγήθηκε και άλλη αδρεναλίνη εκτός βαλιτσάκι από αυτήν που υπήρχε στο βαλιτσάκι;

Μάρτυρας: Η έτοιμη αδρεναλίνη είναι έκτος από το βαλιτσάκι. Όταν τελειώσει η έτοιμη, ανοίγουμε το βαλιτσάκι.

Πρόεδρος: Αυτή την επιπλέον από πού την παίρνετε;

Μάρτυρας: Είναι μέσα στο βαλιτσάκι.

Πρόεδρος: Έχει και άλλα φιαλίδια στο βαλιτσάκι;

Μάρτυρας: Έχει πολλά. Διαφορετικά.

Πρόεδρος: Όταν τελείωσε ποιος την ετοίμασε;

Μάρτυρας: Η νοσηλεύτρια.

Πρόεδρος: Ήσασταν μπροστά;

Μάρτυρας: Ναι.

Πρόεδρος: Όταν ενημερώσατε τη μητέρα ο μεταβολισμός της ασθενούς λειτουργούσε;

Μάρτυρας: Όχι. Για να λειτουργήσουν τα όργανα χρειάζονται οξυγόνο. Τα όργανα δεν δουλεύουν. Τίποτα δεν μεταβολίζεται.

Πρόεδρος: Η εικόνα του παιδιού ποια ήταν;

Μάρτυρας: Ήταν ξαπλωμένο στο κρεβάτι. Ακίνητο, χαλαρό, χωρίς αντίδραση, δεν είχε καμία αντίδραση.

«Με ρώτησε εάν λειτουργεί ο βηματοδότης»
Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις της προέδρου είπε πως κατά τη διάρκεια της διασωλήνωσης έδωσαν στη Τζωρτζίνα μόνο ροκουρόνιο.

Πρόεδρος: Θυμάστε τι είδους ενημέρωση δώσατε στη κατηγορουμένη;

Μάρτυρας: Ήταν έξω από δωμάτιο. Βγήκα, μίλησα με κυρία Πισπιρίγκου και της είπα πως το παιδί έχει φύγει από τη ζωή και μου είπε να προσπαθήσουμε γιατί στην Πάτρα έκαναν 55 λεπτά. Με ρώτησε εάν δουλεύει ο βηματοδότης, νομίζω μίλαγε με τον κ. Παπαγιάννη εκείνη την ώρα. Μου έκανε εντύπωση. Αυτή ήταν μία τεχνική ερώτηση. Συνήθως οι άνθρωποι σε αυτές τις περιπτώσεις, είτε κλαίνε, καταρρέουν, είτε γίνονται επιθετικοί. Η κατηγορούμενη απλά μου είπε εάν δουλεύει ο βηματοδότης.

Ο κ. Τζιούβας περιέγραψε επίσης πως κατά τη διάρκεια της ανάνηψης επικοινώνησε και με τον κ. Παπαγιάννη από το Ωνάσειο ο οποίος του είπε πως δεν είχε βρεθεί κάτι παθολογικό στη Τζωρτζίνα, ωστόσο ο βηματοδότης τοποθετήθηκε για να προσέχει την καρδιά, για προληπτικούς λόγους. «Μίλησα πρώτα από κινητό της μητέρας με τον κ. Παπαγιάννη και μετά τον πήρα εγώ και του έστειλα και καρδιογράφημα» είπε ο μάρτυρας στην κατάθεση του.

Πρόεδρος: Τι είναι κεταμίνη;

Μάρτυρας: Είναι φάρμακο για καταστολή και αναλγησία. Είναι συχνό στις ΜΕΘ. Όταν νοσηλεύονται στην εντατική συνήθως παιδί, θα πάρουν για να μην αισθάνονται πόνο. Υπάρχουν πρωτόκολλα που την χρησιμοποιήσεις για διασωλήνωση, εμείς στο Αγλαΐα Κυριακού δεν την χρησιμοποιούμε συνήθως.

Πρόεδρος: Από εσάς χορηγήθηκε κεταμίνη;

Μάρτυρας: Δεν είχαμε κανένα λόγο. Ποτέ. Δώσαμε δύο φορές ροκουρόνιο.

Πρόεδρος: Το φιαλίδιο της αδρεναλίνης και της κεταμίνης μοιάζουν;

Μάρτυρας: Κάποιες φορές μοιάζουν κάποιες όχι. Εξαρτάται από ποια εταιρεία είναι.

Πρόεδρος: Αυτά τα φιαλίδια που είχατε εκείνη την ημέρα, μοιάζουν;

Μάρτυρας: Ναι, αλλά έχουν μεγάλες διαφορές για εμάς που το χρησιμοποιούμε. Γράφουν αδρεναλίνη. Έχει κόκκινη γραμμή πάνω. Στην κεταμίνη αλλάζουν τα φιαλίδια συνέχεια. Το ροκουρόνιο δεν χρειάζεται διάλυση. Συνήθως το χορηγούμε αδιάλυτο.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα όσα κατέθεσε ο μάρτυρας σχετικά με τη Ρούλα Πισπιρίγκου και την κατάσταση στην οποία βρισκόταν αφού ενημερώθηκε πως έχασε και το τρίτο της παιδί.

Πρόεδρος: Κάπου λέτε πως ήταν στρεσαρισμένη κατηγορούμενη, τι σημαίνει για εσάς αυτός ο όρος; Περιγράψτε πως ήταν, τι έκανε;

Μάρτυρας: Αυτήν την αντίληψη μου έδωσε. Ήταν πολύ ευγενής. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν πως δεν έδειξε το συναίσθημα που περίμενα να δω.

Πρόεδρος: Όταν την ενημερώσετε πως το τελευταίο παιδί κατέληξε, τι έκανε;

Μάρτυρας: Ήταν σε στρες, φαινόταν.

Πρόεδρος: Πως; Τι έκανε; Ίδρωνε;

Μάρτυρας: Ήταν ήρεμη σχετικά. φαινόταν πως μέσα της κάτι έβραζε, στις κινήσεις. Μας ευχαρίστησε για προσπάθεια, της λέω γιατί με ευχαριστείτε, το παιδί έφυγε. Μας έκανε και μια άλλη ερώτηση εάν το παιδί θα πάει Αθήνα ή Πάτρα για νεκροτομή. Μου έκανε εντύπωση, της είπα ότι εγώ δεν το κανονίζω αυτό.

Πρόεδρος: Δε σας ρώτησε «μα γιατί έφυγε» το παιδί;

Μάρτυρας: Όχι εμένα δε με ρώτησε.

Πρόεδρος: Ξέρετε εάν δώσουμε υπερβολική δόση κεταμίνης τι μπορεί να προκληθεί;

Μάρτυρας: Κατά τη διάρκεια της ανάνηψης τίποτα. Στην ανάνηψη δεν θα κάνει τίποτα γιατί δεν υπάρχει ζωή.

(…)
Ένορκος: Η αδρεναλίνη εάν δοθεί με άλλο φάρμακο πχ κεταμίνη τι αποτελέσματα έχει;

Μάρτυρας: Εάν δίναμε κεταμίνη και αδρεναλίνη μαζί, κεταμίνη δεν θα είχε καμία δράση διότι ασθενής ήταν νεκρός και η αδρεναλίνη θα προσπαθούσε να επαναφέρει καρδιά.

Ο εντατικολόγος απαντώντας σε ερωτήσεις των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας που εκπροσωπούν τον Μάνο Δασκαλάκη ο οποίος σήμερα έδωσε το παρόν στη δίκη είπε πως όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται καταγράφονται.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν καταγράφηκε κάποιο φάρμακο διότι δεν χρησιμοποιήθηκε.
Το παιδί δεν ήταν εν ζωή όταν κατεβήκαμε κάτω, δεν μπορώ να προσδιορίσω την ώρα.

Η προσωπική εκτίμηση είναι πως δεν ήταν πολλή ώρα αλλά δεν μπορώ να προσδιορίσω πότε ακριβώς επήλθε ο θάνατος. Αυτό που είπα στη μητέρα ήταν πως δεν μπορέσαμε να επαναφέρουμε το παιδί στη ζωή» τόνισε ο μάρτυρας στην κατάθεση του.

Ο μάρτυρας εξήγησε στην κατάθεση του πως ο ίδιος δε χορηγούσε τα φάρμακα αλλά οι νοσηλεύτριες, επισημαίνοντας: «Δε τα χορηγούσα εγώ αλλά είχα επίγνωση. Είναι τεράστια τα φιαλίδια. Ξέρει να διαβάσει, είχε εμπειρία και δεν έχω καμία αμφιβολία πως χορήγησε σωστό φάρμακο. Και δεν έλειπε κεταμίνη».

Οι ερωτήσεις του Αλέξη Κούγια

Καταιγιστικές ερωτήσεις στον μάρτυρα υπέβαλε και ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, Αλέξης Κούγιας.

Αλ. Κούγιας: Έχετε μιλήσει με κάποιο δικηγόρο;

Μάρτυρας: Όχι. Δεν έχω μιλήσει με κανένα δικηγόρο. έχω έρθει ως μάρτυρας για να περιγράψω αυτά που βίωσα κατά τη φάση της ανακοπής.

Αλ. Κούγιας: Έχετε καταλήξει από τι υπέστη ανακοπή το παιδί;

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω.

Αλ. Κούγιας: Γνωρίζετε πως έχει αποδοθεί κατηγορία στην κατηγορουμένη πως ευθύνεται για θάνατο με χορήγηση κεταμίνης;

Μάρτυρας: Ναι.

Αλέξης Κούγιας: Πως θα μπορούσε να την χορηγήσει;

Μάρτυρας: Να κάνω υπόθεση;

Αλέξης Κούγιας: Έχει σημασία πως το αίμα που λήφθηκε για τοξικολογικές είναι από καρδιά;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω.

Αλ. Κούγιας: Έχω πληροφορία όταν στο αίμα που παίρνεις από καρδιά οι ουσίες τριπλασιάζονται;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω. Πιστεύω όταν κυκλοφορεί το αίμα είναι παντού η ίδια. Αυτό το λέω με την εμπειρία και τη λογική μου.

Αλ. Κούγιας: Έχετε μάθει τι ποσότητας κεταμίνης βρέθηκε;

Μάρτυρας: Όχι.

Αλ. Κούγιας: Έχει σχέση η χορήγηση κεταμίνης με το βάρος;

Μάρτυρας: Ναι. Εάν είχαμε σώσει στη Τζωρτζίνα θα δίναμε 25 ml… Εμείς δώσαμε μόνο ροκουρόνιο.

Related posts

«Τον πέταξαν χωρίς τα ρούχα του»: Φρικτές αποκαλύψεις για το τραγικό τέλος του Χρήστου Μάρκου στα Πατήσια

Αγρίνιο: Η στιγμή του σεισμού των 4,7 Ρίχτερ σε σούπερ μάρκετ – Έτρεχε έντρομη η υπάλληλος

Σκοτwθηκε ο 16χρονος – Καλό παράδεισο άγγελε μου