Νόμος του κράτους είναι πια το σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας κατά των γυναικών.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του, «όποιος χωρίς την απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης, προκαλεί τρόμο ή ανησυχία σε άλλον, με την επίμονη καταδίωξη ή παρακολούθηση του, όπως ιδίως με την επιδίωξη διαρκούς επαφής μέσω τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου ή με επανειλημμένες επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή εργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκπεφρασμένη αντίθετη βούλησή του» τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 1 έτους ή χρηματική ποινή.
«Τέλος» στα μηνύματα στο τηλέφωνο ή στο facebook βάζει ο νόμος λοιπόν, εάν ο… παραλήπτης έχει ρητά δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις «αναπάντεχες» εμφανίσεις στο σπίτι ή στην εργασία του.
Με τον ίδιο νόμο (4531/2018) όποιος παροτρύνει ή προκαλεί γυναίκα σε ακρωτηριασμό των γεννητικών της οργάνων, τιμωρείται με φυλάκιση, ενώ τα έθιμα, οι παραδόσεις και η θρησκεία του δράστη δεν είναι ικανά να μειώσουν την ποινή του.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται ακόμη ότι ο δράστης εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να απομακρυνθεί με αιτιολογημένη δικαστική ή εισαγγελική εντολή από την συζυγική εστία, ή να του απαγορευθεί να προσεγγίζει την εργασία του θύματος ή το σχολείο των παιδιών του.
Τέλος, σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας, προβλέπεται αποζημίωση για ιατρικές δαπάνες ή ψυχολογική υποστήριξη, όταν στον τόπο κατοικίας του θύματος δεν υπάρχει δημόσια δομή.
Πηγη; iefimerida.gr