Οι μάσκες έπεσαν! Η καγκελάριος «ξέχασε» την εθνική μας επέτειο και λίγες ώρες μετά στήριξε την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής – «Αγκαλιά» με τον «σουλτάνο» μέχρι το κύκνειο πολιτικό της άσμα.
Αίσθηση που αγγίζει τα όρια της δυσφορίας έχει προκαλέσει στην Αθήνα η… απουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου από τα μηνύματα για την Εθνική επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
Όλη η υφήλιος γιόρτασε μαζί με την Ελλάδα, ακόμα και στο διάστημα. Μνημεία σε δεκάδες πρωτεύουσες φωταγωγήθηκαν στα γαλανόλευκα. Κτήρια, γέφυρες, τοπόσημα, έως και το άγαλμα του Ιησού στο Ρίο της Βραζιλίας, είχαν τα χρώματα της Ελλάδας, ως ένδειξη σεβασμού, τιμής και αναγνώρισης του αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και ανεξαρτησία.
Ηγέτες από όλο τον πλανήτη έστειλαν τις θερμότερες ευχές τους για ειρήνη και ευημερία στην πατρίδα μας. Ο Μακρόν της Γαλλίας, ο Ρούτε της Ολλανδίας, ο Μπόρις Τζόνσον της Μεγάλης Βρετανίας, ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Τζό Μπάιντεν, όλοι είχαν να πουν δύο λόγια για την Ελλάδα, για τον αγώνα των Ελλήνων πριν από 200 χρόνια.
Πέρα όμως από τον Ταγίπ Ερντογάν, που για ευνόητους λόγους δεν θα μπορούσε να στείλει μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, μία ηγέτης «φίλη μας» δεν μπήκε καν στον κόπο να γράψει δύο κουβέντες. Και δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε ηγέτη, αλλά για την Άνγκελα Μέρκελ, τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Η επί 10 χρόνια οικονομικής κρίσης λαλίστατη για την «κακή» Ελλάδα, τους «τεμπέληδες» Έλληνες και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, Άνγκελα Μέρκελ, δεν βρήκε… χρόνο για να στείλει μία παράγραφο για την Εθνική μας επέτειο. Δεν έστειλε ούτε ένα απλό «χρόνια πολλά Ελλάδα», δεν έκανε ούτε ένα tweet.
Από γερμανικής πλευράς υπήρξε μόνο μήνυμα του προέδρου της Γερμανίας Αρμίν Λάσετ προς την Ελληνίδα ομόλογό του Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Γιατί όμως η φίλη μας η Μέρκελ δεν έστειλε χρόνια πολλά; Η απάντηση δόθηκε την ίδια μέρα, της 25ης Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών. Η Ανγκελα Μέρκελ στήριξε ξεκάθαρα την Τουρκία, στηλώνοντας και πάλι τα πόδια στο ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων στο τουρκικό καθεστώς.
«Η ευημερία μας στην Ευρώπη είναι εφικτή μόνο με καλές σχέσεις με τους γείτονές μας και εκτός ΕΕ. Και αυτό ισχύει κυρίως για την εταίρο στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, με την οποία οι σχέσεις είναι πολύπλευρες», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και συνέχισε: «Αποτελεί καλή είδηση το γεγονός ότι η Τουρκία, μετά τις προκλητικές δραστηριότητες σε κυπριακά και ελληνικά ύδατα, έδειξε τους τελευταίους μήνες ένα δείγμα αποκλιμάκωσης στην ανατολική Μεσόγειο, μπήκε και πάλι σε διάλογο με την Ελλάδα και θα συνεχιστούν και οι συνομιλίες για το μέλλον της Κύπρου στο σχήμα 5+1 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», είπε η καγκελάριος στηρίζοντας και πάλι τον «κολλητό» της, Ταγίπ Ερντογάν.
Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τις ευχές καμίας Μέρκελ. Κάποια «μικρά» πράγματα όμως, είναι ενδεικτικά των προθέσεων και των απόψεων ορισμένων χωρών και ηγετών. Για παράδειγμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επί 2 μέρες μιλούσε για τη χώρα μας… έστειλε μήνυμα, έκανε μαγνητοσκοπημένη δήλωση, παρενέβη σε εκδήλωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, μίλησε με τον πρωθυπουργό (σπάζοντας μάλιστα παράδοση δεκαετιών για ίσες αποστάσεις με την Τουρκία) τον οποίο κάλεσε στην Ουάσινγκτον και διοργάνωσε τηλεδιάσκεψη με επιφανείς παράγοντες της ελληνικής ομογένειας για να αντικαταστήσει την παραδοσιακή δεξίωση που δεν έγινε λόγω πανδημίας. Ο πρόεδρος Μακρόν επίσης, συνέντευξη στην ΕΡΤ, μήνυμα σε όλους τους Έλληνες και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας στην Αθήνα για τις εορταστικές εκδηλώσεις. Επί 48 ώρες δεν σταμάτησε να λέει πόσο θαυμάζει τη χώρα μας και πως θα βρεθεί στο πλευρό μας όποτε χρειαστεί. Ναι, φυσικά και όλοι κοιτούν το συμφέρον τους, αλλά οι Γερμανοί δεν τηρούν πλέον ούτε τα προσχήματα.
Η Μέρκελ, στο κύκνειο άσμα της πολιτικής καριέρας της επιμένει να στηρίζει τον «τραμπούκο» της γειτονιάς, τον Ερντογάν που απειλεί με πόλεμο δύο χώρες – μέλη της Ε.Ε. Ας είναι, η ιστορία γράφει και είναι βέβαιο πως τα χρώματα για την καγκελάριο θα είναι μελανά, τόσο για τη διαχείριση της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, κατά την οποία η Γερμανία ήταν η μοναδική χώρα που βγήκε κερδισμένη, όσο και για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης και τη στάση της απέναντι στο τουρκικό καθεστώς.
Κλείνοντας, θα σας θυμίσω ότι πριν λίγες μέρες η Γερμανία κατέθεσε στο υπουργείο Άμυνας και στο ΓΕΝ την πρότασή της για αγορά γερμανικών φρεγατών. Μάλιστα, έκανε και μια δήλωση κατά της Τουρκίας, ότι η παραβατική συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδας, θα λάβει άμεση απάντηση. Πόση υποκρισία, πόσο ανήθικοι και ψεύτες… Μετά αναρωτιόμαστε γιατί η γερμανοκρτατούμενη Ευρώπη είναι ανίσχυρη, με αργά αντανακλαστικά και χωρίς καμία απολύτως δύναμη και συνοχή.