Μεσογειακός κυκλώνας «Ζορμπάς» χτυπά την Ελλάδα: Ανατροπή των δεδομένων για το επικίνδυνο φαινόμενο

Μεσογειακός Κυκλώνας: Στο «μάτι» του Μεσογειακού Κυκλώνα «Ζορμπάς» η Ελλάδα – Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός – Ποιες περιοχές θα σαρώσει – Πότε θα φτάσει στην Αττική – Τι αναφέρει το Αστεροσκοπείο Αθηνών για την εξέλιξη του σπάνιου φαινομένου – Ο Μεσογειακός κυκλώνας «σφυροκοπά» τη Μεσσηνία

Τη νοτιοδυτική Πελοπόννησο και συγκεκριμένα τη Μεσσηνία πλήττει από τα ξημερώματα του Σαββάτου (29/09/2018) ο Μεσογειακός κυκλώνας που έχει θέσει σε επιφυλακή τον κρατικό μηχανισμό.

Οι άνεμοι είναι εντάσεως 9 μποφόρ, ωστόσο, ενισχύονται διαρκώς και συνοδεύονται και από ισχυρή βροχόπτωση, ενώ στην Πύλο και τη Μεθώνη σημειώνονται διακοπές ρεύματος.

Κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο Επαρχιακό Δίκτυο, ενώ έντονα είναι τα φαινόμενα στον κόλπο της Φοινικούντας.

Δείτε την κίνηση του «Ζορμπά», μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα καιρού GFS, ECMWF και NEMS.

Όπως δείχνει δορυφορική εικόνα που ελήφθη στις 08:45 ώρα Ελλάδος, το κέντρο του Μεσογειακού κυκλώνα βρισκόταν το πρωί του Σαββάτου (29/09/2018) νότια της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με αναφορά εμπορικού πλοίου, στις 08:00 ο άνεμος στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Μεθώνης έφτασε στα 90 χιλιόμετρα την ώρα (10 μποφόρ).

Επίσης μετεωρολογικοί σταθμοί στη Μεσσηνία και στη Λακωνία κοντά στο κέντρο του συστήματος ανέφεραν ανέμους έντασης 7 μποφόρ με ριπές ακόμη ισχυρότερες.

Στην παραλία της Καλαμάτας τα κύματα παρέσυραν τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες.

Πότε θα «χτυπήσει» την Αττική
Η ένταση των ανέμων το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται να φτάσει τοπικά τα 9 μποφόρ στις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου.

Στη συνέχεια, και καθώς το κέντρο του χαμηλού θα κινηθεί βορειοανατολικά, νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι ανάλογης έντασης αναμένονται το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Πελοποννήσου.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται αρχικά στη Νότια Πελοπόννησο και στη Νοτιοδυτική Κρήτη και από το μεσημέρι και μετά στην Ανατολική Πελοπόννησο, στην Ανατολική Στερεά και στην Αττική. Από αργά το απόγευμα ισχυρές βροχές αναμένονται στη Θεσσαλία και στις Σποράδες.

Τα αναμενόμενα ύψη βροχής είναι μεγάλα και πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα, σύμφωνα με το ΕΑΑ.

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ για θυελλώδεις ανέμους
Το πρωί του Σαββάτου η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων.

Δείτε ΕΔΩ ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»

Έκτακτο δελτίο καιρικών επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
Την Παρασκευή (28/09) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) με έκτακτο δελτίο προειδοποίησε για επικίνδυνα φαινόμενα.

Πού θα «χτυπήσει» ο κύκλωνας

Το Σάββατο (29-09-2018):

Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από το πρωί στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη που μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και την Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική.

Σταδιακά μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9 – 10 μποφόρ θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη.

Την Κυριακή (30-09-2018):

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο το πρωί και βαθμιαία θα σταματήσουν. Στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν.

Β. Άνεμοι θυελλώδιες 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας (9 – 10 μποφόρ) θα πνέουν στο Αιγαίο, με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

Αστεροσκοπείο: Εξασθενεί ο Μεσογειακός κυκλώνας αλλά παραμένει επικίνδυνος
Ηπιότερη είναι η εικόνα για τον Μεσογειακό κυκλώνα σε σχέση με τις χθεσινές προγνώσεις, τόσο όσον αφορά τους ανέμους, όσο και τον κυματισμό της θάλασσας, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Η προβλεπόμενη κατανομή της βροχής από το μεσημέρι ως το βράδυ του Σαββάτου 29/09 δίνεται στους παρακάτω χάρτες.

Σε ετοιμότητα ο Κρατικός Μηχανισμός
Στις 09:00 το πρωί του Σαββάτου (29/09/2018) πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννη Ταφύλλη, σχετικά με την εξέλιξη των έντονων καιρικών φαινομένων που εκδηλώνονται σε πολλές περιοχές της χώρας και τα μέτρα αυτοπροστασίας που μπορούν να λάβουν οι πολίτες.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, μετά την έκδοση έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, συγκλήθηκε την Παρασκευή το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, παρουσία της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Όλγας Γεροβασίλη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων, το ΓΕΕΘΑ, η ΕΛΑΣ, η Πυροσβεστική και το Λιμενικό, καθώς επίσης οργανισμοί του Δημοσίου και φορείς που έχουν ρόλο στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η εξασφάλιση της μέγιστης ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού και η εστίαση του δυναμικού στις περιοχές που ενδέχεται να επηρεαστούν από έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις εκάστοτε προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

«Με βάση το τελευταίο δελτίο της ΕΜΥ, μέχρι το μεσημέρι θα επηρεαστούν οι περιοχές του Νοτίου Ιονίου, η Πελοπόννησος, η Ανατολική Στερεά, η Αττική και η Εύβοια και από το απόγευμα οι Σποράδες και η Ανατολική Θεσσαλία. Θα επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι τοπικά μπορεί να φθάνουν τα 10 μποφόρ. Στη θάλασσα Κυθήρων και στο Νότιο Ιόνιο αναμένεται ύψος κύματος 7-8 μέτρων. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται ήδη σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας».

Πώς θα προστατευτείτε από το επικίνδυνο φαινόμενο
Την προσοχή των πολιτών για Μεσογειακό κυκλώνα εφιστά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, δίνοντας οδηγίες προστασίας.

Όπου προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες ή θυελλώδεις άνεμοι:

Ασφαλίζουμε αντικείμενα, τα οποία, αν παρασυρθούν, ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Βεβαιωνόμαστε ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.
Αποφεύγουμε να διασχίζουμε χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
Αποφεύγουμε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές και γενικά τις εργασίες υπαίθρου, καθώς και τις άσκοπες μετακινήσεις.
Προφυλασσόμαστε αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης ή καταιγίδας. Καταφεύγουμε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και δεν εγκαταλείπουμε τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούμε ότι πέρασε το φαινόμενο. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Αποφεύγουμε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.
Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα.
Στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης οι πολίτες καλούνται να επικοινωνήσουν με:

Ελληνική Αστυνομία: 100
Πυροσβεστική: 199
ΕΚΑΒ: 166
Λιμενικό: 108
Ευρωπαϊκός Αριθμός: 112
Για την κατάσταση που επικρατεί και την εξέλιξη των φαινομένων θα υπάρχει συχνή ενημέρωση.

via

Related posts

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί – Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο

Έρχεται ψυχρή εισβολή με χιόνια

Δημήτρης Σούρας – Ντέμη Γεωργίου: Πέθαναν από την ίδια αιτία! Τι είναι η βακτηριακή λοίμωξη που πρoκάλεσε τους θανάτoυς;