Πως πρέπει να τρως στα εστιατόρια για να δείξεις ότι έχεις καλούς τρόπους
Στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολο κάποιος να εκπλαγεί αν του σερβίρουν πιάτα από ξένες κουζίνες. Όλοι μας σχεδόν, είμαστε αρκετά εξοικειωμένοι με την ιαπωνική, την ιταλική, την κινεζική, ακόμα και με την γεωργιανή κουζίνα, αφού στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν αρκετά εστιατόρια που σερβίρουν τα πιάτα τους.
Αν γνωρίζετε πώς να χρησιμοποιήστε τα μαχαιροπίρουνα, τότε δε θα αγχωθείτε για το πώς θα φαίνεστε στους άλλους. Το αποτέλεσμα θα είναι να απολαύσετε με ικανοποίηση το φαγητό σας, αλλά και να εντυπωσιάσετε με το savoir vivre.
Εμείς για να σας διευκολύνουμε και να σας εκπαιδεύσουμε, ετοιμάσαμε μία λίστα με οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να “αντιμετωπίσετε” τα δημοφιλή πιάτα και να φανείτε αξιοπρεπείς σε οποιοδήποτε εστιατόριο κι αν βρεθείτε.
Σόγια σως
Μη γεμίζετε το μπολ μέχρι το χείλος με σάλτσα σόγιας. Οι Γιαπωνέζοι συνιστούν να ρίχνετε μια μικρή ποσότητα και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, απλά να ξαναγεμίσετε το μπολ.
Τζίντζερ
Μερικοί άνθρωποι θέλουν να βάζουν τα κομμάτια τζίντζερ ακριβώς πάνω στο σούσι τους. Στην πραγματικότητα, πρέπει να τρώτε το τζίντζερ στο ενδιάμεσο του κάθε πιάτου. Αυτό βοηθά στον καθαρισμό του στόματος από την προηγούμενη γεύση, ώστε να γευτείτε καλύτερα το επόμενο πιάτο.
Γουασάμπι (wasabi)
Οι λάτρεις των καυτερών φαγητών προσθέτουν πάντα μια μεγάλη ποσότητα γουασάμπι (wasabi) στο σούσι τους. Έτσι όμως, η λεπτή γεύση της ασιατικής κουζίνας εξαφανίζεται. Καλύτερα είναι να ανακατέψετε μέσα στη σάλτσα σόγιας, μια μικρή ποσότητα wasabi σε μέγεθος φιστικιού. Εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε ένα λεπτό στρώμα γουασάμπι πάνω στο σούσι σας.
Σασίμι (sashimi)
Πάρτε ένα κομμάτι sashimi με τα chopsticks σας (το γιαπωνέζικο φαγητό πρέπει να τρώγεται είτε με chopsticks, είτε με τα χέρια, αλλά ποτέ με πιρούνι). Η άκρη του ψαριού πρέπει να βυθίζεται μέσα στη σόγια σως κι όχι ολόκληρο το κομμάτι. Επίσης τα ψάρια θα πρέπει να τρώγονται ως ένα ολόκληρο κομμάτι με τη μία κι όχι λίγο λίγο.
Sushi (σούσι)
Χρησιμοποιώντας τα ξυλάκια σας, γυρίστε το σούσι στο πλάι και σηκώστε το ώστε να πιάσετε το μέρος με τα ψάρια στη μία πλευρά και το μέρος με το ρύζι στην άλλη. Βουτήξτε το στη σόγια σως έτσι ώστε η σάλτσα να πάει μόνο στα ψάρια. Σύμφωνα με τους Ιάπωνες, με τη χρήση αυτής της μεθόδου θα είστε σε θέση να απολαύσετε την πραγματική γεύση αυτού του πιάτου.
Ρολά σούσι
Πάρτε ένα ρολό είτε με τα ξυλάκια σας είτε με τα χέρια σας, αλλά όχι με το πιρούνι. Η άκρη του ρολού πρέπει να βυθιστεί στη σάλτσα σόγιας. Μην βάζετε ολόκληρο το ρολό στη σάλτσα και μην το βυθίζετε και με τις δύο πλευρές.
Ζυμαρικά
Περιστρέψτε μερικά μακαρόνια σπαγγέτι στο πιρούνι (όχι περισσότερα από 3 μακαρόνια για να μην κρέμονται έξω από το στόμα σας). Μπορείτε να το κάνετε είτε χρησιμοποιώντας ως βάση ένα κουτάλι ή την άκρη του πιάτου.
Adjarian khachapuri
Πρόκειται για ένα πιάτο της γεωργιανής κουζίνας που κανείς δεν ξέρει να το φάει χωρίς να λερώσει το πρόσωπο και τα χέρια με τη γέμιση από τυρί κι αυγό. Αφαιρέστε τα μικρά κομμάτια από τις άκρες και τα βυθίστε τα μέσα στη γέμιση. Όταν έχει απομείνει μόνο το κεντρικό κομμάτι του khachapuri, τυλίξτε το για να το φάτε.
Μπέργκερ
Πολύ συχνά, τα εσωτερικά υλικά ενός μπέργκερ πέφτουν, κάνοντας τα χέρια, τα ρούχα σας και τα πάντα γύρω σας χάλια. Αυτό θα το αποφύγετε κόβοντας το μπέργκερ σε μικρά κομμάτια. Είναι καλύτερα να το κόψετε σε 2 κομμάτια, επειδή είναι πολύ πιο εύκολο να κρατήσετε με τα χέρια σας μισό κομμάτι. Έτσι δε θα ξαναχάσετε τη νόστιμη γέμιση.