Στην ιστορία θα γραφτεί η σημερινή ημέρα, καθώς μετά από 70 χρόνια στέφθηκε νέος βασιλιάς, στην Βρετανία.
Τα βρετανικά ΜΜΕ, προσπάθησαν να προσδιορίσουν το πραγματικό μέγεθος της προσωπικής περιουσίας του. Σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian (στην ψηφιακή εκδοχή της), τα υπάρχοντα του Καρόλου ξεπερνούν σε συνολική αξία τα 2 δισ. ευρώ.
Η περιουσία του Βασιλιά Καρόλου
Στο σχετικό δημοσίευμα τονίζεται κατ’ αρχάς ότι αποτελεί σπαζοκεφαλιά και εξαιρετικά δισεπίλυτο γρίφο το να υπολογίσει κάποιος τη βασιλική περιουσία. Πρώτον διότι μάλλον ούτε ο ίδιος δεν γνωρίζει όλα όσα του ανήκουν, εφόσον κληρονομεί ακίνητα και κινητά στοιχεία, τα οποία έχουν συσσωρευτεί στον βασιλικό οίκο στη διάρκεια αιώνων και, συνήθως, με περίπλοκους τρόπους.
Η δεύτερη δυσκολία είναι ότι επικρατεί μυστικότητα και κρυψίνοια εκ μέρους του βασιλικού οίκου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο με τα υπάρχοντά της. Ο Guardian αναφέρει ως ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα για το πόσο δύσκολο είναι να εκτιμηθεί η αληθινή αξία κάποιων από τα εκπληκτικά τιμαλφή, είναι τα διαμάντια «Cullinan III και IV» τα οποία κοσμούν την περίφημη βασιλική πόρπη. Οι συγκεκριμένοι πολύτιμοι λίθοι είναι από τους μεγαλύτερους που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ και το 1910 δόθηκαν από τη νοτιοαφρικανική κυβέρνηση στην τότε βασίλισσα Μαρία, την προγιαγιά του Καρόλου. Εκείνη την εποχή, θεωρήθηκαν προσωπικό δώρο, ενώ με τα σημερινά δεδομένα, κανονικά αποτελούν κτήμα του κράτους. Συνεπώς, συνυπολογίζονται ή όχι στη βασιλική περιουσία;
Στο ίδιο άρθρο, ο ρεπόρτερ του Guardian επισημαίνει ότι, κατ’ εκτίμησιν μεν η περιουσία του Καρόλου τοποθετείται περίπου στα 2 δισ. ευρώ, εντύπωση όμως κάνουν ορισμένα άλλα στοιχεία, όπως πχ ότι η Ελισάβετ λίγο πριν αποδημήσει εις Κύριον, κατέληξε να λαμβάνει ως αποζημίωση από το βρετανικό κράτος αμοιβή δεκαπλάσια από ό,τι όταν ανέλαβε τα σκήπτρα της χώρας της, το 1952.
Επιπλέον, είτε υπό μορφήν δωρεάς είτε μέσω άλλων διαύλων, στην ιδιοκτησία του βασιλιά περιέρχονται σπάνια αντικείμενα, σχεδόν ανεκτίμητης αξίας, όπως θρησκευτικά κειμήλια, έργα τέχνης μεγάλων δημιουργών, όπως ο Σαλβαδόρ Νταλί, ο Μαρκ Σαγκάλ κ.α.